Lososovi polpetki z rjavim rižem

UV3Morsko hrano jem precej pogosto. Vsaj dvakrat tedensko. Največkrat so to ribe, ki jih ujame moj oče (postrv, orade, špari ali skuše), tu pa tam si v ‘potujoči’ ribarnici privoščim sveže sardelice, v zamrzovalni skrinji pa imam vedno na zalogi še kakšen kos divjega lososa. Včasih sem bila bolj zbirčna in sem jedla le postrvi in tune. Te sem v zadnjih letih kar malce zanemarila, v zadnjem času pa sem tudi tune vrnila na svoj jedilnik.

IMG_0018Lososa navadno le popečem, za prilogo pa si privoščim kuhan krompir ali riž, skupaj s popečeno zelenjavo (koromač, paprika, olive, praktično karkoli… ) in z veliko skledo sveže solate ob strani. Pred časom sem naredila tudi lososovo juho-klik, in glede na to, da sem jo pozneje še nekajkrat ponovila, nikakor ni bila slaba. In ker rada eksperimentiram (in imam zelo rada najrazličnejše polpete – pravzaprav vse, razen tistih ‘originalnih’ iz mletega mesa ne maram preveč 😉 ) sem si tokrat zaželela lososove. Zakaj pa ne?IMG_0006 Takšni polpeti so še največkrat narejeni na osnovi hladnega krompirjevega pireja, no jaz sem se raje odločila za riž. Ja, malce težje jih je bilo oblikovati, priznam, a je bilo vredno.

Naredila sem kar precej takšnih manjših polpetk. Nekaj sem jih pojedla takoj, nekaj malce pozneje. Kar hladne. In tudi takšne so zelo okusne. Lahko narediš tudi večje, po želji. Jih bo pa verjetno težje ‘obvladovati’ 😉

IMG_0013Čisto točnih količin ti žal ne morem povedati, v približku pa gre recept takole:

* cca. 250 g surovega lososovega fileja (brez kože)

* cca. 100 g okroglozrnatega rjavega riža

* 1 jajce

* peteršilj

* četrtina nasekljane rdeče čebulice ( lahko uporabiš šalotko)

* nekaj kapljic limoninega soka

* žlica moke (+ nekaj za oblikovanje polpetk)

* sol

IMG_0015Lososa sem skuhala in ohladila. Prav tako sem skuhala riž ter ga ohladila. Riž sem premešala z lososom, ki sem ga prej z vilico razkosala na manjše koščke. Primešala sem drobno sesekljano čebulico, peteršilj, moko in razžvrkljano jajce. Masi sem dodala še nekaj kapljic limoninega soka (res malo) ter jo solila. Nato sem z rahlo pomokanimi rokami oblikovala polpetke in jih za pol urce postavila v hladilnik. Medtem sem segrela pečico, nekje na 200 stopinj. Skupaj z njo se je v pečici grel tudi pekač. Ko se je dobro segrelo sem na pekač položila peki papir, ga pokapljala z oljem in nanj previdno položila polpetke. Tudi te sem rahlo naoljila, nato pa jih najprej pekla dobrih pet minut iz ene, nato pa enako časa še z druge strani.

Opomba: če nimaš pečice, jih seveda lahko speceš tudi v ponvi.

Opomba 2: količini so resnično le okvirne. Razmerje naj bo takšno, da polpete lahko oblikuješ, pa bo vse ok 😉

IMG_0031Kot vidiš sem uporabila rjavi riž. Bolje bi bil bel, ker vsebuje več škroba in bi bilo polpetke lažje oblikovati. Če prisegaš na rjavega, izberi okroglozrnatega.

Pa priloga? Sama sem izbrala kar riž 🙂 Če je že V polpetih, naj bo pa še OB njih 🙂 Zraven sem podušila še nekaj koromača, ki sem ga prelila z mešanico olivnega olja in limoninega soka, namesto soli, pa sem mu dodala nekaj v slanici vloženih kaper. Namesto solate je bila tokratna izbira avokado. Dobro zrelega sem narezala na koščke, ga premešala z rdečo čebulico in svežim peteršiljem. Malce soli in nekaj kapljic limone in to je vse.

IMG_0034

IMG_0024

Dodaj odgovor