Piščanec s stebelno zeleno

Hecno, kako se nam z leti spreminja okus. Kar nekaj takšnih živil je, ki jih včasih sploh nisem imela rada, zdaj pa so praktično stalnica v moji kuhinji. In ne, nihče me ni silil, da jih moram jesti, ker to bi me prej odvrnilo kot ne. Sama sem nekako prišla do tega, da morda kakšni stvari dam drugo priložnost. Iz izkušenj vem, da je veliko odvisno od kombinacije sestavin in načina priprave. Enaka stvar lahko okus jedi kar malce pokvari po drugi strani pa močno izboljša.

Ena takšnih sestavin je stebelna zelena. Medtem ko mi gomoljna (vsaj zaenkrat) še ni prirasla k srcu, pa je stebelna zelena tista, ki sem jo pravzaprav začela uživati šele letos. Vem, da sem jo pozimi kupila zato, ker ni bilo veliko druge sveže zelenjave, po pravici pa tudi zato, ker je bil cel šop ekološke stebelne zelene smešno poceni. Akcijo sem izkoristila in košček zelene prav previdno dodala rižoti. Glede na to, da jo od takrat redno uporabljam (njeno količino pa kljub dokaj izrazitemu okusu) vztrajno povečujem, mi je več kot očitno postala všeč.

Stebelna zelena je sicer znana kot ena izmed svate trojice. Čebula, korenje in zelena so osnova za marsikatero jed – predvsem razne juhe, enolončnice, obare pa tudi različne žitne jedi. Nanjo prisegajo tudi top šefi in počasi mi postaja jasno zakaj. Ima prav poseben, aromatičen okus. Svež in pomladni. Je izjemno lahka zelenjava, saj večinoma stebelne zelene vendarle sestavlja voda. Vse ostalo so vitaminčki in vlaknine.  Zmanjšuje vnetja, znižuje slab holesterol, pripomore k dobremu vidu in je polna kalija, magnezija in magnezija ter zato odlična izbira za zdrave, močne kosti.

Tokrat sem si jo privoščila ogromno. Zelo lep šopek sem dobila danes, ko sem se vračala iz Ljubljane in se nisem mogla upreti, da se ne bi ustavila še v Kalčku. Ker za kuhanje večerje nisem imela veliko časa, sem vse skupaj zelo poenostavila. V voku sem poleg domačega, ravno prav začinjenega piščančjega mesa popekla še stebelno zeleno, vse skupaj pa potresla s sezamovimi semeni. In to je praktično vse. Izjemno preprosta in zdrava večerja. Kombinacija nežnega piščanca in aromatične zelene je resda preprosta, a zelo okusna in sveža. Če bi to dvoje primešala kuhanim testeninam (kakšnim finim peresnikom na primer), bi bilo vse še toliko boljše. Ker pa sem trenutno brez njih sem se zadovoljila s kosom domačega kruha, kar pa prav tako ni bilo slabo.

Sestavine:

  • 2-3 stebla stebelne zelene
  • pol piščančjih prsi
  • pol manjše čebule
  • mlet ingver
  • mlet česen
  • sol
  • poper
  • sezam (bel, črn ali kombinacija obojega)

Postopek:

Segrej vok, vanj kani nekaj olja in ter na njim na hitro popeci koščke mesa. Ko dobijo barvo, znižaj temepraturo, dodaj čebulo in narezano stebelno zeleno. Med občasnim mešanjem nekaj minut praži. Za hrustljavo zeleno manj, za mehkejšo pa kakšno minuto več. Serviraj in potresi z listi stebelne zelene in praženimi sezmovimi semeni.

Dodaj odgovor