Krompirjeva zloženka s smetano in sirom

1Ta jed na pogled sicer n nič posebnega, je pa zelo okusna. Zanjo ne potrebuješ nobenih fensi sestavin, le nekaj kvalitetnega krompirja. Sama sem uporabila vrsto marabel, ki jo od slovenskih pridelovalcev nudijo v Mercatorju. Poleg krompira se je v zloženki znašlo še nekaj čebule, česna in timijana. Za okus sta tokrat poskrbela še sladka smetana ter sir.

2

Tako pripravlje krompirček je izvrstna priloga katerikoli jedi. Prisegam na lepo pečena, sočna piščančja prsa, izbira pa je seevda tvoja. Katerokoli meso bo takšne priloge več kot vesel. Hkrati pa je ‘priloga’ tako okusna in tudi precej nasitna, d av nekoliko večji količini lahko služi tudi kot povsem dostojen samostojni obrok. Vegetarijanski 🙂

3

Potrebuješ:

* žlico masla

* polovico drobno sesekljane bele čebule

* strok fino sesekljanega česna

* lovorjev list

* sol in poper

* svež (lahko tudi suh) timijan

* 2 krompirja, olupljena in na precej tenko narezana

* sladko smetano

* najljubši sir, vendar tak, ki se dobro topi (npr. tilzit, edamec…)

4Na maslu popražiš čebulico, soliš, dodaš česen, osmukano vejico timijana in malo sveže mletega popra. Ko česen zadiši, ponev obložiš z rezinami krompirja, mu dodaš lovorjev list, ter vse skupaj zaliješ s sladko smetano in nekaj kapljicami vode (še bolje- jušne osnove). Dušiš do mehkega. Če so rezine krompirja tanke, ne potrebbujejo več kot 10, 15 minut. Lovorjev list odtraniš, nato pa krompir preložiš v keramični pekač za peko ter preliješ s smetano. Čez vse skupaj enakomerno potreseš dobro pest naribanega sira. Pečeš v vnaprej ogreti pečici, približno 15 – 20 minut na 220 stopinjah. Preden se je lotiš, pečeno krompirjevo zloženko ohlajaš vsaj 10 minut.

5

Dodaj odgovor