Okusno sladko vegansko maslo iz sončnic in bučnic

Namazi so ena super zadevica, ki nikakor ni samo za na kruh. Okusno, sladko, ‘vege’ maslo iz praženih sončničnih in bučnih semen je tudi odlično dopolnilo čez noč namočenim kosmičem ali slastnim ameriškim palačinkam. Prav tako prijetno popestri rahlo kiselkast jogurt, kadar pri hiši ni drugih sladkarij pa ga lahko ješ tudi povsem samega.

Ker je rezultat tega recepta precej gosto maslo, ki se zaradi kokosovega olja v hladilniku še dodatno strdi, lahko s pomočjo čajne žličke iz njega narediš tudi ljubke kroglice, ki jih po kosilu (ali pa kar tako) ponudiš kot zdrave sladke kroglice. Te lahko povaljaš v drobno sesekljanih semenih, fino naribanem kokosu ali pa v kakavu. Če pa boš maslouporabljal(a) predvsem kot namaz, ga lahko hraniš tudi na sobni temperaturi, tako bo bolj mazljivo. V nasprotnem primeru pa ga, preden pristane na kosu hrustljavo popečenega kruha, rahlo pogrej. Maslo je prav tako super dodatkom sicer pustim ovsenim kosmičem. Te zjutraj rahlo pokuhaj v mleku, dodaj poljubno sadje, pa kakšno žlico gostega grškega jogurta, sončnično bučni namaz, ki se bo zaradi toplih kosmičev počasi topil, potresi s temno čokolado in prelij z malce medu ali javorjevega sirupa.

Okus namaza spominja na oreščke, zaradi primerne količine javorjevega sirupa pa je ravno prav sladek. Vsebuje le nekaj sestavin, za pripravo pa je ključen dober mešalnik, ki bo semena razdrobil v moko. Ta se bo z utekočinjenim kokosovim oljem in sladkim sirupom spremenila v okusno gosto maslo. Njegova barva sicer ni najbolj privlačna, a je takšna zaradi prevladujočega odtenka bučnih semen.

 

Sestavine:

  • 100 g sončničnih semen
  • 50 g bučnih semen
  • ščep cimeta
  • ščepec soli
  • 25 ml javorjevega sirupa
  • 20 ml stopljenega kokosovega olja

Postopek:

Pečico ogrej na 165 stopinj Celzija.

Na pekač, obložen s peki papirjem stresi semena in jih praži približno 12 – 15 minut oz. dokler se malce ne obarvajo in lepo zadišijo. Vmes jih tu pa tam malce premšeaj. Semena ohladi, nato pa jih v mikserčku skupaj s soljo in cimetom zmelji v prah. Prilij sladilo in olje in vključi mešalnik.

Rezultat naj bo dokaj gosto maslo, ki ga lahko hraniš na sobni temperaturi ali pa v hladilniku, a se bo tam zaradi kokosove maščobe precej strdil (pred uporabo ga zato za nekaj časa postavi na sobno temperaturo, da postane mazljivo – tako kot običajno maslo 😉 )

 

Dodaj odgovor