Ješprenj z zelišči in bučnim oljem, sirom in kuhanimi jajci

IMG_4683Rada se poigravam z novimi okusi in sestavinami, kar pa nikakor ne pomeni, da ne maram pristnih domačih jedi. Res je, da določenih jedi ne jem ravno pogosto – na primer raznih klobas, krvavic, pečenic in podobnih zadev (no, pravzaprav jih ne jem nikoli), vseeno pa sem določene tradicionalne jedi vzela za svoje. Ričet, jota in bujta repa so že ene takšnih. Sicer le redko s suhomesnatimi izdelki in namesto fižola večkrat in raje s čičeriko, pa vseeno.

IMG_4685

Moje kuhinjske omarice so vedno dobro založene z vsaj dvema zelo tipičnimima slovenskima kašama. Z ajdo ter proseno kašo. Obožujem obe, čeprav prvo še za nekaj odtenkov bolj. Odlični sta tako v sladkih kot v slanih jedeh. Vključim ju vsepovsod, v rižote, juhe, tople solate. Z njima pečem kruh, pecivo, piškote… Na vrsto prideta kar nekajkrat tedensko, tako ali drugače. Res pa ju pogosto uporabljam v kombinacijah s sestavinami, ki niso tipčno slovenske. Sem pa vseeno vesela, da imamo na voljo nekaj domačih jedi, ki zlahka konkurirajo eksotičnim ‘superživilom’. Konec koncev tudi na naši zemlji uspeva precej rastlin, ki bi jih zaradi njihovih pozitivnih učinkov na zdravje in telo, z lahkoto vključili na takšen seznam.

IMG_4706

Inspiracija za tokratni, zelo preprost, a nadvse okusen recept so ravno sestavine, ki jih ima v svoji kuhinji čisto vsaka prava slovenska gospodinja. Ješprenček (ki ga sicer res kar malce zapostavljam, priznam. Škoda, ker je zelo poceni, enostaven za pripravo in se fino obnese v raznoraznih jedeh, ne le ričetu 😉 ), pa prekmursko bučno olje (ter seveda hrustljave bučnice), domača ekološka jajčka, okusen sir. Z nekaj svežimi zelišči z vrta in ščepcem (pristno domačega!) solnega cveta, je topla ješprenova solata kot nalašč za lahek poletni obrok. V večjih količinah zadostuje že sam po sebi, saj vsebuje vse, kar telo potrebuje. Zdrave hitrate, beljakovine in nenasičene maščobe. Še bolje pa kot malce drugačna priloga nedeljskemu pečenemu piščancu ali, če kdo prisega na zares domače okuse – kvalitetni slovenski klobasici 😉

IMG_4709

Prav vse današnje sestavine lahko kupiš praktično vsepovsod, če pa prisegaš na lokalno in domače, jih te dni zagotovo dobiš pri najboljšem sosedu, kjer v okviru akcije Radi imamo domače, ponuja pestro paleto slovenskih dobrot, iz katerih lahko pripraviš številne okusne jedi. Zase in za svoje domače. Verjemi, da ti bodo ti še kako hvaležni 😉

IMG_4717

Potrebuješ:

 • ješprenček
 • šopek svežih zelišč (na primer timijan, origano, baziliko, peteršilj, drobnjak…)
 • mlado čebulico
 • jajca
 • sir
 • kakšno rdečo redkvico
 • nekaj kapljic olivnega olja
 • bučno olje
 • bučna semena
 • sveže mlet črni poper
 • solni cvet
 • nekaj kapljic limone (po želji, za svežino)

+ nekaj svežih solatnih listov za okras (na primer liste rukole ter mlade špinače in rdeče pese)

Postopek:

Ješprenček za nekaj ur namočiš, nato ga skuhaš v slani vodi. Naj bo kuhan dovolj, a še vedno rahlo na zob. Med kuhanjem drobno narežeš mlado čebulico, nasekljaš sveža zelišča, skuhaš jajčka (ali bodo mehko ali trdo kuhana je povsem tvoja odločitev), v suhi ponvi pa prepražiš bučna semena, da postanejo hrustljava. Razpoloviš sveže hrustljave redkvice in na kocke narežeš še domač slovenski sir.

Kuhan ješprenček odcediš in rahlo ohladiš, nato mu primešaš čebulico in sveža zelišča. Priliješ nekaj kapljic slovenskega bučnega olja ter začiniš s soljo in črnim poprom. Vmešaš še koščke sira in žito razporediš na krožnik. Po želji pokapljaš z nekaj kapljicami limone. Dodaš jajca. Okoli solate priliješ še nekaj olivnega olja ter postreseš s celimi ali grobo nasekljanimi bučnicami. Na vrhu pa le še obvezen ščep solnega cveta.

IMG_4686

Količin posameznih sestavin nalašč nisem pisala. Zakaj? Ker je to zagotovo jed, ki jo lahko povsem prilagodiš svojemu okusu, apetitu in številu jedcev.

IMG_4695

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

Dodaj odgovor