Topli sendvič z robidami

Sendviči so zakon! Ni res? Še boljši so topli sendviči. Meni najljubši so zgolj s kakšnim dobrim sirom in morda z ščepcem suhega origana, za prilogo pa nekaj sveže zelenjave. Odlična in preprosta ter hkrati zdrava malice. Sendviči so seveda še boljši, če so pripravljeni iz doma pečenega kruha, po možnosti ne belega. Sama že vrsto let pečem svoj kruh, največkrat ajdovega. Bodisi nekvašenega, z vinskim kamnom in radensko ali pa fermentiranega – z domačimi ajdovimi drožmi – ta je za razliko od prvega, ki je gostejši, izjemno rahel in prav nihče ne more verjeti da je pripravljen iz moke, ki velja za eno ‘težjih’. In ravno s tem kruhom najraje pripravljam sendviče.

Tudi tokrat sem jih, le da sem poleg sira uporabila še dve drugi, za ta recept pa seveda ključni sestavini. Robide ter liste sveže bazilike. Nenavadno? Je ali ni, kakor vzameš. Vem, da sem pred leti že pripravila pico s sirom, robidami in baziliko in recept zanjo lahko najdeš tudi na tej strani, zato sem vedela, da kombinacija nikakor ni slaba. Je pa sendvič zagotovo enostavneje (predvsem pa hitreje) pripraviti.

Ni pa pomemben samo dober kruh- sendvič sirom potrebuje dober sir. Moji najljubši so Pustotnikovi in tudi ta, ki se skriva med dvema rezinoma hrustljavega kruha, je njihov. Gre za mlad kozji sir, ki se fino dobi – najraje ga imam na pici pravzaprav kar na katerikoli vroči hrani 🙂

Sestavine so torej preproste, a kvalitetne. Tudi robide so tiste, divje, ki so resnično polnega okusa. Izberi čim bolj zrele, temne. Tudi te so (bile). V stiku z vročino se namreč vedno nekoliko posvetlijo, postanejo malce prozornejše in izgledajo rdečkaste.

Potrebuješ:

  • nekaj rezin kvalitetnega kruha (najboljši je ‘sourdough’, torej t.i. kisli kruh)
  • malce kvaliettnega oljčnega ali kokosovega olja
  • nekaj rezin dobro topljivega sira (na primer kozjega mladega sira, odličnega imajo Pustotnikovi)
  • pest robid, zmečkanih z vilico
  • nekaj večjih listov sveže bazilike

Postopek:

Žar ponev dobro segrej. Rezine kruha na eni strani rahlo premaži z oljem. Postavi jih na vročo ponev, obloži z rezinami sira in listi bazilike.

Medtem ko se kruh peče z vilico grobo pretlači dobro zrele robide.

Pečen kruh za hip obrni da se popeče še sir (v primeru, da se ta od vročine še ne stopi, kar je odvisno od vrste sira). Na sir nato naloži pretlačene robide (tekočino, ki se je odcedila pa prihrani za kakšen smoothie), pokrij z drugim kosom sira, rahlo potisi skupaj in še toplo serviraj.

Dodaj odgovor