Puranje mesne kroglice s feto

Recept, ki ga sploh nisem imela namena objaviti, saj je skupek ‘ostankov’ sestavin, ki sem jih morala porabiti. A je vreden, da ga. Meso, ki mi je ostalo ob puranjih burgerjev z bučkami (klik) sem sicer zamrznila, a sem ga pred uporabo postavila na sobno temperaturo, da se je v miru odtalil za to hitro in okusno večerjo.

Mesne kroglice je zelo enostavno pripraviti, pečene so hitro in to kar v pečici, kar pomeni, da bo štedilnik ostal povsem čist. Ker za peko ne potrebuješ niti jajc niti kapljice olja, pa je fino, da poskrbiš za malo več sočnosti. Te zdrave perutninske kroglice lahko serviraš s krožnikom špaget s pestom ali paradižnikovo omako. Z njimi lahko dopolniš masleno rižoto ali pa jih pomakaš v hummusu.

Na primer grahovem, ki sem ga naredila nekaj dni nazaj (klik). Grah in meta se v tej gosti omaki (oziroma bolje rečeno namazu) zelo dobro razumeta tako s puranjim mesom kot feto, ki sta osnovni sestavini današnjih kroglic. Ker sem hummus začinila s kar nekaj limone (in limonine lupinice), le te v zmes za kroglice nisem vmešala. Sicer bi pa zelo pasala! Če ob kroglicah tega namaza ne bo, ti vsekakor priporočam da receptu dodaš še nekaj fino nastrgane lupinice, če se le da, ekološke limone.

Ker so kroglice narejene brez moke, kosmičev ali drugih žit ter postrežene na zelenjavnem namazu, so lahka, ravno prav nasitna poznopoletna (oz. prvoseptembrska) večerja. Iz spodnjih sestavin sem namreč dobila 9 manjših kroglic, kar za več kot eno osebo glede na način serviranja ne zadostuje. Toliko mesa mi je namreč ostalo od že omenjenih puranjih burgerjev. Če torej obroka ne pripravljaš le zase, količino podvoji. Razen seveda, če kroglice ne bodo le pika na i glavnemu obroku – v tem primeru, bi količine lahko zadostovale tudi za dva.

Pred receptom pa še tole: kroglice so pečene zelo hitro, zato s časom peke nikar ne pretiravaj. Ker je odvisno kako velike boš naredil(a) sproti preverjaj napredek v pečici. Predolga peka bo meso presušila, česar nikakor ne želiš.

Potrebuješ:

  • 145 g mletega puranjega mesa
  • 25 g fete, drobno nadrobljene
  • 10 g drobno sesekljane špianče in peteršilja (špinače naj bo precej več)
  • 1 žlica drobno sesekljane rdeče čebulice
  • 1 manjši česen, fino nasekljan
  • ščepec soli
  • sveže mlet črni poper

Postopek:

Pečico segreješ na 175 stpinj. V skledi zmešaš vse sestavine. Najprej z vilico, nato z rokami. Z vlažnimi dlanmi oblikuješ kroglice in jih polagaš na pekač obložen s peki papirjem. Pečeš dobrih 10 minut na eni strani, nato kroglice obrneš in približno 5 minut pečeš še na drugi strani.

Postrežeš na špagetih z izbrano omako, kot dodatek maslenemu rižu, kremasti polenti, v kremni omaki (smetanovi, gobovi…), curryju s kokosovim mlekom ali zgolj na hummusu (beri zgoraj).

 

Dodaj odgovor