Prav poseben borovničev smoothie

Dobila sem novo pošiljko gozdnih borovnic! Teh malih, okroglih temno modrih sadežev, ki kar pokajo od zdravja! V bližnjih gozdovih jih že več let ne nabiram (ni jih več toliko kot včasih + klopi!), sem jih pa nekaj let zaporoma nabirala na Pokljuki. Tam naj klopov zaradi nadmorske višine ne bi bilo, mi je pa sodelovka, ki je tudi sama redna nabiralka borovnic, povedala, da letos kaže precej slabo in da jih verjetno tudi tam ni.

Zato sem ubrala lažjo pot in si jh preprosto kupila. Še vedno so naše, iz slovenskih gozdov (sicer ne vem točno od kje, pa vseeno). Nekaj sem jih zamrznila (odlične so pozimi, ko je neuvoženega sadja bolj malo), seveda pa jih precej pojedla tudi sproti. Odlične so že same, še bolj pa prijajo v hladnem grškem jogurtu, skupaj z malinami, marelicami, breskvami in banano. Pa seveda s kakšnimi fino hrustljavo granolo (kosmiči z oreščki) 😉

Sem si pa po dolgem času naredila tudi smoothie. Bil je gost, kremast in nikakor ne voden – takšnih ne maram. Bolj všeč so mi smoothiji, ki jih moram jesti kar z žlico 😉

Seveda pa recepta ne bi objavila, če smoothie vseeno ne bi bil malce poseben. Smoothie je sicer resda borovničev, a sem v njem sem združila nekaj svojih najljubših sestavin, za katere morda dvomiš, da se dobro obnesejo skupaj, ampak se!  Z njimi sem povečala: a) sladkobo b) kremasto strukturo c) vsebnost beljakovin d) količino vitaminov in mineralov (predvsme kalcija) in e) svežino.

In katere so te sestavine? Sveža bazilika, tahini (oziroma gosta sezamova pasta), mandljevo mleko in javorjev sirup! Še vedno dvomiš? Ja nič, potem pa poskusi in si privošči malce drugačen, zdravja poln smoothie. Če ga ‘opremiš’ še s koščki cele banane ter mu dodaš kosmiče, oreščke, kokos in nekaj temne čokolade, pa je smoothie lahko osnova za tvojo jutranjo skledo, ki zlahka nadomesti celoten zajtrk.

Za eno osebo…

Sestavine:

 • 100 g svežih borovnic
 • 1 srednje velika banana (zamrznjena ali sveža)
 • nekaj večjih listov sveže bazilike
 • 100 ml mandljevega mleka
 • 1 JŽ svetlega tahinija
 • 1/2 JŽ javorjevega sirupa (lahko tudi medu)

Postopek:

Vse skupaj zmiksaš, poskusiš če je dovolj sladko, sicer dodaš še malce sladila in uživaš 🙂

 

Save

Save

4 comments

 1. lena says:

  Živjo, Katja!
  Zadnje čase si kar veliko objavljala , tko da te sploh ne morem dohajat. Ravnokar sem si privoščila tale borovničev smoothie, ki je “perfect”.
  Čestitam!
  Lepe dni, Lena

  • Katja says:

   Haha, res je 😉 Poleti je malce več časa (jaz pa, ker sem doma, ves čas lačna ;)). Si poskusila? Joj, zelo me veseli, da si se ‘opogumila’ me je skrbelo, da se bo ljudem kombinacija zdela malce nenavadna 😉 Sploh pa seveda, da ti je bil všeč. Hvala ti in lep pozdravček, Katja

 2. lena says:

  Ja,res, tud mene včasih nezaupljivo gledajo, češ kako si to skupaj skombinirala, ampak res bi bil dolgčas, če bi delala skoz ene in iste smoothije. Jaz probam vse živo, receptov imam malo morje:) vedno pa takoj poskusim kaj novega, idejo koga drugega….
  Eni se sprašujejo zakaj smoothie zjutraj, saj pojem dovolj sadja in zelenjave…ne zvedajo se, da s kvalitetnim jutranjim smoothijem dobimo vse sestavine, da organizem normalno funkcionira čez dan.
  Dost predavanja…bodi fajn:)

  • Katja says:

   Sama sicer smoothije delam zelo redko- nekako sem opazila, da mi ne prijajo najbolje. Tu pa tam pa kakšnega z veseljem spijem, če le ni v njem združenih 1001 različnih sestavin 😉 Imam pa namen testirati še kakšno kombinacijo to poletje, čez leto jih namreč ne ‘miksam’ 😉

Dodaj odgovor