Puding, ki prepriča

1

Naj ti najprej povem, da je recept, ki ga objavljam tokrat, eden mojih najljubših. Hitro pripravljen avokadov mousse oz. puding je verjetno ena najbojl zdravih sladic. Tudi če sicer nisi ljubitelj(ica) avokada, sem prepričana, da boš nad njim navdušena! In naj te zelena barva nikar preveč ne prestraši 😉 Puding je zelo izjemno okusen, bolj kot katerikoli kupljen, poleg tega pa prijetno osvežujoč, ravno pravšenj za poletne dni… Seveda ga po želji lahko sladkaš bolj kot sem ga jaz, odvisno kakšno sladico si želiš. In še to: mousse zlahka spremeniš v ene najboljših sladolednih lučk! Z njim preprosto napolniš modelčke za lučke (če jih nimaš pa kar papirnate kozarčke, se super obnesejo!), vanje zapičiš palčke (lahko tudi plastične žličke, trše slamice…) in zamrzneš. Njam!

2

Pred receptom pa še nekaj o ‘viru’ objavljenega recepta…

Pred časom mi je pod roke prišla knjiga Louise L. Hay, Ljubezen do sebe je pot do zdravja. Avtorico poznam, nekoč sem že prebrala eno ali dve njeni knjigi. Zadnja je moje življenje priša ravno v pravem trenutku. Je navdihujoča in hitro berljiva. Rada imam knjige, ki mi dajo nekaj več, hkrati pa so napisane v preprosto in zanimivo, brez nepotrebnega in težko razumljivega balasta.

3

4

Gospa je že precej v letih. 89 jih ima, če se ne motim. Leta pa si ji nikakor ne poznajo. Ne zgolj po videzu, Louise je nadvse zdrava in polna energije. Kako ostaja v ‘formi’ opisuje ravno v tej knjigi. Afirmacije so že od nekdaj njena stalnica, po njih je zagotovo najbolj poznana. Pozitivni stavki, ki si jih izreka vsak dan, večkrat na dan, ji pomagajo, da se tako tudi počuti – pozitivno, zdravo, sproščeno. Zaradi njih bolj ceni sebe in druge. Ljubi svoje telo takšno kakršno je, pa ne le telo, za vse kar ji življenje prinaša je neizmerno hvaležna in prepričana, da se vse zgodi v ravno pravem trenutku. Prav tako je pepričana, da z mislimi lahko spremenimo marsikaj. Njen optimizem, dobra volja in pogum so resnično navdihujoči.

5

Za svoje zdravje pa Louise skrbi še s primerno telesno aktivnostjo ter seveda z zdravo prehrano. V knjigi se je glede te kar precej razpisala, zadnje strani pa posvetila svojim najljubšim obrokom. No, in eden takšnih je preprost avokadov puding z limeto, ki sem ga seveda morala takoj preizkusiti. Saj veš kako zelo obožujem ta zeleni sadež, kajne? 😉 No svoj puding sem sama še nekoliko nadgradila.  Tokrat kar s kupljenimi presnimi piškotki.

6

7

Ravno zadnjič sem namreč odkrila sadne prigrizke, narejene iz ekoloških semen (sezama in sončnic), suhega sadja (datljev, rozin in brusnic) ter z dodatkom rakitovca v prahu. Ker so narejeni iz kaljenih in nato na nizki temperaturi posušenih semen ohranjajo najboljše, kar ponuja narava.

S kaljenjem se zdrave lastnosti žit in semen namreč le še potencirajo. Poleg semen za okus poskrbi suho sadje, ki prav tako ni bilo toplotno ‘uničeno’.

8

Ker tudi Louise nekaj besed namenja temu, kako kaliti in zakaj je to pomembno, sem prepričana, da bi Peganove prigrizke z veseljem preizkusila tudi ona 😉

Meni so odlični. Največkrat kar sami, kot hitra in zdrava malice za takrat, ko nimam časa da bi si prigrizke pripravljala sama. Preprosto zagrabim pest okusnih ‘cekinčkov’ (tako jim pravim zaradi njihove oblike in zato, ker so zaradi svojih sestavin in sestave res kot zakladki v malem), ter jih vzamem kamorkoli pač grem. Tudi za vroče dni so več kot primerni, saj se zaradi toplote ne bodo pokvarili, stopili ali kako drugače ‘uničili’. Priročno!

Seveda jih za pripravo pudinga ne potrebuješ, saj niso ključna sestavina. So pa skupaj z njim odličen dvojec moje nove najljubše poletne sladice! Zdrave, hitro narejene, pa še štedilnika ali pečice zanjo ni potrebno vklapljati!

9

Količina: 2 porciji

Sestavine:

  • 2 dobro zrela avokada*
  • sok dveh limet
  • ščepec soli
  • 1 čž prave bourbonske vanilije v prahu
  • 1-2 JŽ kokosovega olja
  • 2-3 JŽ javorjevega sirupa, ki ga lahko nadomestiš z medom ali agavo

*prisegam na paket dveh, že zorjenih hass avokadov, ki jih kupim v Hoferju. Za puding počama še kak dan ali dva, da so rez mehki (a ne rjavi ter brez ‘nitk’), saj se tako res zmiksajo v popoln mousse.

Postopek:

V mešalnik vrzi olupljena avokada, ščepec soli in vanilijo. Prilij limetin sok, kokosovo olje ter izbrano sladilo. Zmiksaj do gladkega. Preloži v kozarčke in za vsaj eno uro postavi v hladilnik.

Puding po želji okrasi z zdravimi piškotki, hrustljavimi oreščki (priporočam pistacijo), naribanim kokosom ali limetino lupinico, lističi sveže mete, jagodičevjem (borovnice, maline ali robide bi bile po mojem mnenju najboljša izbira) ali pa ga preprosto ‘zmaži’ kar tako. Samega, golega, brez vsega 😉

10

Dodaj odgovor