Presne rezine s chai latte začimbami

Kmalu bo valentinovo! Razlog več, da se skupaj s svojo ljubeznijo posladkaš. Če te nimaš, nič hudega. Z dobrotami preseneti prijatelje, starše, brate ali sestre. Predvsem pa ne pozabi nase – razajaj se! Pravijo, da moraš imeti najprej rad sam sebe, preden lahko resnično ljubiš nekoga drugega. In z doma pripravljeno, oksuno, kremasto in z ljubeznijo pripravljeno sladico, polno zdravih sestavin, boš zlahka poskrbel/a tako za zdravje in dobro počutje, kot tudi za svoje sladke brbončice.

Presne sladice so zagotovo ene izmed tistih, na katere prisegajo ljubitelji zdrave prehrane. Všeč so veganom, saj ne vsebujejo jajc in mlečnih izdelkov, pa tudi vsem, ki imajo alergijo bodisi na gluten ali na laktozo.

Sama lahko naredim kljukico pri kar nekaterih izmed zgoraj napisanih trditev. Sicer nisem veganka in tudi resnejšnih alergij nimam. Je pa res, da dokaj slabo prenašam glutenska žita, z mlečnimi izdelki pa prav tako ne smem pretiravati, sicer se mi to kar hitro lahko maščuje. Sem pa ljubiteljica hrane, predvsem zdrave prehrane. In ljubiteljica sladkih jedi. Ravno pri izbiri teh sem najbolj pozorna. Če le lahko, se izognem izdelkom, ki vsebujejo s hranili osiromašen bel sladkor, so polni nezdravih hidrogeniziranih maščob, sumljivih dodatkov in seveda prečiščene pšenične moke. Izjemo pri sladkorju naredim le v primeru temne čokolade (ki vseeno mora vsebovati vsaj 70 odstotkov kakava), s še večjim užitkom pa si privoščim sladoled. Lučke naredim kar sama, ki je včasih slajeno zgolj z dobro zrelim sadjem, občasno pa z zdravimi tekočimi sladili. Priprava domačih lučk je res hitra in enostavna, sladoled ‘na kepico’ pa si raje privoščim v kateri izmed slaščičaren, kjer ponujajo tudi okuse brez mlečnih sestavin. Tortic pa zunaj ne jem. Oziroma res le izjemoma. A to niso torte, polne s sladkorjem nabitih smetanastih krem, raje izberem polnovredno pito ali zavite oz. si naročim presno sladico.

A če je sladica presna, še nikakor ne pomeni da je tudi zdrava (in mimogrede okusna!). Žarki oreščki sumljivega porekla jim pač ne naredijo velike usluge. In z vidika zdravja nikakor niso dobra izbira. Pogosto še slabša kot iz klasične moke pečene sladice. Tudi okusi kupljenih presnih tort se močno razlikujejo. Nekatere so zares dobre, pogosto pa tudi močno razočarajo. Da o tem, kako drag je že majhen košček takšne sladice, sploh ne izgubljamo besed.

Zato je, tako kot pri vseh jedeh, najbolje, da tudi sladice pripraviš sam/a. Tako lahko izbereš ekološke oreščke, olja in rastlinska masla, se igraš z okusi, sadnimi in čokoladnimi, dodajaš začimbe, ki so ti všeč in si nenazadnje postrežeš s točno tako velikim kosom, kot si ga resnično želiš.

Če iščeš ideje za presne sladice, pobrskaj po spletni strani na kateri se nahajaš. Tukaj jih lahko najdeš kar nekaj in danes na seznam presnih dobrot prilagam še en recept. Tokrat povsem brez sadja, zgolj z dobro začinjeno kremo in božanskim čokoladnim prelivom.

Čokoladne slaščice so kot nalašč za praznik ljubezni (v resnici pa tudi za vse dni pred in po valentinovem 😉 ). Če te okrasiš še z ljubkim detajlom v obliki suhih vrtničnih popkov, bo sladica s svojim videzom mimogrede pobožala tudi tvoje srce. In morda še srce osebe, ki jo imaš najraje…

Čudovite ekološke cvetove sem kupila v trgovini Ika. Pravzaprav gre za vrtnični čaj, ki ga lahko postrežeš ob kosu tortice. Sama sem čaj tokrat izpustila in z vrtnicami okrasila le koščke sladice, ki zaradi izbora začimb spominja na priljubljen napitek, imenovan chai latte. In tudi ta bi bil lep spremljevalec zdrave, hranljive in okusne slaščice. Pri naslednjem koščku si morda privoščim ravno enega izmed njih – omamno dišeč vrtnični čaj ali mistično zapeljiv chai latte.

Uporabila sem stekleno posodo (seveda obvezno obloženo s peki papirjem) velikosti 13×13 cm. Nič hudega če take dimenzije nimaš – če bo večja, bodo rezine pač nekoliko nižje.

Sestavine:

za osnovo…

 • 145 g orehov
 • 180 g datljev*
 • 10 g kakava
 • 15 g instant kave (ali žitne kave)*
 • ščepec soli
 • 1 JŽ mandljevega masla (7 – 8 g)*

za kremo…

 • 100 g indijskih oreščkov
 • 100 g trdega dela kokosovega mleka*
 • 60 ml javorjevega sirupa
 • 15 ml kokosovega olja
 • 40 g kokosovega jogurta*
 • 1 JŽ mandljevega masla
 • 2g mlete burbonske vanilije*
 • 4g mletega cejlonskega cimeta
 • 1,2 g sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • ščep mletih klinčkov*
 • 1,2 g mletega ingverja
 • 1,2 mletega kardamoma

za preliv…

 • 100 g trdega dela kokosovega mleka
 • 45 g kvalitetne temne čokolade*
 • ščep prave vanilije v prahu
 • ščepec (zrno) soli

Opombe:

osnova:

*kupi mehke datlje, saj so veliko sočnejši, okusnejši in se z lahkoto povežejo med druge sestavine. Če so datlji trdi, jih za nekaj časa namoči v malo tople vode, odcedi in uporabi.

*instant kavo lahko zamenjaš za žitno. Sama sem uporabila 100% instant cikorijo, ki jo tudi sicer pijem namesto kave. Okus je zelo podoben, nadomestek pa še izjemno zdrav.

*uporabila sem belo mandljevo maslo, torej maslo, narejeno iz oluščenih mandljev. Po želji lhko uporabiš tudi maslo neoluščenih mandljev, v vsakem primeru pazi le, da maslo pred uporabo dobro premešaš.

krema:

*trd del kokosovega mleka nastane, ko pločevinko vsaj čez noč (lahko pa tudi za dlje časa) postaviš v hladilnik. Trd del (kokosova krema, smetana) se loči od tekočega. Pred odpiranjem zato pločevinke ne pretresaj, le odpri iz z žlico loči vrhnji, trši del od kokosove vode, ki ostane pod njim. Iz 400 gramske pločevinke dobiš vsaj 250 g kokosove kreme kar bo dovolj tako za kremo kot za preliv sladice.

*kokosov jogurt lahko dobiš že v vsaki trgovini.

*če pogosto pripravljaš sladice investiraj v črn prah prave burbonske vanilije

*če mletih klinčkov (nagljevih žbic) nimaš, med prsti ali s terilnikom zdrobi zgornji vršiček (bunkico) klinčka

preliv:

*okus čokolade je pri sladici zelo pomemben, saj ji doda pravo piko na i. Zato izberi kvalitetno in okusno temno čokolado. Pred uporabo jo poskusi in če ti je okus všeč, je izbira prava

Postopek:

Čez noč v hladilnik postavi pločevnko 400-gramskega kokosovega mleka, indijske oreščke pa namoči v vodo.

Kokosovo mleko nato ne pretresaj, previdno ga odpri in z žlico izdolbi trd del. Dovolj ga bo tako za kremo kot za čokoladni preliv.

Za osnovo v mikser vrži orehe, dodaj kakav, instant kavo (lahko žitno) in majhen ščepec soli. Miksaj nekaj minut, dokler ne dobiš teksture grobega peska. Dodaj na manjše koščke narezane mehke datlje in žlico mandljevega masla. Miksaj dokler se zmes ne oblikuje v kepo.

Posodo (stekleno ali plastično) obloži s peki papirjem. Vanjo stresi testo ter ga s prsti razporedi po dnu. Dobro pritisni ob podlago, lahko s prsti, hrbtno stranjo žlice ali dnom kozarca. Postavi v hladilnik.

Za kremo najprej na večje cedilo stresi namočene indijske oreščke, sdobro peri in odcedi. Pretresi jih v (očiščen!) mešalnik ter jim dodaj še vse ostale sestavine. Miksaj dokler ne dobiš povsem gladke zmesi. Po potrebi aparat večkrat ugasni ter z žlico potisni sestavine k rezilom. Kremo prelij čez osnovo in za nekaj ur (lahko tudi čez noč) postavi v hladilnik.

Nad soparo nežno segrej kokosovo kremo, vanjo nalomi čokolado ter začini z vanilijo in zrnom soli. Segrevaj in mešaj dokler se vse sestavine ne stopijo in ustvarijo sijočo čokoladno kremo. Z njo prelij strjeno kremo in za nekaj ur vrni v hladilnik.

Pred postrežbo po želji tortico potresi s kakavom in/ali okrasi s stepeno kokosovo smetano. (meni jo je žal ostalo čisto malo, zato je nisem stepala, pač pa z žličko dodala na nekatere koščke)

Okus katerekoli jedi je odvisen od izbora in kvalitete sestavin, ki jih uporabiš. Ni vsaka temna čokolada enako okusna, četudi je v njej enak delež kakava. Ni vsak presni kakav enak – nekateri so veliko bolj grenki od drugih, pa čeprav nobeden izmed njih ne vsebuje sladkorja. Enako velja za začimbe, kar se občuti predvsem v izbiri vanilije in cimeta. Zato – izberi najboljše kar najdeš. Zanj ali zanjo in v prvi vrsti zase. In v recept ne pozabi vnesti ščepec ljubezni. Verjemi, z srcem pripravljena hrana je vedno neprimerno boljšega okusa.

Dodaj odgovor