Medeno kostanjev namaz

Kostanj je eden izmed razlogov zakaj ljubim jesen. In letošnja je (bila?) res lepa! Po malce muhastem septembru, me je oktober razveselil s kar nekaj zares čudovitimi dnevi. Sonce, pisano listje, vonj pečenega kostanja… Kaj še češ lepšega?

In če sem v prvi polovici oktobra uživala na soncu, bo druga očitno nekoliko bolj namenjena uživanju v zavetju doma. A nič zato. Si bom pa pripravila skodelico vroče čokolade in se z veliko skledo kuhanega kostanja zavila v oddejo ter uživala v kakšnem izmed pocukranih romantičnih filmov, ki jih v zadnjem času poiščem kar na Youtubu.

Kuhan kostanj namreč jem vsak dan – dokler je le na voljo, pečenega pa si privoščim na sprehodu po Ljubljani ali Bledu… In to povsem brez slabe vesti! Kostanj ni le okusen prigrizek ampak je hkrati tudi izjemno zdrav. Je bogat vir mineralov, kot so železo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor in cink, zagotavlja pa tudi veliko količino kalija. Poleg tega je bogat z mnogimi pomembnimi B vitamini.

Ko sem že mislila, da se je sezona nabiranja zaključila (v naših gozdovih ga skorajda ni več, pustimo tistega na ulici, ki ga pečejo skoraj do valentinovega), sta me dedek in babica presenetila z veliko vrečo kostanja, ki sta ga nabrala na potepanju po Dolenjski.

Kostanj seveda lahko ješ kar tako – kuhanega ali pečenega, ga lahko uporabiš za različne enolončnice, kremne juhe (ali zgolj posip zanje-klik), testenine, rižote (klik) in celo njoke (klik). Naravna sladkoba kostanjev je primerna tudi za nešteto različnih sladic – vse od moussov do tort. Če navijaš za nekoliko bolj zdrave pregrehe, si morda lahko pomagaš z mojim receptom za muffine (klik) ali mini pite (klik).

In čeprav se po mojem mnenju kostanj izjemno lepo poda s čokolado, ti tokrat ponujam recept za izjemno preprosto, hiter, zdrav in sladek kostanjev namaz (ali marmelado, če želiš), brez kakava. Če so ti čokoladni namazi vseeno bolj pr srcu, nič zato – namazu dodaj žlico ali dve kvalitetnega kakava ter (če uporabljaš nesladkan kakav) nekoliko več medu. Ali pa – še bolje, naredi lonček kosanjevega ter lonček kostanjevo-čokoladnega namaza. Za zdravo, jesensko Viki kremo 😉

V vsakem primeru pa je nambran kostanj potrebno porabiti čim prej, saj dlje ko stoji, slabši je. Zato sem verjetno zadnjega letos skuhala kar vsega naenkrat. In to v največjem loncu, ki sem ga našla pri hiši (beri: loncu, rezerviranem za govejo juho, kuhanje velikonočne šunke in podobno). Seveda! ga je bilo preveč, da bi ga pojedla ob večernem filmu. Ker za eksperimetiranje trenutno nimam veliko časa, sem iz ostanka kuhanih kostanjev naredila čisto enostavno in hitro sladico. Pravzaprav neke vrste namaz. Namaz, ki ga bodo vesele predvsem palačinke, ki jih bom jedla za zajtrk, čeprav se ga ne bi branil niti košček dobrega kruha. Sicer pa – vsak takšen namaz je odličen četudi ga ješ povsem enostavno- po žlici 😉

Sestavine:

  • 150 g olupljenega kuhanega kostanja
  • cca. 75 ml vode
  • 75 ml/g gozdnega medu (lahko tudi kostanjevega ali pač kateregakoli drugega)
  • ščep mletega cimeta (ki ga po želji lahko tudi izpustiš)
  • 1/2 čž vanilije v prahu (tiste prave, črne, burbonske)
  • ščepec solnega cveta (ali zgolj morske soli)

Postopek:

Dobro kuhan kostanj olupiš ter mu obvezno odstraniš grenko kožico. Streseš ga v zmogljiv mešalnik, dodaš začimbe, med in vodo. Zmiksaš v gladko kremo. Poskusiš in po okusu postopoma dodajaš vodo ali med (glede na redkejši ali slajši namaz). Kostanjevo pasto znova poskusiš in ko ti je okus všeč, kremo le še preložiš v kozarček in hraniš v hladilniku.

Opombe:

Količine so za dva manjša lončka namaza (velikosti tega, na fotografiji)…

Kostanj se lepše lupi, če je še topel.

Nekateri ga pred kuhanjem spodaj zarežejo, ker naj bi se lepše in lažje lupil, hkrati pa naj bi bil bolj mehak. Sama tega ne počnem, če poskusiš, mi sporoči, kako se je obneslo 🙂

Za čokoladno različico namaza, v mikserček dodaj žlico presnega kakava ter povečaj količino medu.

Namesto medu lahko uporabiš tudi katero drugo tekoče sladilo (na primer javorjev, kokosov, dateljev ali agavin sirup). Ker so sladila različno sladka, namaz sproti poskušaj.

Z namazom premaži palačinke, popečene kruhke, ga dodaj jutranji skledi kosmičev ali pa pojej kar tako.

One comment

Dodaj odgovor