Piščančja rižota z gobami in kostanjem

1Idejo za podobno jed sem dobila na internetu. Kombinacija riža, gob in kostanja se mi je zdela zelo zanimiva, predvsem pa nekaj, kar je bilo potrebno čim prej preizkusiti. čas je že pravi – tokratna rižota je namreč polna jesenskih plodov. Jurkov, lisičk, kostanja… V njej pa se znjade še obilo drugih sestavin, ki so že same po sebi polnega okusa, zato je takšna rižota zares bogata. Tako po sestavinah kot tudi po okusu.

2Čeprav me je zelo zanimalo kako bo vse skupaj izpadlo, pa priznam, da sem bila sprva malce skeptična. Kostanj? V rižoti? Ja, imam ga rada, zelo, in v tem času ga vsako leto pojem ogromno (morda celo preveč, a je njegov kratek čas pač treba čim bolj izkoristiti 😉 ). In čeprav vem, da ljudje iz kostanja delajo zelo različne stvari –  vse od juh do sladic, pa sama kostanja še nikoli nisem uporabila kot eno izmed sestavin v kuharskem receptu.

4

5In ker vse raje ekperimentiram in imam tudi sicer rada vse, kar sestavlja današlji riž, nisem dolgo oklevala. Prav zanič že ne more biti, kajne?

In ni bilo! Rižota je bila naravnost odlična. Morda sem malce pretiravala le s soljo. Pozabila sem namreč da je parmezan, ki ga navadno ne uporabljam prav pogosto, precej slan sir. Sicer pa – rižotasi zasluži petico. Žal mi je le, da ne znam fotografirati tako dobro, da bi bilo iz slike razvidno, kako slastna je v resnici bila. No ja, pa kaj. Verjemi mi, da ti ne bo žal, če jo preizkusiš 😉 Verjamem namreč, da si se tudi ti že naveličal(a) vedno iste kombinacije: riž-meso-korenje-grah, kajne? 😉

7

6

 Za eno osebo potrebuješ:

 * 75 g rjavega riža

* 1 manjši piščančji file

* malo rdeče čebulice

* vejica drobnjaka

* gobe (približno en jurček in pest lisičk – če nimaš svežih lahko uporabiš zamrznjene)

* sol, poper

* olivno olje, maslo

* pest olupljenih kuhanih kostanjev (cca. 10)

* 1 dcl belega vina

* 1 dcl piščančje osnove

* žličko masla

* svež peteršilj

* žličko naribanega parmezana ter nekaj rezin za piko na i

8Postopek:

Na mešanici olja in masla prepražiš drobno sesekljano čebulico, dodaš na košče narezan piščančji file in soliš. Ko se meso nekoliko zapeče dodaš riž in premešaš. Pustiš, da zastekleni, nato ga zaliješ s piščančjo osnovo in belim vinom. Medtem olupiš vnaprej kuhan kostanj. Ko je riž skorajda kuhan, v posebni ponvi na visoki vročini prepražiš gobe, pražene soliš, popraš ter dodaš malo nasekljanega drobnjaka. Gobe primešaš rižoti, prav tako tudi kostanj. Dodaš še nekaj naseljanega svežega peteršilja, žličko masla ter nariban parmezan. Rižoto okrasiš s tankimi rezinami parmezana.

9Jesensko rižoto bom, dokler je sezona kostanja, zagotovo ponovila. Čeprav v svojih receptih uporabljam različne vrste riža, pa v tej jedi prisegam na rjavega. Zdi se mi, da se k takšni, ‘zemeljski’ jedi najbolj poda. Svojega sem dobila pri Malinci, ki ponuja ekološka živila. Rižota je tudi zaradi tega še bolj zdrava kot sicer 😉

10

4 comments

Dodaj odgovor