Grahov hummus z meto

Zadnjič sem že omenila kako zelo mi je meta prirasla k srcu. Pri nas v vrtu raste na več koncih. Nikoli je namenoma ne posadimo, pač zraste. Super kajne? Ker obstaja več vrst met, ki se po okusu tudi precej razlikujejo, mi je naša meta na srečo zelo zelo všeč.

Čeprav ima meta na splošno malce specifičen in okus, ki hitro lahko prevlada, jo načeloma uporabljam v manjših količinah. Zelo lepo se poda številnim jedem. Od vegetarijanskih, do ribjih in mesnih. Odlično se razume s kozjim sirom in feto, grškim jogurtom, bučkami, jagnetino in z morskimi ribami še posebno pa z grahom.

Tokrat z njo nisem skoparila, vseeno pa se jo v prav posebnem namazu čuti ravno prav. V grahovem hummusu…

Hummus verjetno že veš kaj je, kajne? Namaz iz čičerike in tahinija, z malce oljčenga olja, limone, po želji s česnom ter nekaj začimbami. Hummus bi lahko jedla vsak dan! Kupila sem že nekaj različnih, a še noben me ni prepričal tako kot tisti ‘pravi’ ki ga lahko preprosto narediš sam doma. Kljub temu da je zadevica zelo hitro in enostavno pripravljena, ga, ne vem zakaj, naredim premalokrat! Sama sebi obljubljam, da ga bom naredila večkrat!

Osnova tistega ‘ta pravega’ hummusa je resda čičerika, a ga lahko narediš tudi z drugimi stročnicami. Na primer z grahom. Zamrznjen grah je po mojem mnenju najboljša zamznjena zelenjava, saj na hladnem ne izgubi prav nič okusa. Pa še poceni je in verjetno v vsaki domači zamrzovalni omari. Grah je torej osnova tokratnega namaza, skupaj s šopkom sveže mete seveda.

Namaz lahko uporabiš na več različnih načinov. Z njim lahko premažeš kos popečenega kruha, ga uporabiš kot del dressinga za solato, ga uporabiš kot omako za testenine ali ponudiš ob kosu mesa ali ribe… Lahko pa preprosto skuhaš nekaj mladih krompirčkov in jih serviraš skupaj z njim. Kuhan krompir tako ne bo več pust in dolgočasen temveč prav prijetna priloga pozno poletnemu kosilu. Čeprav trenutno svežih špargljev ni, imam občutek, da bi se grahov namaz lepo podal tudi blanširanimi mladimi poganjkom. Preverim spomladi 😉

 

Potrebuješ:

  • 200 g zamrznjenega graha
  • pest sveže mete (nekje med 5 in 10 g metinih lističev)
  • sok ene limone
  • lupinico polovice limone
  • manjši strok česna
  • 2 polni JŽ tahinija
  • olivno olje
  • sol in poper
  • vodo po potrebi

Postopek:

Grah na hitro pokuhaj, nato ga odcedi in splakni pod ledeno mrzlo vodo. Stresi ga v mešalnik, dodaj limonin sok in lupinico, drobno nasekljan (ali nariban, iztisnjen…) strok česna, tahini in oprane ter osušene lističe mete (količina po okusu). Prilij še nekaj jedilnih žlic oljčnega olja ter zmiksaj do gladkega. Grahovo kremo soli in popraj, zmiksaj in poskusi. Po potrebi dodaj še malce soli in/ali popra, za redkejši namaz pa še malo olja in/ali vode. Preden hummus pospraviš v steklen kozarček, ga še enkrat poskusi in če je potrebno popravi (olje, limona, sol, poper…). Kozarček zapri, kremo pa hrani v hladilniku.

Predloge za serviranje pa najdeš nekaj vrstic višje.

Izkoristi sveža zelišča za pripravo osvežilnega in okusnega namaza in mu poišči jed, h kateri ga boš najraje dodal(a).

 

Dodaj odgovor