Ocvrtki iz sladkega krompirja in kislega zelja

Okusni ocvrtki, ki pa za razliko od podobnih receptov nikakor ne plavajo v olju, zato niso le okusni ampak tudi zdravi. Ideja za vegetarijansko malico, ki je brez težav tudi brez glutena.

Ocvrtki so zdravi tudi zato, ker so v njih same fine sestavine. Sladki krompir, namesto katerega bi sicer lahko uporabila tudi navadnega, pa mi je ta ljubši (plus veliko bolj zdrav je) ter kislo zelje, ki poskrbi za sočnost in lep kontrast sladkemu gomolju. V ‘ocvrtkih’ je še jajce, ki pomaga da se sestavine lepo povežejo in med peko ne razpadejo, hkrati pa jedi dodajo merico zdravih beljakovin. Žlica ali dve drobnih ovsenih kosmičev ter nekaj malega moke. Tokrat čičerikine, lahko pa uporabiš tudi katero drugo.

Osnovnemu receptu ki te čaka spodaj seveda lahko dodaš začimbe in zelišča po svojem okusu. Razmerje med sestavinami prilagajaj sočnosti in s tem vlažnosti krompirja in zelja, velikosti jajc, tipu moke… Vse skupaj bo pripravljeno zelo hitro, pri peki pa je vseeno potrebno malce več previdnosti – a se nikar ne ustraši. Le malce več ljubezni in potrpežljivosti bo potrebne, da bodo polpetki obdržali lepo obliko. Kako – napišem pozneje. Če pa se slučajno zgodi da razapdejo, se nikar ne sekiraj – sestavine vseeno fino zapeči in postrezi. Najbolje skupaj z žlico kisle smetane ali jogurta, kakšno drugo omakico ali preprosto brez vsega.

Če si torej vedno mislil/a, da je kislo zelje rezervirano zgolj za joto in sarme, to še zdaleč ne drži. Ocvrtki z zeljem so resnično odlični, sočni in ravno takšni kot so ti najbolj všeč – lahko še prijetno mehki ali pa hrustljavo zapečeni. Po fotografiranju sem svoje na hitro še malce popekla. V bistvu zato, da bi se pogreli. Ampak veš kaj? Dodatno zapečeni so bili le še boljši. Temno obarvani koščki krompirja in zelja, ki so simpatično kukali iz okrogle oblike ocvrtkov so bili fino hrustljavi, k čemur je pripomoglo tudi to, da sem jih med gretjem s spatulo še dodatno pritisnila ob ponev. Tanjši so pač bolj hrustljavi. Ti seceda pripravi takšne, da bodo všeč tebi. V vsakem primeru so zdravi zelenjavni ocvrtki odličen in zagotovo malce drugačen prigrizek. In še namig – če jih spečeš več kot jih lahko poješ, ohlajene uporabi za zdrav sendvič, s katerim boš pozneje potešil/a lakoto.

Sestavine:

  • 250 g kislega zelja
  • 175 g sladkega krompirja
  • 1/2 čž mlete kumine
  • 2 jajci
  • 25 g drobnih ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 20 – 25 g čičirikine moke
  • sol in poper

Po želji: majeron, čili, čebula ali drobno sesekljan česen…

Postopek:

Sladki krompir olupi in naribaj. Iz njega iztisni kar največ tekočine ter ga preloži v skledo. Zelje speri pod tekočo vodo ter ga med rokami iztisni, da iz njega izteče tekočina. Preloži na desko in grobo sesekljaj, nato zelje dodaj krompirju. Vmešaj jajca, kumino, kosmiče in moko. Začini s soljo in sveže mletim črnim poprom.*

V ponvi segrej olje ter nanj polagaj kupčke zmesi. Z pomočjo žlice jih oblikuj v okroglo obliko s hrbtno stranjo žlice (ali vilice) pa jih pritisni ob podlago. Ko se na eni strani dobro zapečejo jih z ravno spatulo previdno obrni in popeci še na drugi strani. Po želji med peko večkrat pritisni zmes ob ponev. Tako bodo lažje obrdžali obliko, tanjši ocvrtki pa bodo tudi bolj hrustljavi.

*če želiš, na tem mestu lahko dodaš še suh majaron ali zelišče po svojem okusu. Za več pikantnosti pa nekaj mletega čilija, kajenskega popra ali zgolj vnaprej popraženo čebulico ali sesekljan strok česna.

Kislo zelje je ugodno in nepogrešljivo živilo v zimskih dneh. Je polno probiotikov, ki skrbijo za pravilno delovanje črevesja. Privošči si ga. Večkrat in v različnih oblikah. Pa četudi le kot dodatek solati ali svežim, polnovrednim kruhom.

One comment

Dodaj odgovor