Veganska hrenova omaka

Brez hrena ni velike noči! Precej pikantna koreninica se lepo poda prav vsem velikonočnim dobrotom. Sama imam najraje sveže naribanega, s katerim začinim s sirom obložene rezine domačega ajdovega kruha, ob katerih si obvezno privoščim še nekaj pirhov.

Hren jem tudi pri kosilu, ob kakšen dobrem kosu pečenega mesa. Doma smo vedno postregli s hrenovo omako. Kupljeni je mami dodala še naribana jabolka in vse skupaj še malo okisala. Takšna omaka je nato navadno dopolnjevala kuhano govedino in pražen krompir. No, jaz sem ostala kar pri ‘surovem’ hrenu.

Seveda pa je načinov za pripravo kremnega hrena še veliko več. Nekateri prisegajo na kislo smetano, drugi hren naribajo kar med jogurt ali skuto in s tem omilijo njegovo pikantnost.

Če se ti hren zdi premočan, ti kombinacija z jabolki ni všeč, mlečni izdelki pa ti ne ustrezajo, imam rešitev. Omaka iz indijskih oreščkov! Seveda s sveže naribanim hrenom in nekaj manjših dodatkov. Vejamem, ta bodo te omake veseli tudi vegani, za katere pravzaprav ne vem, kaj razen kruha pri velikonočnem zajtrku še jedo. Če si ena/eden tistih tudi ti, ti bo omaka verjetno prišla zelo prav, saj z njo lahko premažeš kos kruha in ga morda obložiš z rezinami rdeče redkvice ali češnjevimi paradižnički, ali pa jo uporabiš kot pomako za na palčke narezano korenje.

Seveda pa omaka ni rezervirana samo za vegane! Zakaj je ne bi poskusil(a) zgolj zato, da bo na letošnji velikonočni mizi ena nova ‘specialiteta’? 😉

Sestavine:

  • 75 g indisjkih oreškov
  • 100 ml nesladkanega mandljevega napitka*
  • 10 ml limoninega soka
  • 2 čž jabolčnega kisa
  • 2 JŽ drobno naribanega hrena
  • zvrhana žlička gorčice
  • sol in poper po okusu

*najbolje, da mandljev napitek narediš kar sam(a). To lahko povsem enostavno in brez nepotrebnega packanja narediš s Chufamixom. kako, si preberi na njihovi spetni strani (klik).

Postopek:

Čez noč ali vsaj za nekaj ur v vodi namočiš oreščke. Nato jih spereš in skupaj z napitkom in sokom limone v zmogljvem mešalniku zmiksaš v gladko zmes. Po potrebi ga večkrat ustaviš in zmes podrzaš iz stranic posode.

Preliješ v skledo ter z metlico ročno vmešaš kis, hren, gorčico in sol in poper. Poskusiš in prilagodiš okusu. Če si za bolj pikantno dodaj več hrena, če ti je všeč okus gorčice, kar pogumno 😉

Kremo postaviš v hladilnik za vsaj eno uro, da se vsi okusi prepojijo.

Dodaj odgovor