Bela rižota s pečeno pomladansko zelenjavo

1

Kaj ni luštno kadar je zunaj tako prijetno toplo? Takšne dneve naravnost obožujem in veseli me, da jih bo v prihodnjih mesecih vedno več. Pretirane vročine sicer ne maram. Takrat se raje skrivam v prijetni senčki. Trenutne temperature pa so zame kot nalašč! Ker se v prihodnjih dneh obeta rahlo poslabšanje vremena, sem današnjo nedeljo izkoristila za kosilce na prostem. Na soncu, zadaj, za našo hišo. Spekla sem si nekaj manjših belih rib, povsem svežih (včeraj jih je na morju ujel moj oče), zraven pa sem si naredila preprosto, a okusov polno rižoto.

2

Okus je rižu dala sveža pomladanska zelenjava. Deloma z vrta, deloma od bližnjih kmetov (špargljev namreč na našem vrtu (na žalost) ni). Riž sem kuhala počasi, ga sproti zalivala z zelenjavno osnovo (še boljša bi bila piščančja), na koncu pa dodala konkretno žlico masla in nekaj sveže naribanega parmezana. Takšen riž je zelo oksuen že sam po sebi, skupaj z zelenjavo, ki sem jo popekla v pečici (tudi zunanji žar bi bil dober), je še boljši.

3

Kako zelo vesela sem, da imamo doma vrt. In ta sploh ni majhen. Na njem se vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni najdejo dobrote, s katerimi nato z velikim veseljem ustvarjam v kuhinji. Vrtiček me že prijetno razveseljuje. Trenutno s hrustljavo solato, svežimi zelišči, mlado čebulico in tistimi prvimi, majhnimiin hrustljavimi rdečimi redkvicami.

4

Šparglji niso domači, so pa iz bližnje ekološke kmetije. Vsako leto si jih privoščim kar nekajkrat. Všeč mi je, ker poganjke lahko izberem sama, kupim pa jih toliko, kot mi jih ustreza, pa četudi manj kot četrt kilograma. Tako so vedno sveži, hrustljavi, sočni in seveda najbolj okusni. Nabirajo jih vsak dan in ker vem, da se bo sezona zanje kmalu zaključila, jih moram izkoristiti!

6

Šparglje jem skoraj vsak dan. V enolončnicah (spodnje dele pa v kremnih juhah), jajčnih omletah, na pici, v slanih pitah ter z raznimi kašami. Z ajdovo so super, pa tudi z ješprenom ali proseno kašo gredo lepo skupaj, s kvinojo pa sploh! 🙂 Na žaru pečeni so odlična priloga mesom ali ribam pa tudi v krompirjevi solati so božanski.

7

Pogosto naredim klasično rižoto. Saj veš, piščančje meso, korenček, grah, morda kakšna paprika, bučka in koromač. Od aprila do junija, kolikor običajno traja sezona špargljev, pa še z njimi. Tokratna jed je prav tako rižota, vendar zelenjava ni narezana in sproti vmešana v riž, temveč je pika na i kremastemu rižu.

8

9

Za 2 malce večji prilogi (ali 1 glavno jed) potrebuješ:

 • olivno olje in maslo
 • manjšo čebulico – drobno sesekljano
 • stroka česna – strtega ali drobno nasekljanega
 • 150 g belega riža za rižote
 • zelenjavno osnovo
 • kozarček belega vina
 • 2 jedilni žlici masla
 • sveže nariban parmezan
 • žličko drobno narezanega svežega peteršilja
 • žličko drobno narezanega svežega drobnjaka
 • sveže mlet črni poper
 • pečeno zelenjavo

Za pečeno zelenjavo potrebuješ:

 • olivno olje
 • cca. 8 špargljev
 • ccc. 4 mlade čebulice
 • dve večji pesti redkvic
 • sol
 • sveže mlet črni poper

10

Postopek:

Na mešanici olivnega olja in masla nežno prepražiš čebulico. Ko zastekleni, dodaš strt ali drobno nasekljan česen. Sledi riž. S kuhalnico ga nekaj časa mešaš (da postekleni), nato ga zaliješ z vinom. Ko se ta pokuha, riž postopoma zalivaš z vročo zelenjavno osnovo (pred tem jo segrej v posebni kozici, da bo ves čas na dosegu roke). Riž pogosto mešaš, ko popije del osnove, jo zopet dodaš. Ko je riž kuhan, dodaš maslo in nariban parmezan. Premešaš in vmešaš še sveža zelišča ter malce sveže mletega črnega popra. Poskusiš in prilagodiš okusu.

Medtem ko se rižota kuha, v pečici popečeš zelenjavo. Šparglje in mlado čebulico narežeš na približno 3 cm dolge palčke, redkvice prerežeš na polovico, večje na četrtino. Preliješ z olivnim oljem, soliš in popraš ter na peki papirju na 220 stopinjah pečeš približno 20 minut. Vmes večkrat premešaš. Priporočam ti, da zelenjavo dodajaš postopoma. Redkvice malo prej, ostalo kasneje.

Na krožnik naložiš ravno prav ‘tekočo’ in kuhano rižoto*, nanjo pa naložiš pečeno zelenjavo. Po želji lahko dodaš še malce parmezana, a  previdno, da vse skupaj ne bo preslano 😉

*če se riž slučajno izsuši, dodaj še malo osnove – če ti jo je zmanjkalo pa vode. Nič ni slabšega od izsušenega rižote 😉

IMG_4582_Fotor_Collage

Takšno rižoto lahko ješ kot samostojen obrok ali kot prilogo mesu ali ribam. Kot vse riževe jedi, tudi ta dopušča veliko svobode. Uporabi zelenjavo, ki jo imaš najraje, že v riž vmešaj koščke mesa ali ribe, vegani pa za dodatne beljakovine poskrbite z lončkom svežega graha.

12

Dodaj odgovor