Popečeni kruhki s kokosovim jogurtom, mandljevim maslom in ameriškimi borovnicami

Imaš kdaj obdobje, ko si res ves čas lačen/lačna? Ko se ti že zdi, kako fino sit/a si (pa tudi si), čez dobro uro pa že brskaš po domači omarici s prigrizki? No, meni se to dogaja zadnje čase. Pa ne zato, ker se prej ne bi najedla, pač, ves čas mi paše nekaj grizljati. Tudi ponoči, kar je sicer le tisti del dneva, ko bi bilo veliko bolje da bi (le) spala.

Tudi kakšna večja aktivnost ni razlog. To, da sem prazprav glede tega še močno močno prelena, raje ne bi. Že na 15-minutni sprehod me komaj spraviš, kaj šele kaj ‘hujšega’ 🙂 Veliko raje kot to, sem aktivna v kuhinji. Ves čas nekaj eksperimentiram in se pri kuhariji skoraj nikoli ne ponavljam.

In glede na to, da so moji obroki, kljub temu, da so v večini primerov zdravi, so tudi polnovredni. To pomeni, da zame ‘light’ različice ne obstajajo, in da imam rada zdravo, a močno hrano. Obožujem hidrate in ne bi mogla živeti brez kruha, testenin, krompirja (sploh pečenega mladega kifelčarja-mmmm) in raznih kaš. Tudi maščobe so moje velike prijateljice. To seveda ni svinjska mast (čeprav naj bi bila menda tudi ta zdrava), temveč veliko olivnega in bučnega olja, avokada (ker avokada pač nikoli ni preveč), nekaj (čeprav ne toliko) oreščkov, semen… Masla zadnje čase pojem malo manj, ga pa obožujem. Veliko raje imam debelo plast masla in manj marmelade ali medu, kot pa obratno. Pravzaprav je povsem ok tudi, če na kruh namažem le maslo. Morda ga potresem z žličko kakava (kar me močno spominja na otroštvo) in to je to. Odlično in tako zelo preprosto.

Sem pa v zadnjem času odkrila še en božanski namaz. Mandljevo maslo. To je sicer precej gosto in težko bi ga jedla le po žlici, ga pa z velikim veseljem dodajam raznim drugim jedem, seveda sladkim. Maslo vedno kupim ‘nezačinjeno’ in ga nato raje sama izboljšam z začimbami – vsakič s kakšno drugo. Veliko bolj ‘ekonomično’, kot pa masli različnih okusov, ni res?

Palačink si brez njega sploh ne morem več predstavljati. Lahko jih prelijem zgolj z maslom ali pa ga primešam z malce javorjevega sirupa, tekočega medu in kakšne fine sladke začimbice. Ena najbolj preporstih načinov pa je na kose narezano sadje, čez katerega prelijem nekaj žlic oreščkastega masla. Obvezno še ščepec cimeta, včasih malce ingverja ali vanilije. Pa ščepec c-vitamina v prahu, da vse skupaj malce zakisli. Na ta način največkrat jem na krhlje narezano jabolko. Noro dobro. Tudi banana se z mandljevim maslom odlično razume (tukaj ga po želji lahko zmešaš še z malce kakava, če ti je všeč kombinacija banane in čokolade), je pa res, da mi z banano veliko bolj ustreza sezamov namaz, oziroma tahini. Rahla grenkoba s super sladko banano. Pa zopet – ščep cimeta in ingverja in to je pogosto vse, kar potrebujem (in kar je največkrat tudi moj polnočni prigrizek- pssssst).

Mandljevo maslo je nadvse okusno tudi v kombinaciji z gozdnimi sadeži, na primer malinami ali kot danes, z borovnicami. Tokrat z ameriškimi, ki so mi postajajo vse bolj vešč. Včasih sem namreč prisegala le na gozdne, zdaj pa tudi proti tem večjim nimam čisto nič.

Tako sem bila danes, po veliki skledi jutranje prosenene kaše, hitro zopet lačna. Pravzaprav me v pripravo obloženih popečenih kruhkov ni gnala ravno pretirana lakota, pač pa nabor sestavin, ki sem jih trenutno imela v hladilniku.

Ena takšnih je kokosov jogurt. Trenutno je v akciji, pa sem mu zopet dala priložnost. Nisem ga prav velikokrat kupila, nekajkrat pa vseeno. A še nikoli me ni tako zelo prepričal kot me je zdaj. Morda zato, ker sem prvo polovico 400-gramskega lončka pojedla skupaj z narezanim sadjem (banano, malinami, jagodami, črnim ribezom in borovnicami) čez vse skupaj pa potresla malce presnega kakava, dodala malce sladila in potresla s hrustlajvo praženimi bučnicami. Mmmm, ti sadeži in ta kremsat jogurt…

Me je pa zanimalo kako se kokosov jogurt obnese skupaj z mandljevim mslom. Sicer sta obe sestavini dokaj težki (z visokim deležem maščob), a to me ne moti.

Na koncu sem bila s kruhki več kot zadovoljna. Sploh ker sem izbrala doma pečen polnozvreden ajdov kruh (pečem ga z vinskim kamnom, zato je malce bolj nizek in zabit, a popečen se zdi veliko lažji in je naravnost fantastičen!).

Prvi rezini sem dodala ogromno žlico mandljevega masla, ki pa se žal skriva čez debelo plast kokosovega jogurta. A za dober okus z maslom nikar ne skopari, jogurt pa v tem primeru potresi s cimetom ter dodaj nekaj borovnic. Na drugem kruhku pa je skorajda le jogurt, mandljevega masla pa bolj za okras. Jogurt sem potresla z pravo burbonsko vanilijo v prahu (hotela sem jo zmešati z jogurtom, pa sem se preprozno spomnila in jogurt je že ležal na opečencu) in prav tako z borovnicami.

Kateri je boljši? Nimam pojma. Meni sta sanjska oba. In to je ena tistih malic, ki prijajo tudi če nisi zares lačen/lačna 😉

Recept je torej enostaven, zapisane pa so le okvirne količine posameznih sestavin. Seveda jogurta in masla nisem tehtala, prav tako nisem štela borovnic, s katerimi sem kruhke obložila. Zaupaj občutku. A tokrat je vsaj meni bolj kot ‘manj je več’ prijalo ‘več je… več’ 🙂 Preveč dobrega je lahko le še sijajno! 🙂

Sestavine:

  • 2 kosa opečenega polnovrednega kruha (moja izbira: domač, nekvašen ajdov kruh)
  • nekaj žlic kokosovega jogurta (moja izbira avstrijska znamka My love, my life)
  • nekaj žlic mandljevega masla (moja izbira, maslo iz oluščenih mandljev, ekološka znamka Rapunzel)
  • cimet
  • prava burbonska vanilija v prahu
  • ameriške borovnice (lahko tudi maline)

Postopek: (ga res potrebuješ?)

Kruhke popeci v toasterju (lahko tudi na ponvi, v pečici…) Lahko le na spodnji strani, še bolje na obeh. Hrustljavi kruhki so ključni!

Na enega namaži mandlejvo maslo, dodaj jogurt, potresi s cimetom in obloži z borovnicami.

Drugega bogato premaži s kokosovim jogurtom, pokapljaj z maslom, dodaj nekaj ščepcev vanilije in prav tako obloži z borovnicami.

Dodaj odgovor