Mehki kosmiči z medom in tahinijem, svežimi figami in pistacijo

Najlepše je, kadar so recepti preprosti in hitri, hkrati pa hranljivi in okusni. Takšna kot je skleda ovsenih kosmičev, slajenih z medom, v katerem se skriva sezamova omaka oziroma tahini in v kateri poleg sladkih mehkih fig ne manjkajo niti okusne pistacije, chia in nežna olupljena konopljina semena ter domač ‘cornflakes’, ki pa to v resnici sploh ni. V njem namreč ni prav nič koruze (corn), pač pa je pripravljen iz ovsene moke, oziroma fino zmletih ovsenih kosmičev.

Med je tisti, zaradi katerega so kosmiči še toliko bolj posebni. Navdušena sem nad kremnim medom s sivko, ki sem ga dobila za darilo. Napis na njem mi je hitro razkril od kod je. Je produkt hišne znamke drogerije DM. Upam da ni le v omejeni izdaji in da ga bodo, ko izpraznim tale lonček, še imeli.

Skleda kosmičev je idealen zajtrk, sploh kadar želiš malce spremembe in si zjutraj namesto kruha privoščiti nekaj drugega. Kosmiče lahko pripraviš na mleku (ali rastlinskem napitku), lahko pa se odločiš za jogurt. Če jih za nekaj ur, ali pa kar čez noč namočiš v tekočini, jih ni potrebno nit kuhati. Izbira je tako povsem tvoja. Tako kot tudi količina medu in rahlo grenkega, a pijetno oreškastega tahinija (če ga ne maraš, se lahko odločiš tudi za kakšno drugo rastlinsko maslo, na primer mandljevo). Namesto fig lahko izbereš tudi kaj drugega – a ker je njihova sezona tako zelo kratka je prav, da jih vsaj takrat izkoristiš kar se da. Pistacija, v tem primeru seveda neslana, bo odlična popestritev, a če je ne maraš, lahko uporabiš na primer mandlje.

Zase vem, da brez nečesa hrustljavega pač ni pravega obroka. V tem primeru pride zelo prav cornfleks – pečeni koruzni ‘kosmiči’. Občasno jih kupim, a le tiste, ki niso sladkani in razen koruze v njih ni drugih sestavin. Dolgo sem jih kupovala v Hoferju a so tisti, ki sem jih imela tako zelo rada, žal šli iz prodaje.

Pred kratkim pa sem kar sama naredila podobno vrsto kosmičev. Iz ovsene moke sem spekla majhne hrustljavčke, ki jih v teh dneh s pridom uporabljam. V mleku, na jogurtu ali pa na vrhu mehkih ovsenih kosmičev. Če te zanima več, recept zanje najdeš tukaj (klik).

Sestavine:

  • ovseni kosmiči
  • rastlinsko mleko
  • chia semena
  • med
  • tahini
  • sveže fige
  • neslana pistacija
  • oluščena konopljina semena
  • (domači) hrustljavčki

Postopek:

Ovsene kosmiče in chio čez noč namočiš v mleku ali vodi. Naslednje jutro jih po želji rahlo pogreješ in po potrebi doliješ več tekočine. Nato jih zmešaš z medom. Postrežeš ter preliješ s tahinijem in s še malce medu, dodaš sveže fige, pistacijo in konopljina semena, za piko na i pa poskrbiš še s kupljenim ali domačimi hrustljavčki.

Dodaj odgovor