Mladi fileji srne s pečeno jesensko zelenjavo

1

Že od nekdaj se sprašujemo ali je rdeče meso za naše telo zdravo ali ne. V zadnjem času je veliko govora tudi o tem ali je rdeče meso rakotvorno ali ne. In medtem ko se nihče ne sprašuje koliko enostavnega sladkorja, predelane hrane in ostale kemijsko spremenjene hrane pojedo (in ta zares je karcerogena), se raje spotikajo ob preprost kos mesa, ki tu pa tam brez slabega občutka lahko popestri jedilnik.

Po mojem mnenju rdeče meso ni škodljivo, a seveda (in nujno) pod določenimi pogoji.

* na jedilniku naj bo le občasno

* izogibati se moramo močno predelanim mesnim izdelkom (raznim industrijskim salamam, klobasam in ostalim podobnim stvarem s kopico velikokrat neznanih konzervansov)

* če se le da, naj bo meso domače, slovensko, preverjene kakovosti in znanega porekla; po možnosti naj bo ekološko, živali pa rejene brez uporabe pospeševalcev rasti in hormonskih nadomestkov

* prednost naj ima mlado meso, uživajmo pa le sveže kose (tudi zamrznjeni so povsem ok, če so bili na hladno položeni takoj po nakupu)

Poleg tega je pomembna tudi priprava samega mesa. Peka na zdravi maščobi je velik korak v pravo smer, saj je bolj kot meso, pregreto nekvalitetno in rafinirano olje tisto, ki je karcenogeno. Mesa nikakor ne pecimo predolgo časa, za prilogo pa vselej ponudimo obilico zelenjave – pečene, kuhane ali sveže.

2

Zdi se mi, da je ravno divjačina ena izmed najbolj zdravih vrst rdečega mesa. Prostoživeče živali so se ves čas gibale, naužile svežega kisika in jedle le tisto, kar živali morajo jesti.

Meso mlade srne imam najraje. Vseeno pa jo jem le nekajkrat na leto. Sem pa do zdaj vedno delala eno veliko napako. Prepričana sem bila, da se mora takšno meso peci precej dolgo časa. Tako sem do zdaj zrezke vedno pekla debelo uro. Če ne še dlje. In na koncu sem se čudila, kako to, da je meso še vedno trdo. In ravno zato je bilo trdo! Tokrat sem namreč za nasvet vprašala strica Googla (ta itak vse ve) in izvedela nekaj koristnih nasvetov.

 1. meso mora biti pred peko sobne temperature
 2. divjačina obožuje marinade (kar sem sicer že vedela), a soliti ga moraš tik pred peko, sicer bo meso spustilo lastne sokove in bo po peki suho
 3. mlada srna ne potrebuje več kot nekaj minut peke na vsaki strani – zaželeno je, da je v sredini še nekoliko rožnate barve
 4. ko je meso pečeno, naj nekaj minut počiva

3

In ravno pred dnevi, ko se je o škodljivosti rdečega mesa zopet na veliko govorilo, sem si sama privoščila kos divjačine. Mladega, preverjeno kvalitetnega mesa, pravilno pečenega in ‘obloženega’ s pečeno jesensko zelenjavo. Skupaj z veliko skledo sveže zelenolistnate solate to ni bilo le okusno nedeljsko kosilo, pač pa, vsaj po mojem mnenju tudi zdravo! Recept na prvi pogled morda res da ni nič posebnega. Za objavo pa sem se odločila ravno zaradi vsega tega pompa okoli mesa.

IMG_0108

Za dve osebi…

Sestavine za meso:

 • dva fileja divjačine (mlade srne)
 • suh timijan
 • suh origano
 • vejica svežega, drobno sesekljanega rožmarina
 • sol in poper za peko
 • ghee (prekuhano maslo) ali kokosovo olje

 Sestavine za prilogo:

 • gomolj sladkega krompirja
 • 3 korenja (oranžno, rumeno, vijoličasto)
 • 2 pastinaka
 • Rdeča pesa
 • manjši gomolj koromača
 • nekaj cvetov brokolija
 • 1 manjša rdeča čebulica
 • por
 • polovica hokaido buče
 • groba morska sol
 • ščepec kajenskega popra
 • ghee ali kokosovo olje

Postopek:

Vsaj pol ure pred peko (dlje, še bolje) meso natri s suhimi in svežimi zelišči, brez soli, brez popra! Pred peko ga vzami iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. 

Zelenjavo narežeš na poljubne kose in vanjo kar z rokami vmasiraš stopljeno kokosovo maščobo ali ghee. Razporediš jo po pekaču, obloženem s peki papirjem in potreseš z grobo morsko soljo. Po želji lahko dodaš ščepec kajenskega popra (ne pretiravaj, če nisi za pikantno), ni pa nujno. Zelenjavo peci na 200 stopinjah, približno 20-25 minut, oziroma dokler ni pečena po tvojem okusu. Osebno jo raje pečem malo dlje, da postane že rahlo hrustljava.

Meso sobne temperature soli in popraj. Ponev segrej na srednjo temepraturo, dodaj olje in meso. Ponev nikakor ne sme biti prevroča, vseeno pa mora biti temperature takšna, da meso ob stiku z oljem rahlo zasvršči. Meso pečeš nekaj minut na eni strani, nato ga obrneš in popečeš še na drugi. Pesa nikakor ne prepeči, saj bo postalo trdo in suho. Lahko je še rožnato, če ti takšno ni všeč, pa ga peci le toliko, da izgubi sledi surovosti.

Meso ponudi k pečeni jesenski zelenjavi, zraven pa ponudi še skledo sveže zelenolistnate solate.

5Čeprav redko, torej tudi rdeče meso najde svoje mesto na mojem jedilniku. Vsaj preprosto pečeni kosi, ki si jih privoščim z veliko bolj mirno vestjo in večjim užitkom kot meso hamburgarjev iz svetovno znanih verih hitre prehrane ali uličnih kioskov. Konec koncev – kdo res ve, iz kakšnega mesa so narejeni in koliko ostale kemije je še v njih? Verjamem, da ravno takšno meso povzroča številne bolezni in lahko vodi tudi v resna bolezenska stanja.

Dodaj odgovor