Topli bučkini špageti z lososom in mladim krompirčkom

Danes ena čist preprosta jed. Zato, ker večino časa res ni treba komplicirati. Pa čeprav videz mogoče ni kot krožniki master chefov. A hej, saj smo vendar čisto navadni domači kuharji 😉 Domači kuharji, ki pa vseeno lahko jedo okusno. In zdravo tudi!

Obroki brez odvečne packarije, enostvani za pripravo in zgolj z nekaj sestavinami, so včasih prava pot. Riba, krompir in nekaj zelenjave se morda ne sliši nič posebnega in je nekaj, kar tudi sicer pogosto pripravljaš. Vsaj prepričana sem, da je tako. So pa moje tri sestavine morda vseeno zapakirane v malce drugačen paket.

Tople bučke so se spremenile v špagete, kuhan mlad krompirček (hvala kmetija Avšič za bučke in te okusne mlade gomolje) pa je svoj okus okrepil s hitrim praženjem na najboljšem olivnem olju, kjer je družbo delal lososovem fileju.

Serviranje? Ribico razdrobiš in jo skupaj s krompičkom premešaš zelenjavnim špagetom. Vse skupaj začiniš z oljčnim oljem z okusom limone (ali pa preprosto s kombinacijo običajnega oljčenega olja in sveže iztisnjene limone), soljo in natrganim zelenjem koperca.

Koperc obožujem! Sadiko sem kupila že pred časom. V vrtičku lepo uspeva in koperc redno uporabljam (zato vseeno hitro izginja 😉 ). Ima nežen okus, mene rahlo spominja na limono. Odlično se poda vsem morskim jedem, mnogi zelenjavi, stročnicam, sploh grahu, pa seveda jogurtovi omaki s kumarami oz. grškemu tatzikiju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 16-1-768x1024.jpg

To je torej moja današnja ideja. Preprost, enostavno narejen, okusen in zelo zdrav zgodnje poletni morski krožnik. Danessicer nič ni kazalo na to, da je poletje že tukaj. Temperature so se sicer dvignile, je bil pa večino dneva zunaj popolna tema (oblaki!), tako da sem komaj naredila nekaj slikic. Tudi zato, ker se mi je preveč mudilo jesti.

Takšen krožnik je odlična ideja za lahko in zdravo večerjo. Tudi zato, da na koncu vseeno ostane nekaj prstora za sladek zaključek dneva 😉

This image has an empty alt attribute; its file name is 18-768x1024.jpg

Sestavine:

  • nekaj gomoljev mladega krompirja
  • file lososa *
  • olivno olje
  • limonin sok
  • malce lumonine lupinice
  • sol
  • koperc


*uporabila sem zamrznjen file lososa brez kože, ki sem ga pred peko odtalila in s papirnatim servietom dobro osušila. Še boljši bi bil svež losos s kožico, ki bi po peki postala fino hrustljava

Postopek:

Mlad kompir umij in skuhaj. Kuhanega razreži na srednje velike kose, lupiti pa ga ni potrebno. Na oljčem olju popeci file lososa in dodaj kropirček. Vse skupaj bo pečeno v le nekaj minutah. Ravno prav da s spiralnim rezalnikom ustvariš dolge špagete iz čvrstih bučk ter naribaš nekaj limonine lupinice.

Losos in krompir prestavi na krožnik, v ponev pa daj zelenjavne špagete in jih na hitro popeci. Samo toliko, da se malce pogrejejo. Nato dodaj krompirček ter lososa, ki si ga kar z rokami pretrgal(a) na grižljaj velike kose. Ugasni štedilnik, dodaj sol, nastrgano limoninno lupinico, natrgan koperc ter olivno olje in limonin sok (ali božansko oljčno olje z okusom limone slovenske ekološke znamke Morgan). Premešaj in še toplo serviraj.

Dodaj odgovor