File brancina v pomarančni omaki s kaprami in olivami

Fileji brancina s hrustljavo kožico in mehkim mesom v pomarančno masleni omaki s slanimi kaprami ter oljkami, ki razbijejo rahlo sladkobo ter svežo baziliko, ki tukaj ni le za okras, pač pa kot del celotne jedi. Majhno morsko razvajanje, ki si ga lahko privoščiš kar doma. hitra in enostavna priprava pa sta tisti, ki te bosta v kuhanje zagotovo še dodatno prepričali.

Fileje morskih rib lahko kupiš v ribarnici, tudi takšni, ki je del večjih trgovskih centrov. Osebno pa veliko raje kot svež ulov (za katerega nikoli resnično ne veš kako svež je) kupim zamrznjene ribe. Vrečko brancinovih filejev sem kupila že pred časom in ker jih je v njej kar nekaj sem (in bom) lahko pipravila kar nekaj jedi. Tokrat sem si dva pripravila v preprosti masleni omaki z okusom pomaranče. Z žličko moke (uporabila sem riževo, ki ne vsebuje glutena, lahko pa uporabiš tudi navadno belo moko) sem omako malce zgostila. Pečeno ribo sem ponudila skupaj z omako, dodala pa nekaj slanih sestavin. Takšnih, ki se prav lepo podajo prav vsaki vrsti ribe.

Sestavine:

  • 2 fileja brancina
  • 60 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 20 ml belega vina
  • žlica (cca 12 g) masla
  • 1čž riževe moke
  • česen, poper
  • olive
  • kapre
  • sveža bazilika

Postopek:

Zamrznjene fileje najprej odtali na sobni temperaturi (ali čez noč v hladilniku). Stran s kožo dobro popivnaj s papirnato kuhinjsko brisačko.

Na olju popeci ribo, najprej s kožo navzdol. Ko ta postane lepo zapečena in hrustljava, ribo za le nekaj trenutkov obrni še na drug stran. File nato preloži na krožnik ter pokrij s skledo da ohraniš temperaturo. Še bolje je, da krožnik pred tem segreješ.

V ponev, kjer se je pekla riba daj maslo in ga na nežni temperaturi stopi. Nekaj časa segrevaj, tako da se rahlo obarva (a ne porjavi preveč!). Nato prilij sok pomaranče, ki ga po želji lahko kombiniraš z malce limone, ter vino. Pokuhaj, da se zgosti in alkohol izhlapi. Čez masleno omako potresi žličko moke ter z ročno metlico premešaj, da se znebiš morebitnih grudic. Soli in popraj po občutku, po okusu. Preden z omako preliješ ribji file, jo poskusi in prilagodi okusu.

Ribi dodaj nekaj temnih in svetlih oliv (veliko okusnejše so tiste, ki še vsebujeo koščice) ter žličko kaper. Ribo popraj, okrasi z nekaj pomarančne lupinice ter z lističi bazilike.

Dodaj odgovor