Mehki kremni kosmiči v kokosovem jogurtu z banano, jagodičevjem in tahini omako

Ješ kosmiče? Ješ ovsene kosmiče ali kakšne druge? Pirine, ajdove morda? Jaz le ovsene, približno enkrat na teden. Pozimi vroče, seveda, poleti pa jih včasih le namočim. V rastlinskem mleku, v jogurtu…

Kosmičev nikoli ne jem ‘surovih’. No, saj namočeni so pravzaprav surovi, a so zmehčani. Da bi jih jedla nekuhane ali povsem suhe pa ne. Okusni so tudi pečeni, v granoli. Takšni s kakšnim dobrim sladilom, z oreški, semeni, suhim sadjem… Nekaj receptov najdeš tudi tukaj in čeprav granole ne delam tako pogosto, mi je kar žal da jo ne. Je enostavna za pripravo, hrustljavo zapečeni kosmiči pa so dobri tako v jogurtu kot tudi kot samostojni prigrizek.

Kosmiči so tudi zelo zdravi. Polni so vlaknin, zdravih ogljikovih hidratov, beljakovin, tudi vitaminov in mineralov. Zdi se mi, da so še najlažje prebavljivi kadar so ‘le’ namočeni. Zadostuje že nekaj uric, lahko pa jih namočiš že zvečer in zajtrk za naslednji dan je pripravljen. Zjutraj (ali pa že zvečer) dodaš le še nekaj dodatkov po svojem okusu. Spet – to je lahko sadje, suho ali sveže, sladila, začimbice, hrustljavi oreščki, pa kokos ali tako kot tokrat jaz – naravno rastlinsko maslo.

Kaj je rastlinsko maslo? To je maslo, narejeno iz oreškov ali semen. V prejšnji objavi sem ‘reklamo’ naredila za mandljevo maslo, tokrat se posvečam tahiniju. Tahini je namaz narejen iz oluščenih (light tahini) ali neoluščenih sezamovih semen. Sama imam raje svetlega. In če sem včasih mislila, da tahini sodi le med slane jedi, sem se še kako motila.

Moj priljubjen ‘prigrizek’ je banana, prelita s tahinijem, čez to pa potresem nekaj cimeta, mletega ingverja, včasih c-vitamina v prahu. Ali pa kakšen mlet klinček, morda celo eksotičen kardamom- je tudi zelo fino. Sladka zrela banana je v kombinaciji z rahlo grenkim tahinijem božanska. Vsaj meni je.

Tahini torej ni rezerviran le za zelenjavne jedi, polivke, omake in ob vseh slanih okusih še za banane. Ne ne. Odlično se ujame tudi z drugimi sadeži in v kombinaciji, ki ti jo predstavljam tokrat je resnično božanski.

Kosmiče sem torej kombinirala s tahinijem, a sem jih najprej namočila v kokosovem jogurtu, ki sem ga v zadnjih dneh kar nekajkrat kupila. Tudi za obložene kruhke z borovnicami in mandljevim maslom (klik). V jutranjo skledo je skočila še dobro zrela banana – nekaj pretlačene in nekaj cele in zato kosmičev sploh ni bilo potrebno sladiti. Vse skupaj bi sicer lahko prelila z nekaj medu ali javorjevega sirupa (agave pač ne uporabljam), a meni je sladkoba banane zadostovala. Če pa so ti ljubše zares sladke reči, pa kar izvoli.

Boleg banane sem zjutraj kosmičem dodala še pretlačene, dobro zrele sočne maline iz domačega (ups, sosedovega) vrta (bilo je robutanje z dovoljenjem!) 😉 in nekaj prijetno kiselkastih jagod črnega ribeza.

Še kaj? Ja seveda: po vrhu malce chia semen za zdrave omega 3 maščobe, mandljevih lističev, sezama (ker je v igri ravno tahini) in kokosa (ker je že jogurt kokosov).

A, pa še to – ne gre za navadni jogurt z okusom kokosa, temveč za tisti pravi kokosov jogurt, narejen iz kokosovega mleka. Če pa se ti ta zdi preveč ‘eksotičen’ pa ga brez težav lahko zamenjaš za grški jogurt. Če je ta nekoliko ‘kiselkast’ (nekateri so, čeprav večina ne), bo morda potrebno vseeno dodati kakšno kapljico sladila.

Recept je preprost, gre pa takole 🙂

Opomba: količine so okvirne in primerne za eno manjšo porcijo

Sestavine:

Za kosmiče…

  • 50 g ovsenih kosmičev (tokrat sem uporabila drobne)
  • 75 g kokosovega jogurta
  • 25 ml rastlinskega napitka (npr. riževega)
  • 1 čž chia semen
  • ena majhna (ali pol večje) dobro zrele banane

Dodatki…

  • skodelica dobro zrelih malin, pretlačenih z vilico
  • nekaj rezin banane
  • velika žlica tahinija
  • črni ribez (neobvezno, lahko ga zamenjaš za npr. borovnice, jagode…)
  • žlička chia semen, belega sezama in mandljevih lističev

Postopek:

Za namočene kosmiče zmešaj vse zgoraj naštete sestavine. Kosmiče, rastlinski napitek, kokosov jogurt, malce chie in pretlačeno, drobro zrelo banano. Pokrij in postavi v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.

Zgoščenim kosmičem po potrebi prilij še nekaj mleka (odvisno kako goste si želiš), premešaj in dodaj: tahini*, rezine banane, pretlačene maline, črni ribez… Potresi z malce chie, sezamom, mandljevimi lističi in drobno ribanim suhim kokosom.

Zdaj pa le še premešaj in uživaj 🙂

*tahini vedno dobro premešaj, saj se rado zgodi, da se redkejši in gostejši del v kozarčku ločita

Dodaj odgovor