Pečen rjavi riž z zelenjavo, vmešanim jajcem in začimbo iz gob šitake

uvVsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti. Ena izmed slabosti, če živiš v majhnem mestu, je zagotovo to, da kljub številnim supermarketom (seveda imamo vse, Mercator, Spar, Lidl, Hofer…) ni trgovine, kjer bi lahko kupoval ekološke sestavine. Seveda majo določene trgovine svoje znamke tovrstnih izdelkov, vsega pa zagotovo ne. Sploh kadar govorimo o svežem sadju in zelenjavi, ponudba dokaj šepa.

1Na srečo pa je dandanes, v dobi interneta, tudi nakupovanje živil veliko enostavneje. Spletne trgovine so dobro založene z najrazličnejšimi artikli, v njih pa vedno najdeš kaj novega. Ker sama rada poizkušam različna živila, je ogled tovrstnih strani zame precej zanimivo 😉

Veliko ponudbe ima med drugim tudi Malinca. Prejšnji teden sem dobila manjši paketek in komaj čakam, da se lotim kuhanja z vsem, kar sem naročila. Poleg nekaterih drugih sestavin so mi poslali še rjavi riž. Resda tega ni težko dobiti niti v majhnem kraju, a veliko enostavneje je artikel naročiti po pošti 😉 Poleg tega Malinca ponuja ekološka živila, kar je seveda dodaten plus.

2Ne tako dolgo nazaj sem prvič naredila fried riž – pražen oziroma pečen riž. Čeprav riž jem zelo pogosto (vsaj v zadnjem času mi zelo odgovarja, prej mi niti ni), sem danes recept ponovila. Seveda sem uporabila malce drugačne sestavine ter seveda moj novi rižek – nove stvari je namreč treba hitro preizkusiti 😉

3Fried rice je pravzapav narejen iz ‘ostankov’ kuhanega riža, oziroma ga je za ta namen dobro skuhati že dan prej in dobro ohladiti. Razlika med ohlajenim rižem in sveže kuhanim je v tej jedi zelo pomembna. Ker največ pečenega riža pojedo na Japonskem in Kitajskem, sem poskusila uprabiti sestavine, ki jih tudi oni veliko uporabljajo. Na primer mlado čebulico, brokoli, sezamovo olje in sezamova semena, pa šitake gobice. Svežih (oziroma posušenih) nimam in jih nisem še nikoli kupila. Imam pa zato prah eko šitak – torej posušene in fino zdrobljene gobice. Priznam, redko se spomnim na to začimbo, bi se lahko večkrat. Sploh zato, ker so šitake gobe zelo zdrave. Seznam njihovih pozitivnih učinkov je dolg, najpomembnejše pa je zagotovo dejstvo, da močno stimulirajo imunski sistem (kar je v tem letnem času zelo zaželeno) ter da so odlična preventiva proti rakavimi obolenji. Aja, ‘moj’ šitake prah nima nobenega specifičnega okusa. Kadar se spomnim ščep začimbe dodam juham, obaram, rižotam in drugim toplim jedem. Ne vem, ali jih lahko uživaš tudi surove, torej neprekuhane, zato jih sma vedno uporabjam tam, kjer je v igri toplotna obdelava 🙂

6Sicer pa je priprava praženega riža zelo zelo enostavna. Je pa fino, da imaš vnaprej pripravljene vse ostale sestavine. Ko enkrat segreješ ponev (še bolje vok) je vse stvar nekaj minutk.

8Za dva krožnika praženega riža (glavna jed za enega ali priloga za dva), potrebuješ:

* 80 g dolgozrnatega rjavega riža

* 1 jajce

* polovico srednje velikega pora

* majhen strok česna

* malce mlade čebulice

* zelenjavo po izbiri (npr. por, brokoli, rumeno papriko, stročji fižol, rumeno cukini bučko, koromač – to sem uporabila jaz 😉 )

* sol

* sezamovo olje

* sezamova semena

* nekaj listkov svežega peteršilja

4Na poljubno velike kose (jaz sem se odločila za manjše in diagonalno rezane koščke) razrežeš izbrano zelenjavo. Določeno je fino vnaprej pokuhati. na primer brokoli in stročji fižol. Obadva sem na hitro blanširala nato pa sprala pod ledeno mrzlo tekočo vodo, da sta ohranila lepo zeleno barvo). Jajce razžvrkljaš in pripraviš riž, ki si ga vprejšnji dan skuhal(a) v slani vodi ter čez noč ohladila v hladilniku. Segreješ ponev in na sezamovem olju prepražiš por in koromač (če se odločiš zanj). Nato temperaturo močno povišaš ter dodaš riž in vso preostalo zelenjavo, vključno z drobno sesekljanim česnom) ter soliš. Nekaj minut pražiš, toliko, da se riž pregreje in malo zapeče. Nato znižaš temperaturo ter v sredini riža narediš prostor, kamor zliješ razžvrkljano jajce. Pustiš nekaj sekund, da se rahlo zapeče, nato pa ga s kuhalnico čim bolj enakomerno razmešaš med jajce.

Riž naložiš v skledo, potreseš z listki peteršilja, sezamom ter mlado čebulico.

Moj današnji pražen riž je bil zelenjavni. Vsekakor pa ne velja, da je fried rice nujno vegetarijanska jed. Takšen riž pogosto pripravljajo z različnim mesom (svinjino, piščancem) ali z rakci. Nekaj zelenjave pa je vedno več kot dobrodošle. Takšen riž zelo pogosto začinijo z sojino ali ribjo omako, zaradi slanih omak pa zato jedi ni potrebno dodatno soliti.

7

Dodaj odgovor