Piščančja solata z avokadom

Vedno znova ugotavljam, da najboljše jedi izgledajo najmanj privlačno. Saj veš, vse tiste enoločnice, čorbice, hitre sladice ali zajtrki v stilu mešanice jogurta, kosmičev, sadja in oreščkov ter seveda pisane solate (sploh tiste, s kremastimi prelivi). Vse to je izredno okusno, pa vednar, večkrat nič kaj prida na pogled.

Tokratna solata ni bila namenjena objavi na spletu. Prvič zato, ker sem si jo pripravila zvečer, ko je bilo zunaj že mračno in sem vedela, da fotografije zaradi salabe svetlobe (in še slabše opreme) pač ne morejo dobro uspeti. Pa tudi zato, ker sem že vnaprej vedela, da bo končna jed izgledala kot nek miš-maš in zato povsem nefotogenična, da bi jo ovekovečila.

Vseeno pa sem med pripravo slutila, da zna biti izjemno okusna. Sestavine so takšne, ki me, sicer vsaka posebej, le stežka razočarajo. In vse skupaj v eni skledi. Hmmm… vedela sem, da me čaka ena super večerjica. Ravno zato sem se v zadnjem hipu premislila in na hitro naredila par ‘fotkic’, v primeru, da bi objavo kasneje obžalovala. Kljub rezultatu (nad fotografijami namreč nikakor nisem navdušena) sem vesela, da sem se odločila tako, kot se se.

Solatni krožnik iz le nekaj sestavin, a to tistih pravih, je bil več kot odličen. Nežno kuhan piščanec, kremast avokado, hrustljave kumarice, svežina peteršilja in rahlo pikantna, a ne premočna rdeča čebulica so skupaj ustvarile nekaj, kar si bom zagotovo še privoščila. A ker ti želim ta preprost, izredno zdrav, beljakovinski obrok zaupati kar čim prej, na novo fotografiranje ne bom čakala. Slike so takšne kakršne so, lahko pa mi verjameš, da je ta lahek obrok, poln okusa in zdravih sestavin nekaj, kar moraš preprosto čimprej poiskusiti.

 

Za eno osebo…

Sestavine:

  • pol piščančjih prsi
  • 1 srednje velik, ravno prav zrel (hass) avokado
  • šop svežega peteršilja
  • ena srednje velika kumarica
  • ena manjša (ali pol običajno velike) rdeče čebulice

+ za preliv:

  • polovico soka limete
  • nekaj žlic olivnega olja
  • sol
  • sveže mlet črni poper

Postopek:

Zavri manjo količino vode, dodaj sol, znižaj temperaturo in v  njej skuhaj piščančje meso. Kuhaj ga le toliko časa, kolikor je potrebno, da ostane kar se da sočen. Meso nareži na kocke in postavi na strn.

Nasekljaj peteršilj, nareži kumare (če so večje, jih najprej prepolovi, če so res velike pa po potrebi še odtrani semena) ter na kocke nareži še primerno zrel avokado. Čebulico prereži na pol in nareži na rezine.

Za preliv zmešaj vse zgoraj napisane sestavine. Poskusi ga in po potrebi in okusu popravi. Več limete za večjo kislost, več soli in/ali popra za začinjenost.

Vse skupaj dobro premešaj. Ponudi toplo, še bolje (sploh v vročih poletnih večerih) pa povsem hladno.

In še predlog: piščanca lahko nadomestiš s tunami, kuhanimi jajci ali mehkim sirom (kot na primer feto)

 

Save

Save

One comment

Dodaj odgovor