Skutna krema z robidami

1

Mnenja so različna. Nekateri so strastni privrženci mlečnih izdelkov in jih imajo zato na jedilniku vsak dan in to v velikih količinah. Predvsem športniki so tisti, ki zaradi obilice beljakovin, ki jih nudijo, brez svoje dnevne doze skute, jogurtov in ostalih mlečnih produktov preproto ne morejo. Ter seveda tisti, ki pazijo na linijo. Ti običajno malico v smislu preprostega sendviča, raje zamenjajo za lonček jogurta (seveda takšnega, brez maščob).

2

Na drugi strani pa so ljudje, ki so popolnoma proti mleku in s tem vsem, kar je proizvedeno iz njega. Prepričani so, da mleko telo zakisli in povzroča številne alergije in bolezni.

Moje skromno mnenje je naslednje – nič ni škodljivo, če ne pretiravamo. Niti v eno niti v drugo smer. Je pa pomembno kakšne izdelke izberemo, to pa!

3

Industrijski mlečni (predvsem kravji) izdelki so verjetno daleč od tega, kar so jedle naše babice. Mleko je bilo v tistih časih nekaj povsem drugega in je bilo zagotovo pomemben del zdrave, uravnotežene prehrane. Današnji tetrapaki bele tekočine pa v sebi nimajo prav nič koristnega. Da bi dolgo ostali ‘sveži’ jih segrevajo na visokih temperaturah, s čimer uničijo vse dobro kar je v mleku. Poleg tega so živali rastle ob številnih umetnih dodatkih, antibiotikih in hormonskih nadomestkih, skratka škodljivih snoveh, ki pozneje pridejo v mleko, ki ga množično prodajajo v velike verige supermarketov.

Ker se industrija zaveda, da ljudje dandanes radi posegajo po nizkokaloričnih izdelkih, mleku odtranijo še vso maščobo in ga s tem še dodatno izmaličijo. Marsikdo se danes zgrozi ob misli na pitje mleka s 3,5% maščobe. Pa se zaveda, da je razlika med tem in nizkokaloričnim le v procentu ali dveh? Verjetno ne.

4

Nisem zagovornik mlečnih izdelkov, vsekakor pa nisem proti njim. Prisegam na domače, ekološke ali preverjeno kakovostne mlečne izdelke. Kravjih skorajda nikoli ne uživam, obožujem pa kozje. Ti so telesu veliko prijaznejši, povzročajo manj težav, so lažje in hitreje prebavljivi. Mleko mi sicer ne ustreza najbolje, zato pa si z veseljem privoščim lonček kakovostnega jogurta, nežne skute (predvsem albuminske oz. sirarske) ali malce kvalitetnega trdega kozjega sira.

Mlečne izdelke uživam predvsem v poletnem času, saj je takrat najprimernejši čas zanje. Po naravi namreč hladijo, zato se jih v hladnejših mesecih raje izognem, saj me že tako ali tako rado (in hitro) zebe 😉

5

Do sedaj sem kozje izdelke kupovala na tržnici pri eni izmed branjevk, letos pa sem odkrila Beko – kmetijo iz primorskega konca Slovenije. Prepričala sem se, da imajo njihove kozice lepo življenje 🙂 Pasejo se na travnikih na visoki nadmorski višini in celo sezono uživajo na svežem zraku in toplem soncu. In rezultat? Okusni izdelki, med katerimi sem se letos najbolj navdušila nad kozjim sirom za žar.

6

Tokrat pa objavljam recept (pravzaprav bolj idejo) za hitro mlečo malico. Ker sem absolutno proti že kupljenim sadnim jogurtom in skutam, za saden okus vedno poskrbim sama. Svežega sadja je v tem letnem času na pretek, kaj pa je tisto, kar še dodam zraven, je odvisno od trenutnega navdiha. Tudi tebi se splača iti korak dlje in svoj sadno mlečni desert nadgraditi še s čim malce bolj posebnim…

7

8

Za današnjo dopoldansko malico sem združila lonček ekološkega grškega jogurta s sladko in nežno albuminsko skuto. Sladkala sem ju z medom, dodala robidnice, svežo meto, temno čokolado, pistacijo… Sestavine in postopek (čeprav ga niti ne potrebuješ) pa so zapisani spodaj.

9

Sestavine:

 • 200 g ekološkega grškega jogurta
 • 100 g albuminske skute
 • 1-2 jedilni žlici medu
 • nasekljani lističi sveže mete
 • pest dobro zrelih robid
 • nekaj nasekljane temne čokolade
 • nekaj grobo nasekljanih neslanih pistacij

Postopek:

Dobro zmešaj gost jogurt s skuto in medom. Nekaj robidnic pretlači z vilico ter jih nežno vmešaj med mlečno kremo. Naloži v primerno veliko posodico, na skuto naloži sadje ter vse skupaj postresi z meto, pistacijo in čokolado.

10

Če še vedno prisegaš na industrijske mlečne izdelke, daj priložnost domačim. Kupljene sadne jogurte ali skute s podloženim sadjem pa čimprej zamenjaj s svežim sezonskim sadjem in si tako pričaraj mlečni posladek po svojem okusu. Vsakič drugačnega, vsakič okusnega! 😉 Pa dober (mlečni) tek 😉

11

2 comments

 1. Anja says:

  Včeraj sem si jo pripravila za zajtrk. Za sladilo sem uporabila xilitol. Mi je bila malce preredka Kozje stvari nabavljam v Gosenci – pokrita tržnica v BTC -ju. Kje pa ji ti nabavljaš od Beke?

  • Katja says:

   Kar direktno preko njih 😉 Včasih pa kozje stvari kupim tudi na kakšni tržnici od drugih slovenskih proizvajlcev (npr. Pustotnik) ali pa v Hoferju…

Dodaj odgovor