Mlad krompir z bobom in skuto

Zvečer navadno ne jem solat. Bolj mi prijajo tople jedi, tudi sedaj, poleti. Še največkrat si pripravim kakšno bogato zelenjavno rižoto, ne nujno z rižem (še najmanjkrat z rižem!), ampak vsakič z drugim žitom. Danes je ni bilo. In ja, bila je solata. A takšna, kjer zeleno listnate zelenjave ni ravno veliko. Je le dopolnitev tople krompirjeve sklede z mladim bobom in okusno, nežno in kremasto skuto.

Bob sem odkrila šele pred časom in res je fantastičen. Že grah imam blazno rada, bob je enako dober, če ne še boljši. Zrna se skrivajo v velikih in mesnatih strokih, ki so v notranjosti prijetno žametno mehki. Kot nekakšen topel plašček za velika zrna stročnice, ki spomladi dozori kot ena prvih. Bob je zelo hitro kuhan, a zrnje še dodatno objema lupinica, ki je nekoliko trša in je ni prav prijetno jesti. Jo je pa po kuhanju izredno lahko odstraniti. Bob tako ‘olupiš’ kar dvakrat. Prvič iz stroka, nato še iz lupinice. Nič od tega ti ne bo vzelo veliko časa in to nikakor ni težko delo. A je vredno. Bob lahko uporabljaš praktično kjerkoli. Tako kot druge stročnice. Tudi v solati…

Sestavine:

  • 250 g mladega krompirja
  • 150 g oluščenega boba
  • 125 g kozje albuminske skute
  • pest mlade špinače
  • žlica nasekljanega drobnjaka
  • oljčno olje
  • limonin sok
  • sol in poper

Postopek:

V kozico nalij vodo, jo soli in vanjo potopi opran, a neolupljen mlad krompir. Zavri, znižaj temperaturo ter počasi kuhaj dokler se ne zmehča, a še vedno ohrani obliko.

V vrelo vodo za dve minuti vrzi bob, nato ga ohladi pod tekočo vodo ter odstrani zunanjo, tršo kožico.

V posodici zmešaj preliv: olje, limono, sol in poper. Prilagodi ga svojemu okusu.

V skledo dodaj pest špianče ter jo začini z malce preliva.

Krompir odcedi, zmešaj z bobom in drobnjakom in preostankom preliva. Po želji lahko sestavine še nekoliko dosoliš. Nato jih preloži na špinačo.

Albuminsko skuto zmiksaj v mikserčku, da nastane lepa krema,* nato jo s pomočjo dveh žličk (ali kar z vlažnimi rokami) oblikuj v kroglice ter dodaj solati.

*miksanje skute ni obvezno, se pa kroglice na ta način lepše oblikujejo

Dodaj odgovor