Špargljev hummus z zelenjavo in čemažem na nekvašenem ajdovem testu

V tujni imajo se pogosto uporablja beseda flatbread, ki v dobesednem prevodu pomeni ploščat kruh. Ti flatbreadi so navadno tudi obloženi in zato nekako spominjajo na pico. Kaj je torej razlika? Lahko da se motim, a zdi se mi, da predvsem v tem, da je testo pečeno posebej, nanj pa šele potem dodajajo različne namaze, sestavine in druge dobrote ali pa ga jedo povsem brez dodatkov.

Tako kot pri pici (oziroma še bolj) tudi za flatbreade velja, da so izjemno raznoliki. Popečeno testo (ki je navadno pripravljeno dokaj enostavno, včasih s kvasom, včasih brez) je lahko samostojna jed, če se na njem znajde še kaj, če pa ne, je pogosto zgolj priloga različnim pomakam ali gostim enolončnicam.

Meni so flatbreadi super zadevica. So prazno platno za kreativne ideje in kombinacije najrazličnejših okusov.

Vedno naredim testo nekoliko drugače, iz različnih naravno brezglutenskih mok. Ker kvasa ne uporabljam (tudi kruh pečem z drožmi ali s trpotcem ali z vinskim kamnom… ), prav tako ne pečem kvašenih pic in v tem primeru ploščatih kruhkov. Moka, malo vzhajalnega sredstva in jogurt so povsem dovolj. Tokrat sem uporabila sojinega, zato je kruhek hkrati tudi brez laktoze (in veganski).

In morda res ne zgleda nič posebnega, a tale flatbread je bil prav okusna popoldanska malica, ki je nastala povsem spontano. Namesto sendviča sem si zaželela nekaj malce drugačnega. V hladilniku sem imela že kuhano peso, pa šopek špargljev, ki jih imam v tem času pogosto na seznamu obveznih nakupov, nekaj korakov stran od naše hiše pa je toliko čemaža, da bi bil greh, če ga ne bi v sezoni vsaj tu pa tam uporabila, čeprav priznam da nisem ravno velik fen. Mi je všeč, a v majhnih količinah. Bolj kot začimba in ne glavna sestavina. Se je pa njegov rahlo česnast okus zelo lepo podal sladki pesi in je hkrati del skrivnostne zelene omakice.

V resnici gre za čisto preprosto stvar. Obožujem hummus, torej namaz iz kuhane čičerike, ki ga vedno pripravim sama. Tokrat sem mu dodala še nekaj špargljev, čemaža in mladih kopriv. Da bo sezonsko in malce drugače.

Kruhek je pripravjen (in pečen) zelo hitro. Pekla sem ga v pečici, čeprav bi verjetno šlo tudi na ponvici. Hummusa sem naredila nekoliko več, da bo še za jutrišnjo malico v službi. Šparglje sem popekla na ponvi, saj so mi tako pripravljeni najljubši. Ker je bila pesa že kuhana, sem jo le narezala na rezine, vse skupaj pa okrasila s cvetovi čemaža in kopriv.

Odličen popoldanski pomladni prigrizek ob dobri in inspiracijski knjigi. Tole sem naročila na strani Primus.si. Založba ima veliko izbiro tovrstnega čtiva, ki mi je v zadnjih letih najljubši.

Sestavine:

za namaz…

 • 100 g olupljene čičerike
 • 65 g olupljenih blanširanih špargljev (vodo od blanširanja špargljev prihrani)
 • 15 -20 ml oljčnega olja
 • žlička limone
 • 10 g blanširanega čemaža (ali blanširanega čemaža v kompinaciji s koprivami)
 • sol

za testo…

 • 50 g ajdove moke
 • sol
 • ščepec sode bikarbone
 • ¼ čž vinskega kamna
 • 10 ml oljčnega olja
 • 60 g grškega sojinega jogurta
 • ajdova moka za valjanje

in še…

 • blanširani šparglji, popečeni v pečici
 • na pol kuhana pesa, popečena v pečici

Postopek:

za omako…

Kuhano čičeriko odcedi in speri ter ji odstrani lupinico (ni nujno, a močno pripomore k bolj kremastemu hummusu). Na hitro zmiksaj, nato pa dodaj blanširane in odcejene šparglje, narezane na manjše koščke, oljčno olje, limono in čemaž. Začini z malce soli in zmiksaj v gladko zmes. Če je potrebno lahko dodaš kakšno kapljico vode od blanširanja špargljev. Namaz poskusi in prilagodi svojemu okusu. Potrebuje več kisline? Dodaj malce limone. Če je premalo slan, začini!

za testo…

Sestavine premešaj in zgneti v kroglo. Če je testo malce pacljivo nič zato, moko dodajaš pozneje. Pekač obloži s peki paprijem in ga fino pomokaj. Nanj položi testo in ga s pomokano dlanjo najprej splošči, nato rahlo razvleči. Če na papirju ostane preveč moke, jo s čopičem lahko odstraniš, preden testo za 15 minut postaviš v pečico, segreto na 200 stopinj.

obloži in postrezi…

Nekaj blanširanih špargljev rahlo premaži z oljem ter postavi za nekaj minut v segreto pečico.

Pečeno, rahlo ohlajeno testo premaži z namazom ter obloži s predhodno kuhano in na rezine narezano peso ter rahlo pečenimi šparglji.

Dodaj odgovor