Prigrizek za otroke (v družbi sovic) :)

1

Zadnjih nekaj mesecev sem pogosto v družbi otrok. Opazila sem, da današnja mladina (vsaj večina) sploh ne mara sadja. Ko je čas za malico se ga skorajda ne dotaknejo. Spomin se, da ko sem še hodila v šolo, smo imeli na razpolago zgolj jabolka, občasno banane, ki smo se jih iskreno razveselili. Če je bila pri malici še hruška – uf, to je bil že skorajda luksuz 😉

Danes imajo otroci na voljo pesto izbiro svežega sadja. Mandarine, pomaranče, celo grozdje in ko je sezona jagode in marelice. Sadje pa osamljeno ostaja na pladnju.

2

3

Sladkarije? To pa je nekaj, kar gre. Ni važno kakšno, glavno da je ‘cuker’. Še ‘bolje’ če se skriva v kakšnih industrijskih slaščicah. Da os ladkih pijačah ne izgubljam besed. Nekajkrat sem bila prisotna pri šolskem kosilu, kjer imajo otroci na voljo pijačo iz avtomata. Najbolj popularna je strupeno zeleno obarvan napitek. Fuj! In ko je nekoč iz pipe pritekla ‘zgolj’ voda, so bili otroci naravnost zgroženi.

4Prav je, da otroke že od majhnega navajamo na zdravo sveže sadje, ki je konec koncev povsem dovolj sladko. Namesto belega sladkorja je bolje, da jim ponudimo med ali kakšno drugo naravno sladilo (zaradi podobnega okusa, kot ga ima sladkor, je v zadnjem času priljubljen predvsem agavin sirup, imam osebno veliko raje javorjevega).

5owl 1Če sadje kot tako pri malih vseeno ne bo šel v promet, jim lahko ponudiš sveže pripravljen smoothie, za zajtrk, malico ali prigrizek pa skupaj z njimi ustvariš simpatični prigrizek (z veliko različnga sadja seveda 😉 ). Ker bodo pomagali pri pripravi, sem prepričana, da bodo vse tudi z veseljem pojedli.

7

Tako sva tudi z enim izmed mojih malih prijateljčkov na neko soboto dopoldan pripravila obložene kruhe ter ovseno kašo. Odločila sva se za temo sovic, ki so danes vse bolj priljubljene. In veš kaj? mali je pojedel prav vse, celo kašo, ki jo sicer ne mara 😉

owl 2

Za kruh sem izbrala polnozrnat toast, z namazi sva se z malim malo poigrala.

Rožičev namaz:

Namesto kupljenega čokoladnega namaza, sva naredila svojega. Maslo sobne temeprature sva dobro premešala z rožiči v prahu in ščepcem bourbonske vanilije. Ker so rožiči že sami po sebi naravno precej sladki, drugega sladila nisva uporabila.

Jogurtov namaz:

Jogurt imava oba rada, zato je bila naslednja logična izbira ravno jogurt. Čvrst probiotični jogurt sva prmešala z medom in namazala na kruh.

Namaz iz tahinija:

Tahiniji je pasta, narejena iz praženih sezamovih semen. Čeprav kalorično bogata, je tudi zelo zdrava. Med drugim je zakladnica kalcija, ki ga otroci še kako potrebujejo. Sam po sebi je tahini zelo gost in grenak. Zato sva mu dodala sladek javorjev sirup, za poživitev in lažje mazanje pa še nekaj kapljic sveže iztisnjenega limoninega soka.

9

Kruhke sva obložila z različnim svežim sadjem in ga razporedila tako, da so izgledali kot sovice 🙂 Uporabila sva sezonsko sadje. Banane, jabolka, pomaranče, mandarine, kivi, granatno jabolko. Za ‘dodatke’ sva uporabila še rozine, suhe brusnice, razna semena, oreške, surova kakavova zrna, kokos…

owl 311

Ovsena kašo sva na hitro pokuhala v riževem napitku (namesto mleka), samo toliko, da so se kosmiči rahlo zmehčali. Rižev napitek je sam po sebi zelo sladek, zato, zopet, sladkanje ni bilo potrebno. Sva pa med kuhanjem dodala ščep cimeta.

Mali sadja sicer skorajda ne je, zato je moja ‘misija’ uspela. Pojedel je namreč vse, do zadnje drobtinice 🙂

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

Dodaj odgovor