Kumaričina solata z gamberi in metinim prelivom

Gambere oz. oluščene in očiščene repke kozic si ne privoščim ravo pogosto. Ne, da mi niso okusni, nasprotno. So pa precej dragi. Sploh ker prisegam na kakovost in jih raje kupim manj pogosto, a takrat, tiste, ‘ta prave’. V mojem primeru to pomeni ekološke gambere brez dodatkov in stabilizatorjev in sicer tiste, malo večje, ne tistih majhnih ‘črvov’ 🙂 Repki kozic mi zagotovo najbolj prijajo v poletnem času, tako kot večina morske hrane.

Vem, da so repki kozic odlični v raznih rižotah, da odlično popestrijo testenine, celo zelenjavne enolončnice ali pa zgolj mešano poletno solato, nikoli pa si ne bi mislila, da so odlični tudi hladni. Do sedaj sem namreč vedno jedla še vroče, tudi v solati! Danes pa sem si pripravila malico za popoldanski piknik na bližnjem travniku. Združila sem le nekaj preprostih sestavin, jed na hitro poslikala, nato pa preložila v plastično posodico, s katero sem odšla v prijetno poletno senčko bližnjega drevesa.

Sami mi verjetno ne bi nikoli prišlo na misel, da je kombinacija kumaric, kuhanih gamberov ter preliva iz sveže mete lahko tako zelo okusna. Pa je! Zahvala za to preprosto jed  gre neki kuharici s TV ekranov, od katere sem si recept tudi izposodila. Ne vem niti kako ji je ime, pa tudi recepta nisem ‘preplonkala’ povsem do potankosti. Videla sem ga prejšnji večer nato pa po spominu obnovila. In nastala je ta osvežilna poletna solatka. Če ti v tej hudi vročini prija lahek in osvežilen vmesni obrok (glavna jed vseeno to ravno ni), ti priporočam, da si solato pripraviš še danes. Tako ali tako je najboljša fino ohlajena in kot taka odlična morska malica, ki si jo lahko odneseš s seboj – bodisi v naravo ali pa v službo.

Za eno osebo…

Potrebuješ:

  • 10 – 12 večjih gamberov
  • dve manjši kumari (brez večjih semen, sicer jih odstrani)
  • olivno olje
  • sok limone
  • manjši šopek sveže mete
  • limonino lupinico
  • sol
  • sveže mlet črni poper

Postopek:

Zamrznjene gambere odtališ (če se ti mudi, to niti ni potrebno) ter jih na hitro skuhaš v vreli vodi. Potrebujejo le 2-3 minute – če jih kuhaš predolgo postanejo trdi in neokusni. Gambere ohladiš.

Kumaro narežeš na rezine in pripraviš preliv.

Za preliv v skledici zmešaš oljčno olje in limonin sok ter vmešaš vnaprej drobno sesekljano meto ter naribano lupinico polovice limone. Soliš, popraš, poskusiš in prilagodiš okusu.

Kumare zmešaš z gamberi in prelivom ter ponudiš dobro ohlajeno.

 

Dodaj odgovor