Čokoladno mandljevi krofki s kokosom

IMG_1431Pust je čas za krofe. Sladke in puhaste okroglolične sladice. Ki jih, mimogrede, prodajajo čez vse leto, po pravici povedano pa jih sploh ne opazim. Preprosto me ne mika. Drugače je februarja. Ko jih prodajajo na vsakem koraku, v trgovinah pa postavijo dodatne mize, ki se šibijo od sladkih dobrot.

IMG_1424Vsekakor pa niso nekaj, kar bi bilo pametno redno uživati. Ocvrti so v olju (ki ga, bogve kolikokrat pregrejejo), polni so sladkorja in skoraj brez izjeme narejeni iz navadne, bele pšenične moke. Kakšen krof (ali dva) na leto zagotovo ne škodi, lahko pa se odločiš za drugo možnost. Pripraviš jih doma. In če jih že pripravljaš sam(a), ti predlagam, da se odločiš za bolj zdravo različico (ter jih tako brez problema poješ nekoliko več 😉 ).

Sama sem se letos prvič spravila delati krofe. In to še pred pustom. Je bilo pač potrebno testirati recept 😉 Razlog za peko je bil hkrati tudi Mercatorjev februarski izziv. Sodelujem namreč pri projektu KuhaM, kjer hkrati s še nekaj blogarji dobivamo različne izzive in tokratni je bila priprava zdravih krofov.

Moji tako niso iz bele moke in zagotovo niso ocvrti v olju. So zelo zdravi, a hkrati izjemno okusni. Ker če tako pravi moj oče (ki sicer prisega zgolj na belo moko in ogromne količine sladkorja), že mora držati. Moji prvi krofki so šli namreč za med in občutek imam, da jih bom za pusta pripravila vsaj še enkrat.

Prava zima se je letos komaj dobro začela. Pokrajino pokriva debela odeja snega in ravno pust naj bi bil tisti, ki naj bi pregnal zimo. Bomo videli če bo tako ali pa bo sneg letos vztrajal nekoliko dlje… Kakorkoli… Zasnežena pokrajina in sladki čokoladni krofki so super kombinacija za ta konec tedna.

IMG_1414Za 4o mini krofkov potrebuješ:

* 50 g kokosovega olja

* 110 g cvetličnega medu

* 40 g pravega kakava v prahu

* 3 jajca

* 70 – 75 g mandljeve moke

* malo večji ščepec sode bikarbone

* ščepec soli

* nekaj kapljic jabolčnega kisa

Sestavine za obliv:

* 50 g temne, grenke čokolade

* 2-3 žlice medu

* 2 žlici kokosovega olja
IMG_1426

V prvi skledi zmešaš mandljevo moko, sodo bikarbono in sol.

V drugi skledi zmešaš stopljeno kokosovo olje, jajca in med. Dodaš kakav, nato še sestavine iz prve sklede. Dobro premešaš in priliješ nekaj kapljic jabolčnega kisa.

Sledi peka. Jaz sem svoje mini krofke pekla v posebnem pekaču (podobno toasterju). Posamezne luknjice za krofe sem namastila s kokosovo maščobo in jih napolnila z zmesjo. Pečeni so že v parih minutah. Če takšne napravice nimaš, lahko uporabiš pekač za krofo (tak z luknjo v sredini 😉 – imajo ga v Mercatorju, žal sem ga opazila prepozno). V tem primeru krofe pečeš v pečici, ogreti na 190 stopinj. Prav tako iz napisanih količin ne boš dobil(a) 40 krofkov, a za en pladenj jih zagtovo bo! 😉

Obliv: nad vodno kopeljo stopiš čokolado, med in kokosovo olje. Na ohlajene krofke z žličko namažeš čokolado. Nato jih potreseš s kokosom, ki ga zlahka nadomestiš tudi s sesekljanimi mandlji ali lešniki.

IMG_1428

Še nekaj prednosti tega recepta. Krofi so narejeni brez:

1. sladkorja

2. brez glutena

3. brez laktoze

4. kvasa

5. cvrtja

Ni slabo, kajne? 😉 In naj te to ne prestarši. Krofki so nežni in okusni, sladki in zelo zelo zdravi 😉 Letos si jih torej lahko privoščiš popolnoma brez slabe vesti 🙂

1In ker sem po naravi precej neodločna, sem se spravila peči še ene krofe. Samo zato, da vidim, katere bom pekla na pustno sobto. Samo zato 😉 Želiš recept za enostavne pirine krofke? Klikni tukaj 😉

2 comments

Dodaj odgovor