Jogurtov preliv z avokadom

Tokrat zopet en povsem preprost recept. Primeren je kot dressing, torej preliv, na primer za solate ali testenine lahko pa tudi kot pomakica za presno zelenjavo ali slane krekerje. Razmerja med količinami lahko prilagodiš svojemu okusu – med mešanjem omakico večkrat poskusi in naredi takšno, da ti bo zares všeč.

Navadno so jogurtovi dressingi nezdravi in polni čudnih dodatkov, za katere niti vemo ne (govorim seveda o tistih, vnaprej pripravljenih, ki jih lahko kupiš v trgovini ali takšnih, ki jih postrežejo v restavracijah), ta preliv pa je seveda vse prej kot nezdrav, pa čeprav je dokaj kaloričen (glavni sestavini sta namreč polnomasten jogurt in avokado). Vsekakor in vedno ima zdravje prednost pred kalorijami. 

Pri mlečnih jedeh vselej uprabljam kozje izdelke, saj so veliko lažje prebavljivi in bolj zdravi od kravjih. Kozji jogurti so mi še vedno najbolj všeč kar tisti iz Hofra. Domači so namreč vedno preredki, pretekoči… ta pa je tako fino gost in kremast da skorajda lahko nadomesti grškega. Tudi pri nakupu avokada prisegam na to prodajalno – kupim paket dveh sadžev, ki sta včasih uporabna že takoj, občasno pa avokado potrebuje le še kak dan na sobni temperaturi, pa se ravno prav zmehča. Avokado je namreč dober le, če je zrel in kremsat – tisti ‘gumijasti’ na katere običajno naletim, ko jih kupujem kje druge, so vse prej kot okusni (a imam tudi zanje rešitev: preprosto jih uporabim v toplih jedeh – skupaj z drugo zelenjavo koščke premalo zrelega avokada nekaj časa dušim – tako se zmehčajo in nekoliko pridobijo na okusu).

Zdaj pa k omakci – meni je tako zelo dobra, da jo lahko jem kar samo, ‘po žlički’ 😉 

Sestavine:

  • lonček gostega ekološkega kozjega jogurta
  • polovica večjega dobro zrelega avokada
  • večji ščep suhega origana
  • nekaj kapljic limone
  • nekaj kapljic olivnega olja
  • manjši strok česna
  • sol in poper

Postopek:

Vse sestavine razen origana zmiksaš v mešalniku, preliješ v skledico ter okrasiš z zeliščem.

Dodaj odgovor