Zelene pistacijine kroglice

Trenutno bolj kot kadarkoli prej potrebujem dodatno energijo. Nekateri v stresnem obdobju pozabijo jesti, spet drugi napadejo veliko količino prigrizkov. Jaz zagotovo sodim med slednje. Morda le za razliko, da moji prigrizki niso kupljeni čipsi, smokiji, sladke mlečne čokoladne tablice in sladoledne banjice polne umetnih sestavin, ampak so veliko bolj zdravi.

V zadnjem času sem pojedla že toliko prave (tiste, kvalitetne) temne čokoalade, vrečk oreščkov in suhega sadja, pa okusnega domačega kruha (brez kvasa in glutena), navadno skupaj s pretiranimi količinami humusa in avokada (ju pač obožujem) ter pečenega sladkega krompirčka, da bi marsikdo drug pridobil že lepo število kilogramov. Sama imam to srečo (sicer zame nesrečo, z veseljem bi nekaj dodatnih gramčkov), da se nikakor ne zredim.

Zdrave sestavine in način prehranjevanja ne pomeni vedno nujno le lahkih in nizkokaloričnih jedi. Ostajam pri svojem vodilu: ne jej manj, jej bolje!. Izbiram hranljiva in hkrati energetsko bogata živila, prav tako pa uporabljam veliko zdravih maščob, ki so ključne za zdravje in se jih nihče ne bi smel izogibati.

A tudi zdrava živila je potrebno jesti v mejah normale. No, moje porcije so sicer res nekoliko pretirane, a ker v dobri hrani resnično uživam, si jih privoščim – tolažim se, da jaz pač potrebujem malce več kot drugi 😉

Pred kratkim sem se prvič srečala z matcho – saj veš, tistim, v zadnjem času izjemno popularnem zelenem čaju. Čaju v prahu, ne tistim iz vrečke. Matcha latte je trenutno verjetno najbolj trendi pijača, morda pri nas še ne, v tujini pa vsekakor. In ja, napitek je odličen! Sicer še nisem uspela poskusiti takšnega, izpod rok profesionalcev (to me čaka konec meseca v Londonu – mimogrede, komaaaaj čakam, da obiščem vse tiste majhne zdrave lokalčke, ki jih opažam na spletu), a že doma pripravljen je odličen!

Matcho lahko uporabljaš tudi pri kuhanju, peki in pri pripravi presnih sladic. S čajem dandanes pripravljajo skorajda že vse – od testenin, kruha, kolačev, sladoleda, tortic… Sama sem jo jo posusila v preprostem receptu za presne kolačke (klik), danes pa sem z njeno ‘pomočjo’ naredila še kroglice – majhne slastne zalogajčke 😉

Za pripravo  zdravih kroglic potrebuješ le nekaj minutk, plus nekaj dodatnega časa, da se v hladilniku strdijo in ohladijo (bolj kot so hladne, boljše so).

Za osnovo sem kombinirala indijske oreščke in pistacijo (praženo in seveda neslano), dodala malce kokosa, maščobe in sladkih datljev. Aja, pa seveda žličko matche v prahu 😉

Enostavni prigrizki so zagotovo opravili svoje poslanstvo – poskrbeli so za hiter dvig energije in me nežno predramili iz pomladanske utrujenosti 😉

Sestavine:

  • 55 g indijskih oreščkov
  • 25 g neslane, pražene pistacije
  • 25 g drobnih kokosovih kosmičev
  • 6 suhih datljev
  • čajna žlička matche v prahu
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 15-20 g sesekljane pistacije za posip

Postopek:

Najprej zmiksaš oreščke, nato dodaš kokos, matcho in narezane dateljne in ponovno zmiksaš. Priliješ kokosovo maščobo, zmiksaš in maso preložiš v skledo. Z žličko oblikuješ kroglice in jih povaljaš v drobno sesekljani pistaciji.

Za vsaj pol urice postaviš v hladilnik, nato uživaš. Kroglice pa so veliko boljše, če ti jih seveda uspe pustiti v hladilniku kar čez noč 😉

Nasvet: če imaš slabši mešalnik, indijske za kakšno urico namoči v vodi, nato vodo odlij in jih zmiksaj. Enako velja za dateljne – če so presuhi se bodo v vodi primerno zmehčali in lažje zmiksali v hohomgeno maso.

In še… matcho lahko kupiš na več različnih prodajnih mestih. Moja je iz Kalčka in seveda ekološka. Pistacija se navadno prodaja slana. Jaz prisegam na neslano, ki jo lahko uporabim tako za sladke kot tudi za slane jedi. Je rahlo pražena in ni oluščena, tako da obdrži svežino in okus 😉 V Mercatorju jo najdeš v živahno zelenih vrečkah ekološke znamke Noberasco.

2 comments

Dodaj odgovor