Tri okusne zimske solate (s sadjem)

saladsNi nujno, da je solata vsak dan enaka. Ni nujno, da je sestavljena zgolj iz tipične zelene solate, morda z dodatkom paradižnika, fižola ali kompirja. In ni nujno, da mora biti v solati le zelenjava.

Meni zelo ljube so solate, ki v sebi skrivajo še nekaj več. S tem mislim predvsem na koščke sadja, ki jo zelo lepo popestrijo, pa na kakšen sirček in oreščke. Obožujem solata z, v pečici pečeno zelenjavo, a o tem kdaj drugič – si zasluži svojo objavo.

Pripravila sem tri zdrave, zelenjavno – sadne solate. Tri zimske. S sadjem in zelenjavo, ki jo je trenutno lahko dobiti. V Mercatorju imajo tako ekološki motovilec kot tudi rukolo in svežo mlado špinačo. Jami! Prav tako sem tam dobila ekološki koromač, pa jabolka, pomaranče in hruške. Vse bio, vse super okusno 😉 Solate so brez (sicer meni ljubih) kumaric, paprik in paradižnika. Ti so rezervirani za poletne dni.

Takšni solatni krožniki so odlične predjedi ali malce drugačna popoldanska malica. Izberi svojo in poskusi!

IMG_1394Prvo sestavljajo mlada špinača, rdeči radič, nekaj listov peteršilja, pomaranča, črne olive in suhe brusnice.IMG_1395Druga je mešanica motovilca, tenko narezanega koromača, koškov dobro zrelega avokada in sočnega jabolka.

IMG_1401In tretja? Hruška, rukola, rdeča čebulica, na olivnem olju popečene rezine bučke, mlad kozji sir ter orehi.

dressing2Solate pa lahko nadgradiš še z okusnimi prelivi. Jaz sem tokrat pripravila naslednje:

* jogurtov preliv z malce limoninega soka, soli in suhim origanom

* preliv iz cvetličnega medu, dijonske gorčice, sončničnega olja, jabolčnega kisa, soli in sveže mletega črnega popra

* preliv iz olivnega olja in limoninega soka z dodatkom himalajske soli

Jogurtovega predlagam za solato iz motovilca, gorčičnega za špinačno in olivnega za rukolo. Moj okus je pač takšen, tvoj pa? No, ti že veš 😉

IMG_1408

Če se ti zdijo solate z dodatkom sadja malce nenavadne, pa ti verjetno niso tuji sadno-zelenjavni smoothiji. Nekaj idej zanje si lahk ogledaš tukaj.

Ne glede na to ali boš svoje sadje in zelenjavo zmiksal(a) ali si jih privoščila v solatnem krožniku, pa še spodbuda: upaj si in poskusi kakšno novo (noro) kombinacijo! Nikoli namreč ne veš, kdaj odkriješ svojo novo najljubšo jed 😉

 

0 comments

Dodaj odgovor