Jajčevci z ajdo in belim fižolom

Letos eksperimentiram z melancani. Temno vijolična zelenjava mi vsaj osebno smaa po sebi ni najljubša, a v kombinaciji z drugimi sestavinami lahko prav krasna zadevica. Trenutno jih je v izobilju. In če jajčevcev ne gojiš doma ali pa ne želiš kupovati Italijanskih (ali pač od koder prihajajo tusti iz najbližje trgovine), potem je pravi naslov kmetija Avšič. Ogromno jih imajo! Ne le da so ekološki, pač pa lahko dobiš povsem sveže in čvrste plodove, kar se mi pri melancanih zdi zelo pomembno.

Če sem jih zadnjič polnila s sirom, ti tokrat ponujam zelo enostaven recept in sicer za ajdovo kašo, v kateri se poleg melancanov znajde še nekaj mlade špinače ter velika pest belega fižola. Tega kupujem kar vloženega. Tako kot čičerike mi ga nikoli ne uspe skuhati povsem do mehkega (ali pa sem le premalo potrpežljiva?). Kakorkoli… Vložen je prav super, sploh če ga kupiš v steklenem kozarčku in ne v pločevinki. Pri fižolu sicer ne kompliciram in občasno kupim tudi konzervo. Se pa izogibam konzerviranih jedi (no, že pripravljenih tako ali tako ne kupujem, tako da imam v mislih bolj sestavine kot jedi), na osnovi paradižnika. Zaradi svoje kisline paradižnik namreč rezagira s pločevinko, vanj pa prihajajo precej neljube snovi. Tudi če je paradižnik izredno kvaliteten in ekološki, mu pakiranje v konzervi zagotovo ne naredi usluge.

Recept je preprost. Skuhaš kašo, na čebulci prepražiš čebulico in melancane. Združi, vmešaš špinačo in fižol, začiniš po okusu in to je vse. Zdravo, hitro, polnovredno. Enostavno kosilce ali lahka večerja, morda malce drugačna, pa vseeno okusna. Predvsem pa – sezonska!

Sestavine:

  • 65 g ajdove kaše*
  • nekaj žlic vloženega belega fižola
  • pest mlade špinače
  • pol manjše rdeče čebulice
  • jajčevec
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • začimbe po okusu**

*prisegam na zeleno

**lahko dodaš še malce kurkume ali mlete rdeče paprika, morda ščep mletega ingverja ali kakšno kapljico limone

Postopek:

Ajdovo kašo lahko predhodno namočiš, nato spereš in v nekaj inutah kuhanja bo gotovo. Namakanje lahko izpustiš, ajdo spereš, nato skuhaš po navodilih. Kuhano kašo odcedi in postavi na stran.

Na povici prepraži rdečo čebulico, dodaj na koščke narezane melancani in praži. Lahko povsem do mehkega, lahko pa jajčevce pustiš še malce na zob. Po želji. Začini s soljo in poprom, po želji še z drugmi začimbami. Dodaj kuhano kašo, premešaj. Čisto na koncu vmešaj še svežo mlado špinačo ter predhodno precejen in dobro splahnjen bel fižol. Serviraj in dodaj nekaj kapljic olivnega olja.

Dodaj odgovor