Čičerikini nagci

Čičeriko kupujem že kuhano. Najraje tisto v steklenem kozarcu. Uporabljam jo v enolončnicah, rižotah, solatah… Kadar sem pri volji si naredim namaz – hummus, ki ga žal vedno prehitro zmanjka. Iz čičerike pa seveda lahko pripraviš okusne manjše falafle ali malce večje polpete. Sama sem si tokrat pripravila nekaj, ki rahlo spominja tako na prvo kot na drugo.

Ti mali čičerikini poleptki so bolj kot to zelenjavni nagci. A brez jajc in drobtin. Odlični so tako topli, kot tudi hladni. Če narediš nekaj zmesi več, jih, še nepečene, zamzni in nato speci takrat, kadar nimaš časa ali pa potrebuješ hitro, zdravo malico. Odtaliti ti jih v tem primeru ni potrebno, le način peke moraš prilagoditi. Zamrznjene je seveda potrebno peči dalj časa, a na nižji tempetraturi. Saj namreč ne želiš, da bi bili zunaj prepečeni, znotraj pa še zamrznjeni.

Sama sem s polovico ‘nagcev’ obložila krožnik pečenega riža in kombinacija je bila zares odlična. Sploh ker sem vse skupaj pokapljala še z omako iz brazilskih oreščkov in drobnjaka, ki mi je ostala od zadnjič (klik). Za preprost prigrizek pa lahko ješ tudi čisto same ali skupaj s kakšno fino omakico.

Iz spodnjih količin lahko oblikuješ približno 18 žličnikov oz. nagcev.

Sestavine:

  • 150 g kuhane čičerike
  • 45 g fino naribanega korenja (iz katerega iztisni odvečno tekočino)
  • 45 g fino naribane bučke(iz katere iztisni odvečno tekočino)
  • 20 g mletega lanenega semena + nekaj vode
  • začimbe po občutku in okusu: npr. mlet česen, kurkuma, sol, poper, ingver, kumina, kardamom, origano…

Postopek:

Mleto laneno semen namoči v malce vode, da se ustvari nekakšen gel. Nato v mikserčku vse sestavine zmiksaj v homogeno zmes. Oblikuj majhne, za grižljaj ali dva velike žličnike ter jih položi na krožnik, obložen s peki papirjem. Če imaš čas jih za nekaj časa postavi v hladilnik, da se učvrtijo. Segrej ponev, prilij nekaj maščobe in nagce iz obeh strani zlato rumeno popeci. Med peko jih z vilico lahko rahlo potisneš ob dno ponve – tako se bodo še malce bolj popekli in postali rahlo bolj hrustljave. Ponudiš na pečenem rižu ali (tople ali hladne) kot samostojni prigrzek.

 

Dodaj odgovor