Kremna juha iz gomoljne zelene in koromača

IMG_4277Recept za tole juhico ni moj. Priznam, je direktno kopiran iz interneta. Našla sem ga, ko sem iskala recepte za uporabo gomojne zelene. Letos smo jo prvič posadili, tako da nisem vedela kaj naj naredim iz nje. Skrbelo me je, da mi okus gomoljne zelene ne bo všeč, saj že njen vonj ni ravno moj najljubši.

Ko sem našla tale recept – ki je nadvse preprost in ne vsebuje dražjih sestavin (tako da ne bi bilo večje škode – v primeru, da mi juha ne bi bila všeč), sem vedela, da je pravi za moj prvi poskus kuhanja zelene. In ker so mi kremne juhe že tako ali tako pri srcu, poleg tega pa zeleni dela moj ljubi koromač, res ni bilo večje dileme.

IMG_4274Juhico sem si naredila za popoldansko malico. Zato, ker nisem bila preveč lačna, da bi potrebovala kaj bolj konkretnega, nujno pa sem rabila nekaj, da me pogreje… Aja, pa tudi radovedna sem bila 😉

Juhica se je izkazala kot odlična! Tako zelo nežna in kremasta je. Takšna, ki pockrlja želodček ter pogreje telo (hkrati pa tudi dušo).

IMG_4276

Potrebuješ:

* pol bele čebulice

* gomoljna zelena

* gomolj koromača

* olivno olje

* zelenjavno osnovo (ali vodo)

* sol

* kislo smetano ***

* peteršilj za okras

*** če ne smeš uživati laktoze, kislo smetano lahko nadomestiš z rastlinsko

Na olju prepražiš čebulico, dodaš narezan koromač. na nizki temperaturi ga pražiš toliko časa, da skoraj karamelizira. Nato dodaš na kocke narezano gomoljno zeleno, soliš in zaliješ z osnovo. Zavreš, nato pa temperaturo znižaš in kuhaš toliko časa, da je vsa zelenjava povsem mehka. S palični mmešalnikom jo zmiksaš v kremasto juho, po potrebi še malce soliš ter okrasiš s kislo smetano in listi peteršilja.

p.s.: v originalnem receptu so juhi dodali še bel poper. Ker takega nimam, sem poper tokrat povsem izpustila.

IMG_4275Naslednje leto bo na vrtu zagotovo kakšna zelena več 😉

One comment

Dodaj odgovor