Ploščati ovseni kruhki s koprivami

Včasih paše kaj prigriznit. No, vedno paše kaj za prigriznit kajne? 🙂 In če doma zmanjka vsega, poleg tega pa je še nedelja popoldan, se je pač treba znajti. In ker sem že dopoldan pojedla zalogo sladoleda, sem se kjub vročemu koncu tedna odločila, da za popoldansko malico nekaj spečem.

In to nekaj povsem preprostega. Nekaj, kar bi lahko pojedla že čez dobre pol ure, zadaj za hišo, na veliki gugalnici. Na istem mestu, kjer sem imela namen preživeti tudi ostanek popoldneva.

Odločila sem se za neke vrste ploščate kruhke. Ne, to niso krekerji in zato niso hrustljavi, pač pa nežni, mehki kruhki. Brez jajc ali kvasa, narejeni zgolj iz nekaj osnovnih sestavin.

Čeprav sem večino pojedla kar samih, pa sem pozneje ugotovila, da prav lepo dopoljujejo tudi, prav tako nežno spomladansko špargljevo kremno juho (klik). Skupaj s kruhki je odlična predjed, veganska (juhi sem namesto smetane dodala kokosovo mleko) pa tudi brezglutenska. Ja, oves sicer res vsebuje gluten, a ker ga to žito prvotno ni vsebovalo (do tega je prišlo pozneje, pri križanju z drugimi kulturami), še vedno obstajajo kosmiči, ki glutena ne vsebujejo. Če ti to ni pomembno lahko seveda uporabiš katerekoli, sicer izberi takšne, zaradi katerih pozneje ne boš imel(a) težav. certificirano brezglutenski kosmiči sicer niso na voljo ravno v vsaki trgovini, v bolje založenih pa. In če ti je pomembno da so hkrati še ekološki, skoči do Kalčka, tam vem, da jih imajo vedno na zalogi.

Poleg kosmičev so sestavine ploščatih kruhkov še sol, oljčno olje ter nekaj javorjevega sirupa, ki pa ga lahko nadomesti tudi med. Včasih je bil javorjev sirup dražji kot mewd, danes temu ni več tako. Poleg tega se javor dobi že vsepovsod in ker so danes na voljo različni tedenski kuponi za popust, se takšne zadevice izplača kupiti takrat. Ravno zaradi sirupa so kruhki malce bolj na sladki strani,  a če dodaš več soli (morda tudi nekaj popra ali mletega čilija), bodo kruhki bolj pikantni.

Ploščati kruhki pa imajo še en velik bonus. Koprive! Ja, tisto rahlo bodeče zelenje, ki raste vsepovsod. In točno tista divja hrana, ki je tako zelo zdrava, da bi jo morali uporabiti večkrat. Pa še povsem brezplačna je! Mlade koprive so najboljše, sploh vršički, torej le nekaj prvih zgornjih listov. Seveda pa lahko uporabiš katerekoli.

Koprive lahko uporabiš na več različnih načinov. Z lahkoto nadomestijo špinačo: v juhah, kot prilogo kuhanemu krompirju, nežno podušene pa v rižotah in testeninah… Liste lahko posušiš, jih shraniš v steklen kozarec in uporabiš za čaj ali pa suhe liste zdrobiš ter jih pozimi posipaš po jedi. Ker imajo sušene koprive precej bolj močen okus od svežih, bo že ščepec dovolj, a ta bo dodal nekaj koristnih snovi za tvoje zdravo telo.

In ne skrbi, kopriv se v kruhkih sploh ne čuti. Z njimi nisem pretiravala, a če ti je njihov okus všeč, si seveda lahko pripraviš kruhke z več pomladnega zelenja. In s tem še več zdravja 😉

Iz spodnjih količin sem pripravila 8 kruhkov,

velikosti  12 x 5 cm. Seveda lahko narediš tudi več manjših.

Potrebuješ:

  • 150 g ovsenih kosmičev
  • pest svežih listov kopriv (cca. 15 g)
  • 0,5 – 1 čž soli
  • 45 ml oljčnega olja
  • 40 ml javorjevega sirupa
  • cca. 150 ml vode
  • 10 g sezama za posip

 

 

 

Postopek:

Pečico segreješ na 220 stopinj. Koprivine lističe spereš, osušeš ter drobno nasekljaš (lahko jih razrežeš tudi s škarjami). V skledi zmešaš kosmiče, sol in koprive. Priliješ olje, javorjev sirup in postopoma še vodo. Zmes mora biti precej mokra, nekoliko lepljiva, ne pa pretekoča. To lahko reguliraš z dodatkom vode ali kosmičev.

Pekač obložiš s peki papirjem. Nanj streseš zmes in jo z dlanmi oblikuješ v enakomerno, tanko plast. Kosmiče kar čvrsto pritisni skupaj, ob strani in ob dno.

Pečeš približno 25 minut oziroma dokler se kruhki zlato ne zapečejo. Rahlo ohladiš, nato previdno razreži.

Če kruhke pečeš nekoliko dlje časa, bodo seveda bolj hrustljavi, manj časa pa nekoliko bolj upogljivi, gumijasti. Takšne sem pripravila tudi sama. Ko sem zadnja dva koščka premazala z avokadom, sem kruh prepognila (pri čemer se ni ne zlomil, ne drobil) in ju pojedla kot dva mini sendviča.

Sicer pa jih lahko obložiš z različnimi stvarmi. Nanje bi odlično pasal dober hummusov namaz, kos slanega kozjega sira, kremni sir s suhimi paradižnikami… Če jih seveda ne pomalicaš kar samih, ob krožniku dobre kremne juhe ali skledi sveže solate.

 

 

One comment

Dodaj odgovor