Pirini muffini s pehtranom, pomarančo in jagodami

Uporabljaš pehtran? Pri nas ga nikoli nismo. Babica je menda pekla pehtranovo potico, ko je še imela manjši vikend na Dolenjskem, kjer je bil v vrtu tudi prostor zanj- za svež pehtran. Njene pehtranove potice se resnično ne spomnim, spomnim pa se simpatičnih in zelo okusni mini potičk, orehovih in skutnih, ki (nam) jih je tako rada pripravljala. Seveda je pekla tudi klasično orehovo potico, a po mojem mnenju je najboljša tista, ki jo pripravlja moja mami. Ta pehtranove nikoli ni pekla in prepričana sem, da jo tudi ne bo. Že zato, ker je v njej tudi skuta, te pa ona resnično nikoli ni imela rada.

Tako tudi v domačem vrtu pehtrana nikoli ni bilo, babica pa vrta nima več, zato pri njej svežega zelišča nisem mogla dobiti. Letos sem si ga namreč želela poskusiti. Pa niti ne v potici, temveč v kakšen drugem receptu. Pa sem po pehtranu vprašala sodelovko za katero se mi je kar zdelo, da bi ga znala imeti. Res ga ima, a pravi, da je svež trenutno še čisto majhen, mi pa z veseljem prinese nekaj suhega, ki ga je pred zimo pridno sušila.

In ker sem po novem bogatejša za lonček suhega domačega pehtrana, sem imela razlog, da sem ta vikend zopet lahko malce eksperimentirala. Z njim sem pripravila tri recepte – limonine razpokančke, ajdovo pecivo s kislo smetano ter marelično marmelado in pirine pomarančne muffine s svežimi jagodami. Recept zanje seveda delim s teboj.

Ker bo potico (orehovo seveda) pekla že mami, bom sama poskrbela za malce drugačne velikonočne posladke. Korenčkove muffine s kremo indijskih oreškov ter korenčkovo vegansko pecivo s kokosovo smetano in pistacijami sem že delila tudi s teboj (oba recepta sta brezglutenska), tokrat pa so torej na vrsti še eni majhni pirini kolački, začinjeni s pehtranom, na katerega pa se žal večina ljudi spomni le za praznike.

Pehtran pa ni le za okras in okus. Vsebuje magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. Blaži želodčne krče, deluje proti črevesnim zajedavcem, pomagal pa naj bi celo pri zobobolu in menstrualnih krčih.

Izredno priljubljen je predvsem v francoski kuhinji, kjer pa ga uporabljajo skoraj vedno le v slanih jedeh. Menda se odlično poda k piščancu, ribami ter celo jajcem. V receptih se suh pehtran le težko zasledi, očitno prisegajo na svežega. Ko bo dovolj toplo in bo pehtran malce večji, bom svežega zagotovo poskusila skupaj s piščancem. Do takrat pa mi ostale le posušeno zelišče…

… ki pa sem ga zaenkrat uporabila zgolj v sladkih jedeh. Recept za muffine sledi že nekaj vrstic nižje, če pa si ljubitelj/ica pehtranove potice in se ne moreš upreti kombinaciji skute in aromatičnega zelišča, potice pa vseeno ne boš pripravljal/a, poskusi vsaj z namazom, ki ti ne bo vzel več kot minuto ali dve. Vmešana skuta, najbolje ricotta, skupaj z limonino lupinico, žličko medu in ščepom suhega pehtrana bo na doma pečenem kruhu prav tako okusa. Te zanima več? Klik!

Iz spodnjih sestavin lahko pripraviš 6-8 kolačkov (odvisno od velikosti).

Sestavine:

 • 1 jajce
 • 25 ml olja
 • 45 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
 • nastrgana lupinica bio pomaranče
 • 90 g bio jogurta
 • ščepec soli
 • 40 g brezovega sladkorja (ksilitola)*
 • 1-2 Jž suhega pehtrana (oziroma po okusu)
 • 140 g pirine moke
 • 1,5 čž pecilnega praška
 • 65 g svežih jagod
 • mlet brezov sladkor (po želji)

*brezov sladkor je zdrav in neškodljiv nadomestek običajnemu sladkorju. Tudi barva, tekstura in stopnja sladkobo so povsem enaki.

Postopek:

Pečico segre na 200 stopinj Celzija.

V skledi z metlico stepi jajce, dodaj jogurt, pomarančni sok, ščepec soli in lupinico pomaranče ter znova stepi, da dobiš kremasto zmes.

V manjši skledi zmešaj moko s pecilnim praškom, sladkorjem ter pehtranom. Skozi cedilo sestavine presej v jajčno zmes ter na rahlo, a dobro zmešaj.

Z zmesjo nadevaj pekač za muffine* in v vsakega potisni nekaj na majhne koščke narezanih jagod.

Peci 15 – 20 minut oziroma dokler se kolački ne obarvajo, zobotrebec pa po vbodu v kolačke ostane suh. Rahlo ohladi, nato jih prestavi** na rešetko in ohladi.

Po želji potresi z mletim brezovim sladkorjem.

*najboljši so silikonski pekači, saj se nanje nič ne prime. Čeprav imam tudi klasičen pekač za muffine, pa vedno nimam papirčkov, s katerimi bi jih obložila. Prav tako sem že večkrat naletela na papirčke slabše kvalitta, na katere se je del zmesi prijelo, kar je velika škoda.

**če uporabljaš silikonski pekač, le tega obrni na glavo, po otrebi malce potapkaj po dnu in kolački bodo sami zleteli iz njega. To lahko narediš tudi pri standardnem pekaču ali pa si pomagaš z nožkom, s katerim muffinu pomagaš na prosto.

Dodaj odgovor