Kremna špargljeva juha s kokosovim mlekom

Šparglji so pravi znanilci pomladi. In jaz ju obožujem. Šparglje in pomlad! Divje sicer rada nabiram, a čeprav veljajo za gurmansko poslastico so mi gojeni šparglji veliko bolj všeč. Prvi so nekoliko premočnega okusa, teli pa veliko prijetnejšega. So mi pa všeč mladi poganjki gojenih špargljev – torej takšni, za svinčnik debeli in nič bolj. Navadno jih kupujem pri bližnjem kmetu, ki jih dnevno pobira. Tisti so res ‘the best’! Povsem sveži, sočni in mladi. Brez olesenelih delov. Pa še ekološki in ne uvoženi. A nanje bo potrebno še malce počakati. Gorenjska klima je vseeno nekoliko drugačna od krajev, kjer šparglje gojijo sicer. A mislim, da jim ne manjka prav dolgo. Že komaj čakam!

Sem si pa do zdaj že privoščila dva šopka, v bližnji trgovini. Na prav lepe in mlade sem naletela in greh bi bil, če ne bi odšli z menoj. Uporabila sem jih v rižoti, okusni omleti (klik), poleg pečenega piščanca, kot prilogo lososu (klik)…  Nekaj sem jih namenila za okusno, svilnato, gosto, kremno juhico. Nisem je gostila s krompirjem (ali moko), pa tudi smetane nisem dodajala. Namesto nje sem tokrat uporabila kokosovo mleko. Ena simpatična, majhna pločevinka se je že dolgo valjala v kuhinjskem predalu in tokrat je prišla še kako prav. Rezultat je zdrava in lahka pomladna juhica, ki je odličen uvod v katerokoli glavno jed. Lahko pa si jo privoščiš kar tako. Povsem samo. Morda le s koščkom dobrega domačega kruha, kakšnih finih hrustljavih krekerjev ali pa nekoliko mehkejših ploščatih ovsenih kruhkov (klik).

Sestavine:

  • pol manjše čebule
  • strok česna
  • žlička fino naribanega ingverja
  • 150 g špargljev
  • 250 ml zelenjavne osnove (ali vode)
  • 100 ml kokosovega mleka
  • sol in poper

 

 

Postopek:

Šparglje spereš, odrežeš olesenele dele, nato pa jih narežeš na približno pol cm dolge koščke.

Na žlici koksovega olja nežno popražiš čebulo, ki jo malce posuliš, dodaš česen in ingver. Dušiš toliko časa, da zadiši in čebulica postekleni. Nato priliješ osnovo in zavreš. Dodaš na šparglje (nekaj vršičkov lahko prihraniš za okras), znižaš temperaturo in kuhaš vsaj 20 minut oz. dokler zelenjava ni povsem mehka.

Odstaviš z ognja in priliješ kokosovo mleko. S paličnim mešalnikom juho zmiksaš v gladko zmes, po okusu dosoliš, jo vrneš na štedilnik in pogreješ. Serviraš s prihranjenimi vrščički špargljev in mletim svežim poprom.

Okusna zdrava juhica je pripravljena. Iz omenjenih količin pa v njej lahko uživata dve osebi.

Vem, da sem to omenila že večkrat, a še vedno mislim enako – juhice so balzam za dušo. Prijajo v kateremkoli letnem času. Najboljše so iz sezonskih sestavin in špargljeva je kot nalašč za zadnje aprilske dni. Upam le, da ne bodo deževni.

One comment

Dodaj odgovor