Losos s sladkim krompirjem in šparglji iz pečice

Losos. Čeprav ga imam zelo rada, ga ne pečem ravno pogosto, morda le nekajkrat na leto. Pravzaprav ne vem zakaj, ker je losos hitra, enostavna in zelo zdrava izbira za kosilo ali večerjo. Kupim kar zamrznjene fileje. Brez kože in seveda brez kosti. Pred peko jih vedno odtalim, nato pa potrebujejo le nekaj minut na vroči ponvi. Ali v pečici, tako kot sem ribo pripravila tokrat.

Losos je že sam po sebi dobrega okusa. Ne premočnega ne preblagega. Zato z začimbami nisem pretiravala. Sol in poper sta seveda osnova, pa malce česna, nekaj suhega origana in sveže nasekljanega peteršilja. Limona je obvezna. Katerokoli ribo jem, vedno jo ‘začinim’ z limoninim sokom. S česnom ne pretiravam in ga niti ne uporabim pri vsaki ribi. Zdi se mi, da česen nad hitro prevlada in prekrije okus nežne ribice. Malce ga je že dobrodošlega, preveč pa ne. No, na limono pa sem se kar navadila. Skuša, sardele, orade… To je moja najljubša trojica. In z limono še toliko bolj okusna.

Losos je torej bolj redko na meniju, čeprav sem ga nazadnje pripravljala ne toliko dolgo časa nazaj. Skupaj s kvinojo je bil odličen (klik). Namesto kvinoje pa tokrat nekaj še boljšega! Sladki krompir (božanski je, a le ko je pečen, kuhan me še ni navdušil) ter pri pomladni poganjki – šparglji!

Vse troje sem spekla v pečici, tako da s pomivanjem res ni bilo veliko dela. Sem pa seveda pazila na to, kdaj sem na toplo postavila krompir, kdaj šparlje, limona in kdaj lososa. Če bi tega dala peči skupaj s krompirjem, bi bil rezultat namreč povsem izsušena, žaganju podobna riba. Losos (tako kot ostali morski prijatelji) mora biti še sočen in zato v dobro ogreti pečici ne potrebuje nič več kot nekaj minut časa. Največ ga seveda potrebuje krompir, šparglji in limona pa – čisto po okusu. Sama sem jih v pečico dala nekaj minut pred lososom. Limona se je ravno prav razpustila in rahlo se znebila odvečne kislosti (po mojem okusu je rahlo pečena veliko okusnejša), šparglji so bili ravno po mojem okusu. V pečici pečeni šparglji so namreč povsem drugačnega okusa kot tisti, ki jih pečeš na ponvi. Krasni so! In od zdaj naprej se bodo zagotovo večkrat srečali s toplo kuhinjsko pečko.

Sestavine:

  • 2 manjša ali en večji sladek krompir
  • file lososa
  • manjši šopek špargljev
  • pol limone
  • sol in poper
  • strok česna
  • suh origano
  • svež peteršilj
  • kanček svežega česna

 

Priprava:

Pečico segreješ na 200 stopinj.

File lososa odtališ na sobni temperaturi in ga s kuhinjsko papirnato brisačko dobro osušiš.

Sladki krompir dobro skrtačiš in opereš (lupiti ga ni potrebno) ter narežeš na krhlje. Te preliješ z olivnim oljem in razporediš po pekaču, obloženem s peki paprijem. Krompir daš v pečico in…

Šparglje opereš ter jim odtraniš olesenel del. Preliješ jih z malce olja. Limono dobro opereš in razrežeš na četrtine.

Ribo natreš  s malce drobno sesekljanega peteršilja, suhim origanom, svežim peteršiljem ter poprom in soljo ter rahlo pokapljaš z oljem.

Ko se krompir peče že vsaj 15 minut (oz. ko je nekje na pol pečen), ga obrneš in zraven dodaš še šparlgje in limono. Vrneš v pečico za 5 do 10 minut.

V pekač postaviš še ribo in ko je po nekaj minutah pečena, pladen vzameš iz pečice ter vse skupaj postrežeš na krožniku. Krompir potreseš z grobo morsko soljo in poprom, ribo in šparglje pa pokapljaš s pečeno limono.

Seveda lahko uporabiš tudi druga zelišča, na primer rožmarin. Čas peke je odvisen od debeline krhljev krompirja ter ribjega fileja ter od velikosti špargljev. Predvsem pa od tvojega okusa. Krompir lahko zapečeš bolj ali manj, enako limono in šparglje. Le pri ribi pazi, da se zaradi predolge peke ne bo povsem izsušila.

Večerja po mojem okusu. Okusa, ravno prav nasitna, hranljiva, hitro pripravljena, brez nepotrebnega ‘packanja’. In ja, zelo zelo zdrava.

 

2 comments

Dodaj odgovor