Krompirjevi polpeti z lososom

V zamrzovalni skrinji je vedno fino imeti kak kos zamrznjene ribe. Iz bližnjih voda imam najraje postrvi od morskih pa orade, sardelce in skuše. Iz nekoliko oddaljeih krajev pa lososa. Čeprav sem si ž neštetokrat rekla, d anslednjič kupim svežega, s kožo (in kostjo), pa v nakupovalni košarici vedno pristane file zamrnjene ribe.

Verjetno tudi zato, ker takšen kos brez težav pridno čaka na dan, ko bom imela čas za kuho oziroma ko mi bo zaprijalo nekaj morskega. Lososa pred peko vedno odtalim (in obvezno dobro obrišem) ter popečem na ponvici. Riba je pripravljena zelo hitro, priloga pa je odvisna od trenutnega navdiha oziroma bolje rečeno stanja v shrambi in hladilniku.

Tokrat sem lososa skuhala. Zato, ker sem kuhanega uporabila z apripravo ribjih polpetk. Enostavnih, zdravih in okusnih. Zdodatkom drobnjaka, ki kot prvi vsako leto pokuka iz zemljice na domačem vrtičku. Kljub nekoliko muhastem vremenu, pomlad očitno le prihaja 🙂

Sestavine:

  • 200 g olupljenega krompirja, narezanega na kocke
  • 20 g zamrznjenega graha
  • 125 g lososovega fileja (brez kože)
  • 1 čž drobno naribane limonine lupinice
  • 1 čž drobno nasekljanega drobnjaka
  • 1 manjše jajce
  • 1 JŽ (cca 12-15 g) riževe (ali katere druge) moke
  • sol in poper

Postopek:

Krompir olupiš, narćeš na večje kose in v rahlo soljeni vodi kuhaš toliko časa da se zmehča (a ne prekuha!). Malce pred koncem kuhanja v isti lonec dodaš še grah. Nato oboje precediš in ohladiš, nato zelenjavo s tlačilno (lahko tudi vilico) pretlačiš.

Medtem ko se kuha zelenjava, skuhaš še lososa. V drugi posodi ga kuhaš le nekaj minut, toliko da znotraj ni več surov. S kuho nikar ne pretiravaj, sicer riba ne bo več sočna. Ohladiš.

Na drobno nasekljaš drobnjak in na finem rezilu nastrgaš lupinico ekološke limone.

v večjo skledo preložiš ohlajenega lososa ter ga z vilico razrahljaš oz. razdrobiš na manjše koščke. Dodaš limono, moko, 1 manjše jajce pretlačeno zelenjavo. Soliš in popraš po okusu. Vse dobro premešaš, razdeliš na več enakih delov ter iz njih oblikuješ 2 cm debele polpete.

V ponvi segreješ avokadovo ali olje. Polpete pečeš nekaj minut na vsaki strani. Če želiš hrustljavo skorjico, na koncu temperaturo nekoliko povišaj.

Postreži tople z rezinami limone ali še bolje – kvalitetnim oljčnim oljem z okusom limone.

Dodaj odgovor