Dimljen losos na tri načine

IMG_3778Čas za surovo ribo. Natančneje za rezine dimljenega lososa 🙂 Kupim ga redko, navadno okoli novega leta, ko so narezki najbolj pogosti. Takrat je losos dobrodošla sprememba drugim mesnatim narezkom, kot je na primer pršut. Dimljen losos je izredno okusen, je pa res, da se okus različnih znamk precej razlikuje. Sama vedno pogledam, da dimljen losos ne vsebuje konzervansov. Takšne je precej težko dobiti, a v Hofru imajo znamko lososa, ki ne vsebuje drugega kot sol, kar se mi zdi super. Pa mislim celo, da izdelek nosi ekološko oznako. Te soli je sicer precej, tako da vedno in kjerkoli uporabim rezine dimljenega lososa, dodatno ne uporabljam soli.

Čeprav je do novega leta še daleč, sem si zavitek morskega narezka vseeno kupila. Vsebuje le nekaj rezin, a ker je precej močnega okusa, teh nekaj rezin zadostoju ze vsaj tri različne kombinacije (seveda za eno osebno 😉 )

Pa sem se malce poigrala in si prvi dan za malico pripravila sendvič ter solato z lososom, naslednji dan pa še ‘pico’. Mislim da točnih receptov ne potrebuješ, gre bolj za preproste ideje kje lahko takšno ribico uporabiš in s čim (po mojem mnenju) je najokusnejša.

Ena takšnih stvari je zagotovo avokado. Nežen, rahlo sladkast okus zlenega sadeža se odlično ujema s precej slano dimljeno ribo. Drga stvar je rukola – pikantna, ravno prav hrustljava. K dimljenemu lososu se odlično podajo kuhana jajca, gosta kisla smetana ali grški jogurt ter seveda kruh. pa obvezno nekaj limone.

2_Fotor_CollageSendvič je sestavljen iz rezine kruha, rukole, rezin avokada, dimljenega lososa, kuhanega jajčka ter začinjen s sveže mletim črnim poprom.

IMG_3740_Fotor_CollageV solati se poleg rukole skrivajo koščki sveže kumare, rdeča paprika, rezine avokada, pražena sezamova semena, natrgani koščki lososa. Začinila sem jo z olivnim oljem in limoninim sokom.

IMG_3784_Fotor_CollagePica‘ je narejena iz nekvašenega pirinega testa. Pečeno testo sem premazala z gostim kozjim jogurtom (lahko uporabiš kislo smetano), predhodno karameliziranimi rezinami koromača in rdeče čebulice in tankimi rezanci bio limonine lupinice. Seveda ne manjka losos, malce koromačevega zelenja ter sveže mlet črni poper. Rukola pa le kot pika na i. (p.s.: pri tej kombinaciji bi z veseljem uporabila nekaj kaper, a jih žal nisem imela pri roki)

Dodaj odgovor