Testenine z grahovim pestom, sušenimi paradižniki in rukolo

Testenine! Z velikim veseljem in s še večjim užitkom bi jih jedla dan za dnem! Res. Sploh ker vedno pripravim drugačne. Že njihov izbor se razlikuje, tako po obliki kot okusu. Najraje imam riževe ali ajdove testenine v obliki rezancev, peresnikov in svedrčkov. Medtem ko so rezanci navadno del enolončnic ali prilog, peresnike in svedrce izbiram bolj za glavne jedi. Te so navadno polne zelenjave, namesto tipičnih omak (mesne, paradižnikove…) uporabljam različno zelenjavo, ki jo zabelim z okusnim zeliščnim pestom. Testeninam nato dodam popečene koščke mesa, sir, oreščke ali semena ali pa kar vse troje.

Rada kombiniram različne sestavine in ustvarjam nove okuse. Mislim, da še nikoli nisem jedla testenin po enakem receptu. Te, ki sem si jih pripravila danes, sem prav tako naredila prvič. In čeprav sem ob hranjenje glasno vzdihovala (ja, kadar je nekaj dobro kot je bilo tole, to pogosto počnem 😉 ) in sem si obljubila, da bom testenine po tem receptu pa zagotovo še kdaj pripravila, se imam na sumu, da me bo prihodnjič zopet premagala želja po eksperimentiranju in odkrivanju novih kombinacij.

Pa niso testenine precej nezdrave? Ne, če izbereš prave in nikakor, če jih pripraviš s pravimi, polnovrednimi, okusa polnimi sestavinami. Takšne testenine ti ne bodo obležale v želodcu, po njih ne boš utrujen(a), ampak prijetno sit(a) in polna energije.

Pri izboru se izogibaj tistim najbolj tipičnim, belim testeninam. Namesto njih raje posezi po polnozrnatih, pirinih, riževih, ajdovih ali kakšnih drugih polnovrednih testeninah. Ne izbiraj že pripravljenih omak, polnih smetane, oječevacev okusa in drugih ‘sumljivih’ dodatkih, ampak raje pripravi svoje. Namesto rafiniranega sončničnega olja izbiraj olivno, kokosovo ali katero drugo zdravo maščobo. Ne glede na to, ali bo tvoja paštica pripravljena z mesom, sirom, jajci ali katerokoli drugo vrsto beljakovin, si zraven vselej privošči še nekaj zelenjave – če že med samimi testeninah ne, pa vsaj v obliki solatne priloge.

Za eno osebo…

Sestavine:

Za grahov pesto…

 • 20 g sveže bazilike
 • 10 g svežega peteršilja
 • 30 g zamrznjenega graha + nekaj za po vrhu
 • 1 manjši strok česna
 • 25 g mandljev + nekaj za po vrhu
 • 15 g naribanega kozjega sira + nekaj za po vrhu
 • 10 ml limoninega soka
 • 2o ml olivnega olja
 • ščepec soli in sveže mlet črni poper

Za testenine:

 • 85-100 g polnovrednih riževih testenin
 • žlica olivnega olja
 • polovica strok česna
 • nekaj na soncu sušenih, v olivnem olju vloženih paradižnikov
 • pest sveže rukole

Postopek:

Mandlje za nekaj ur namočiš, nato jih olupiš (brez skrbi, kožica lepo zdrsne iz njih), baziliko in peteršilj opereš, česen drobno nasekljaš, grah na hitro pokuhaš v vreli vodi ter nato ohladiš pod tekočim curkom hladne vode.

Vse sestavine (razen graha, mandljev in sira ‘za po vrhu’) za pesto zmiksaš. Olivno olje dodajaš postopama, med samim miksanjem, ko po potrebi strojček ustavljaš in z žlico pesto potiskaš proti rezilom.

Pesto sproti poskušaš. Če se ti zdi premalo slan, dodaš še malce soli, če se ti zdi premalo kislo, več limone. Za bolj intenziven okus po siru, v pesto naribaš še malce sira, za večjo mazljivost oz. redkejši pesto nekaj kapljic olja ali malce vode. Ko si z okusom povsem zadovoljen(a), ga preložiš v skledico in postaviš na stran.

V slani vodi skuhaš peresnike ali svedrce. Paziš, da jih ne prekuhaš, naj bodo še malce na zob.

Ponev segreješ na srednjo temeparturo, dodaš žlico olivnega olja, malce nasekljanega česna ter nekaj narezanih paradižnikov. Na hitro premešaš, nato odstaviš. V ponev streseš testenine, polovico pesta ter vse skupaj na hitro premešaš. Nato vmešaš še nekaj celih grahovih zrn, pest oprane in dobro osušene rukole ter postrežeš.

Mandlje (tiste dodatne, za po vrhu), drobno nasekljaš ter potreseš po testeninah. Enako narediš s sirom. Ponudiš s preostankom pesta in si ga dodajaš postopoma, po potrebi.*

*Jaz sem svoj lonček ‘zmazala’ kar takoj, čeprav sem pesto nameravala prihraniti za večerni toast 😉

In za konec še to: verjetno si opazil(a) lušten zveščič, ki sem ga fotografirala skupaj s testeninami, kajne?

Dobila sem ga v spletni trgovini Evitas (klik), ki sicer ponuja večinoma stvari za naše najmlajše sončke 😉 Ker pa sama (še) nimam otrok, so se mi oči ustavile na darilcih, med katerimi je veliko lepih planerjev, blokov in ‘post listkov’ in … no, ostalih noro luštnih stvari. Zvezek, ki sem si ga izbrala je črn, z bleščicami, ki tukajle sicer žal niso tako dobro vidne, zato nujno klikni na njihovo stran in si ga (skupaj z drugimi kjut artikli) oglej še tam.

Moj pa mi je všeč predvsem zaradi napisa, ki je ravno pravšnji za moje nore kuharske ideje 😉

 

Save

Dodaj odgovor