Zdrav jesenski posladek

1Hruške so po mojem mnenju prave znanilke jeseni. Tako kot tudi orehi, ki jih pretekli mesec vsak dan pobiramo iz tal. Pred hišo namreč stoji veliko drevo, pod katerim se vsak dan znajde nekaj orehov, ki jih nato shranimo v gajbico in čez dan sušimo na soncu (oziroma na zraku, sonca je bolj za odtenek 😉 ). Letos jih je kar precej – orehov torej. Vem, da jim mami in babica hranita predvsem za potico, saj kaj drugega iz njih ne delata.

2Orehe imam sicer rada, res pa je, da ne v velikih količinah. Pa ne zato, ker jih ne bi mogla pojesti (če na primer odprem vrečko lešnikov, mandljev ali indijskih oreščkov, jo brez težav izpraznem do dna), pač pa zato, ker me po njih rado malce zapeče v grlu. Zato jih, ko se odločim, da si jih bom vseeno privoščila (ker zdravi pa so, zdravi 😉 ) skombiniram tako, da jih lažje jem. Odlični so z jogutom in medom (Grki že vedo!), in ravno v takšni kombinaciji sem si jih pripravila danes.

Naredila sem sladke lončke z jogurtom, kakavom, ajdovo kašo, hruškami, orehi in medom. Božansko! In tako zelo preprosto, pa še zdravo po vrhu. Kaj pa to!? 😉3Za 2 kozarčka potrebuješ:

* 30 g ajdove kaše

* lonček grškega jogurta

* 2 žlici kakava

* 2 žlici medu

* pest nasekljanih orehov

* 1 hruška

* nekaj kakavovih zrn (moja so ekološka, iz povsem 100% kakava, naročena pri Biolandiji)

Polovico jogurta zmešaš s kakavom, polovico pustiš takega kot je – povsem naravnega. Ajdovo kašo skuhaš in splakneš pod hladno vodo (če se ti, tako kot meni, ne ljubi čakati, da bi se naravno ohladila). Orehe nasekljaš, po želji jih prej za nekaj ur namočiš v vodi. Hruško narežeš na kockice. Kakavova zrna dodatno zdrobiš, lahko pa pustiš tudi večje koščke – po želji. Pripraviš še med.

V lončke izmenično nalagaš vse sestavine. Malo hruške, čokoladnega jogurta, ajde… pa zopet hruške, tokrat naravni jogurt, ajdo, orehe in med. Pa še malo jogurta, ajde in orehov po vrhu. Preliješ z medom in potreseš s kakavovimi zrni.

4Takšne hitre sladice imam najraje. Uporabiš lahko svoje najljubše sestavine ali pač tisto, kar najdeš doma. Odlične so za dopoldansko malico, v večji količini tudi za zajtrk. Pa namesto posladka po kosilu. Zagotovo sladica brez slabe vesti 😉

5Kar nekaj predlogov podobnih ‘sladkih lončkov’ najdeš na blogu. pobrskaj v zavitku Recepti, kategorija Sladki trenutki 😉

2 comments

Dodaj odgovor