Špageti z brokolijevim pestom na vmešani ricotti

Testenine so zagotovo ena najbolj hvaležnih jedi. So okusne, nasitne in hitro pripravljene. Če pa so tudi zdrave, no, to je že vprašanje… Bela pasta,  z mastnimi, maslenimi in smetanovimi prelivi verjetno ni najboljša izbira, če pa izbereš testenine iz ene od polnovrednih mok ter se odločiš za kombinacijo z obilico sveže zelenjave, pustega mesa, morskimi sadeži ali lahkimi mlečnimi izdelki, no, tukaj se zgodba lahko hitro obrne.

Čeprav se testo (razen izbora moke seveda) ne razlikuje glede na obliko testenin, pa ne poznam osebe, ki ne bi preferirala vsaj ene testene obilke. Meni na primer, so daleč najboljši peresniki, sledijo svedrčki, ozki rezanci ter špageti. Makaronov, tistih klasičnih polžkov, skoraj nikoli ne izberem, čeprav vem, da gre praktično za eno in isto stvar.

Oblika testenine je sicer deloma pomembna, saj jemo tudi z očmi, a bolj kot to je pomembna pravilna izbira moke, iz katerih je pasta narejena. Na mojem jedilniku belih testenin ni. Občasno si pripravim pirine ali kamutove (čeprav so odlični, sploh v kombinaciji s pistacijo in gamberi – klik), tu pa tam lečine (z bučo in suhimi paradižniki – klik), pogosteje ajdove, najbolj pogosto pa zagotovo riževe (z gobami in kostanjem npr. – klik).

Riževe testenine so zares okusne. Nimajo nekega specifičnega okusa (kot ga imajo na primer koruza, polnovredna ajda ali leča), na voljo so v vseh možnih oblikah ter v dveh različicah. Kot bele ali kot rjave riževe testenine. Njihova prednost je tudi v tem, da ne vsebujejo glutena, zato si jih brez težav lahko privoščijo tudi celiakaši ali pa vsi, ki pač glutena ne jedo. Včasih se je namreč dobilo le koruzne (sem jih poskusila, a meni niso všeč), danes prodajajo tudi certificirano brezglutensko pasto, ki je navadno skupek večih vrst mok. Ker tudi sama pazim, da z glutenom ne pretiravam, so riževe testenine zagotovo tiste, ki jih imam vedno na zalogi. Navadno jih kupim v Kalčku, zato, ker imajo veliko izbiro in ker so poleg vsega še ekološke. Tudi špagete, ki sem jih uporabila za današnje kosilo so iz Kalčka. Všeč mi je njihov okus, pa tudi debelina špagetov je ravno pravšnja.

Seveda pa so vsake testenine zares okusne šele, ko se združijo z okusi omake. Moja današnja je zelena. Zelo lep brokoli sem kupila na ekološki kmetiji Avšič, kjer skozi celo leto prodajajo veliko različne ekološke zelenjave. V sezoni tudi tisto, ki jo pridelajo sami. Ponujajo tudi nekatere druge, že pripravljene dobrote, v tem času pa imajo na voljo zares veliko izbiro sadik in svežih zelišč. Vzgojili so različne vrste bazilik in ta, ki sem jo uporabila danes, je plod njihovega dela. Morda se ti zdi, da ni potrebno, da so začimbnice ekološke pridelave, saj jih ne poješ ravno veliko. No, jaz mislim drugače. Pri nas vzgojene, neškropljene in ekološke dišavnice ti bodo poleg okusa podarile še kopico zdravih hranil.

Recept je povsem enostaven. Tako zelo, da niti brokolija ni potrebno kuhati. Zakaj ne? Ker se brokolijev pesto začne sopariti takoj, ko pride v stik z vročimi špageti in se tako skuha praktično v hipu.

Brokolija marsikdo ne mara, a to le zato, ker ga ne zna pravilno uporabljati. V tem pestu ni sam. Družbo mu dela šopek sveže bazilike, odličen kozji sirček (ki ga lahko nadomestiš s parmezanom), kvalitetno ekstra deviško oljčno olje (prisegam na Morganovo) ter seveda sol in poper. 

Pesto pa postane še okusnejši, ko pride v stik z nežnim maslom ter živahnimi okusi limone.  Limono zelo rada uporabljam. Solate tako ali tako skoraj vedno začinim z njo, rezine limone pa so odličen dodatek pečenim ribam in mesu (klik). Poskrbijo za prijetno svežino, kislino in prebudijo okuse preostalih sestavin.

Kadar poleg soka uporabljaš tudi limonino lupinico ti res toplo priporočam, da izbereš ekološko. Ekološke cenovno niti niso toliko dražje (če seveda izbereš pravo trgovino za nakup), a zdravju veliko prijaznejše. Lupinice agrumov so namreč močno preškropljene in teh strupov v svojem telesu res ne potrebuješ.

Vse kar še potrebuješ je čebulica (šalotka, če je mogoče), malce čilija (za rahlo pikantnost, ki se receptu fino poda) ter seveda dobro ponev.

Kvalitetne sestavine namreč niso pol toliko blagodejne in okusne, če so pripravljene na stari, poškodovani ponvi. In če rad(a) in veliko kuhaš je skrajni čas da investiraš tudi v dobro in kvalitetno posodo, ki zdravih sestavin ne bo spremenila v osiromašeno ali celo prežgano jed.

Emajlirane posode so najboljše! Gre pravzaprav za vrsto stekla, zato so praktično neuničljive (tudi če v njih kaj razrežeš ali podrzaš z vilicami se ne bodo poškodovale) in zato tudi večne. Kuhanje in pečenje je v taki posodi daleč najbolj zdravo, seveda pa če z njo ravnaš tako, kot je emajlu všeč. Ta namreč ne prenese hitrih dvigov temperatur, oziroma nasploh visokih temperatur. Riess posoda, ki jo uporabljam sama (mimogrede, je daleč najboljša izbira emajla, če vprašaš mene) je tako ali tako zasnovana tako, da se vse sestavine enakomerno pregrejejo, hkrati pa seveda ohranijo vse pristne sokove, okuse, vitamine in minerale. Ponvica, ki jo vidiš na eni izmed slik je njihova. Tale je majhna, ravno prav za enega ali dva. Seveda je na voljo v različnih velikostih in barvah, tako kot vsa njihova posoda.

Uf, informacij imaš danes več kot dovolj, zato le še recept in seveda, dober tek! 🙂

Sestavine:

 • 125 g brokolija
 • pest sveže bazilike (cca. 10 g)
 • 45 g naribanega trdega  kozjega sira (ali malo manj parmezana)
 • 45 ml olivnega olja
 • sol
 • mlet čili
 • 100 g polnovrednih riževih špagetov (ali špagetov po želji)
 • 1 JŽ kozjega masla (ali kravjega)
 • 1/2 nasekljane šalotke
 • limonina lupinica manjše limone
 • limonin sok manjše limone
 • sveže mlet črni poper
 • 85 g kozje albuminske skute (ali kravje)

Postopek:

Brokoli, baziliko, sir, olje, sol in čili na hitro sesekljaj v manjšem multipraktiku. Prav je, da so vidni še delci zelenjave.

Zavri velik lonec vode, dodaj sol in na zob skuhaj testenine. V multipraktiku na hitro zmiksaj skuto (ricotto), po potrebi s kapljico vode ter z nekaj soli. Zaradi miksanja bo ricotta postala prijetno kremasta, zato je ta korak v tem receptu praktično obvezen.

Medtem na ponvici stopi maslo, dodaj šalotko in limonino lupinico. Kuhaj nekaj minutk, nato dodaj odcejene testenine (vodo prihrani), pesto, limon sok in sveže mlet črni poper. Testenine zalij s toliko vode, v kateri so se kuhale kolikor je potrebno, da se testenine primerno dokuhajo, brokoli pa malce pokuha. Poskusi in začinjenost prilagodi svojemu okusu.

Postrezi na ricotti (almuniski skuti) in okrasi z listi sveže bazilike. Začini še z nekaj soli, popra in po želji čilija.

Torej precej preprosto, kajne? Brokolijev pesto in špageti. Med receptom si verjetno opazil(a) še en, morda malce nenavaden dodatek, ki pa jed naredi še toliko boljšo. Albuminska skuta. To je pravzaprav ricotta in če, tako kot jaz, ne prenašaš ravno najbolje kravjih izdelkov je na voljo tudi kozja albuminska skuta. Kozje mleko je veliko lažje prebavljivo, vsebuje več vitaminov in mineralov ter manj laktoze in kazeine. A tudi brez nje bo jed odlična. Pač izbereš klasično ricotto.

Dodaj odgovor