Kokosov curry z bučo, čičeriko in špinačo

curryJesen je čas za buče! Ne tiste male, zelene, zucchini bučke (ki jih mimogrede obožujem), temveč za prave buče – velike, okrogle, hruškaste, rumene in živooranžne buče. Veliko jih buč ne mara in tudi sama sem bila včasih ena izmed njih. A če je buča prav pripravljena, je izjemno okusna. Najboljša je pečena v pečici (za eno izmed idej klikni tukaj), prav tako odlične pa so juhe (klik) in mineštre.

3In če je buča odlična v mineštrah, je enako dobra (če ne še boljša) v curryju. In ker je curry navadno precej začinjen, ga sladka buča lepo omili. Enako kot to naredi kokosovo mleko, ki se navadno uporablja namesto vode.

Kokosovo mleko pa lahko nadomestiš tudi s kokosovo kremo. Meni je veliko ljubša. Narejena je iz 100% kokosa (medtem, ko je kokosovo mleko razredčeno), tako da jo lahko sam(a) redčiš do poljubne gostote. Prav tako ne prihaja iz pločevinke (za katere vemo, da niso ravno vir zdravja), temveč je pakirana v prozorni foliji. In še najboljše od vsega? Medtem ko moraš, ko kokosovo mleko enkrat odpreš, tega porabiti v nekaj dneh (in če kuhaš le zase prav nikoli ne porabiš cele pločevinke naenkrat), je kokosova krema veliko obstojnejša. Je zelo trda (seveda, če je narejena zgolj iz kokosa, brez dodanih tekočin), zato si preprosto odrežeš tako velik kos, kot ga potrebuješ. Ekonomično! 🙂

Našla sem jo pri Malinci. Kokosova krema je ekološka, kar je seveda še dodaten plus. Za moj današnji curry sem jo uporabila le malo, zato bo prišla prav še za druge recepte. Verjetno sladke 😉 Tudi kokosovo moko sem dobila v isti spletni trgovini. Kokos imam zelo rada. V vseh oblikah (olje, mleko, krema, smetana, moka, čips…). Tudi če ga kupim nekoliko več, vem, da ga bom hitro porabila 😉

2

4Ker obožujem čičeriko (in skoraj vedno jo kupim kar vloženo, saj suho zrnje nikoli ne moraš tako dobro skuhati), je ta pomemben del današnjega curryja. Pravzaprav je v enaki količini kot buča, s katero se  zelo lepo ujema. Da pa ni jed v enem samem odtenku, sem curry popestrila z živahno zelenim grahom, nekaj listov sveže špinače in z malce peteršilja.

Ob vsakem pravem curryju je seveda nujno treba postreči riž. Bel basmati je po mojem mnenju najboljša izbira.

5Za eno osebo potrebuješ:

* polovico manjše šalotke

* malo nastrganega ingverja

* manjši strok česna (ali polovica)

* curry začimba ali mešanica začimb po okusu (moja izbira: kurkuma, mleta rdeča paprika, kumina, grško seno, koriandrova semena, kajenski poper, črni poper)

* polovico buče

* pol kozarčka vložene čičerike

* pest sveže špinače

* pest zamrznjenega graha

* kokosovo olje

* kokosova krema (ali mleko)

* sol

+

* 70 g belega basmati riža

* kokos

6Na kokosovem olju prepražiš čebulico, ingver in česen. Mešaš in čez nekaj minutk dodaš začimbe. Če boš uporabil(a) cela zrnja (velja za grško seno, kumino in koriandrova semena), jih pred tem dobro stri v terilniku. Ko vse skupaj zadiši, dodaj na manjše koščke narezano bučo (nekaterih niti ni potrebno lupiti). Koksovo kremo zmešaj z malo vode in prilij buči. Namesto kreme lahko uporabiš tudi kokosovo mleko. Bučo zaliješ le toliko, da je vsa pokrita. Ko se zmehča, dodaš vloženo čičeriko, grah in nekaj sveže špinače. Kuhaš še minutko, curry pa pred serviranjem potreseš s peteršiljem (lahko tudi korianrom) in žlico kokosove moke.

Med kuhanjem cuurya po navodilih iz embalaže skuhaš riž. To lahko storiš tudi prej in poleg curryja ponudiš hladen riž. Vmešan v curry se bo tako ali tako ponovno pregrel.

7

One comment

Dodaj odgovor