Juha iz pečene cvetače

1Jesenske zelenjavne juhe so odlična predjed. Goste in vroče, s kančkom pikantnih začimb prijetno pogrejejo in pripravijo na nekaj konkretnejšega. Cvetačna je tista, ki sem se jo lotila tokrat. Večkrat sem jo že pripravljala. Odlična je v kombinaciji s porom in krompirjem, preprosto skuhana v vreli vodi ter zmiksana s paličnim mešalnikom. Takšna je izjemno blaga in primerna tako za majhne otroke kot tudi za vse odrasle, ki radi pojedo krožnik kremaste juhe.

2Cvetača resda ni všeč vsem, kljub temu, da niti nima nekega posebnega okusa. Lahko jo pripraviš na zelo različne načine in prepričana sem, da bi tudi ti našel/našla takega, ki ti je všeč. Morad gratinirana s sirom in drobtinami, pečena ali ocvrta, preprosto kuhana in zabeljena z maslom, soljo in muškatnim oreškom ali pa kot del zelenjavnih rižot.

Njen okus pa pride do izraza predvsem takrat, kadar jo pečeš v pečici. Tale juhica je narejena ravno iz cvetače, ki ni zgolj kuhana, ampak je predhodno preživela še nekaj časa v pečici. Na tak način pa sem cvetačno juho delala prvič.  Okus se precej razlikuje od ‘zgolj’ kuhane cvetače, zato si vsekakor zasluži svojo objavo.

3Za juho iz pečene cvetače potrebuješ:

* en večji (ali dva manjša) krompirja

* nekaj cvetov cvetače

* pest vložene, sprane in osušene čičerike

* kumino

* en stroka česna (ali dva manjša)

* olje

* sol in poper

* timijan

* kislo smetano ali gost navaden jogurt ***

*** vegani in intoleranti na laktozo izberite riževo ali sojino smetano ali sojin jogurt

4Pečico segreješ na 200 stopinj. pekač obložiš s peki papirjem, nanj razporediš manjše koščke cvetače ter čičeriko. Potreseš s kumino, dodaš neolupljen strok česna, malce soliš ter rahlo pokapljaš z oljem. Pečeš dokler cvetača rahlo ne počrni.

V vreli slani vodi skuhaš olupljen in na kocke narezan krompir. Kuhanemu dodaš večino vnaprej pečene cvetače in čičerike. česen olupiš ter ga prav tako vržeš v lonec. Na hitro pokuhaš nato juho s paličnim mešalnikom zmelješ do gladkega. Juho vrneš na štedilnik, ji dodaš konkretno žlico kisle smetane (ali jogurta), malo timijana. Soliš in popraš, po želji in po okusu.

Juho serviraš, jo okrasiš z žličko smetane ter kosi cvetače in čičerike, ki sta ostala. Potreseš s svežimi lističi timijana.

5

6

Dodaj odgovor