Piščančje meso s šitake gobami in brokolijem

Piščanca, sploh pa piščančji file, večina navadno pripravlja na vedno isti način. Pečenega, bodisi v ponvici ali na žaru ali pa v kakšni smetanovi omaki. Koščki mesa radi zaidejo tudi v rižote, na trakove narezano meso pa v barvite poletne solate. Tu pa se navadno ustavi. Ima pa piščančje meso, in ja, ravno file, eno krasno lastnost. Ker njegov okus ni preveč izrazit, zato ga zlahka kombiniraš z najrazličnejšimi sestavinami. Ena preprosta, okusna in seveda tudi zdrava kombinacija te čaka v tokratni objavi.

V glavni vlogi je seveda meso. Domače, kupljeno po naročilu v eni izmed trgovinic z zdravo, domačo hrano. Nekje iz Štajerskega konca se mi zdi da je. Piščanec, ne trgovina 🙂 V skoraj enakem deležu jed zastopajo gobe. Sveže, saj so zamrznjene brez okusa, suhih pa ne uporabljam. Čez leto, ko v gozdu ni jurčkov, lisič in marel, največkrat kupim šampinjone. Seveda sveže, vloženih ne maram (morda le na kakšni pici). Zadnjič pa sem odštela nekaj evrov več in si ‘privoščila’ ekološke šitake gobe. Te imajo od vseh gob največ koristnih snovi ali pa vsaj sodijo med peščico najkvalitetnejših. Niti niso tako drage, če pomislim, da sem jih uporabila za tri različne obroke. Resda vse le za eno osebo, a ti obroki vseeno niso bili skromni. Šitak ni težko dobiti. V večjih živilskih trgovinah (hipermarketih) jih v hladilni omari hitro lahko zagledaš. V Sloveniji vzgojene čvrste, dokaj velike gobe so v kuhinji odlična popestritev. Tako za brbončice kot za tvoje telo, ki bo vse dobro, kar se skriva v njih, z veseljem sprejelo.

Poleg gob sta tukaj še čebula in brokoli, pa precejšnja količina timijana in sveže mletega popra. Poleg se lepo poda tudi malce česna in/ali ingverja, vendar tako prvega kot drugega lahko izpustiš, če ti kateri od njiju ne ustreza.

Sestavine:

  • 125 – 145 g debelejšega piščančjega fileja, narezanega na kocke
  • pol manjše čebule (npr. šalotke), narezane na lističe
  • strok nasekljanega česna in/ali malce naribane ingverjeve koreninice (neobvezno)
  • nekaj cvetov brokolija
  • dve pesti šitake gob (brez pecljev)
  • žlica osmukanega svežega timijana
  • sol in sveže mlet črni poper

Postopek:

Na olju popeci na večje kocke narezano ter rahlo soljeno piščančje meso. Temperatura naj bo sprva višja, da se koščki obarvajo, nato jo znižaj in počasi peci, da bo meso sočno. Pečenega prestavi na krožnik ter pokrij z narobe obrnjeno skledo, da zadrži toploto.

Medtem ko se meso peče, v slani vodi na hitro blanširaj cvetove brokolija, nato jih splahni pod hladno tekočo vodo, da zaustaviš proces kuhanja, zelenjava pa ohrani lepo bravo.

V isto ponev, kjer se je peklo meso kani še nekaj olja ter na njem počasi poduši čebulico. Dodaj lističe timijana, nato temperaturo malce zvišaj ter v ponev dodaj na večje dele narezane gobe. Na tem mestu lahko dodaš še strt strok česna ali nekaj naribanega ingverja. Ko se gobe nekoliko zmehčajo, jim dodaj brokoli ter meso (skupaj s sokovi, če so ostali na krožniku) ter premešaj da se pregreje. Po okusu posoli, dodaj kar nekaj sveže mletega popra in serviraj. Jed potresi še z nekaj mladih timijaniovih lističev.

Tokratne količine so zares le okvirne. Razmerje med mesom, gobami in brokolijem niti ni tako zelo pomembno, zato vsakega uporabi toliko, kolikor želiš. Seveda enako velja za količino čebule ter nenazadnje za začinjenost jedi. Sam/a najbolje veš kaj ti ustreza, zato sledi svojim občutkom, saj te bodo zagotovo odpeljali v pravo smer.

Piščančji krožnik lahko ponudiš k rižu, rezancih ali pečenem mladem krompirčku. Za bolj lahek obrok pa le k skledi zelene solate.

Dodaj odgovor