Cvetačni pire s konopljinimi semeni

1

Cvetačni pire je odlična alternativa običajnemu. Osebno se sicer krompirju ne izogibam – rada imam tako kuhanega kot pečenega, res pa je, da sem ga v zadnjem času jedla praktično vsak dan, zato sem si danes zaželela nekaj drugačnega.

Čeprav je pire res narejen večinoma le iz cvetače, je polnega okusa in zlahka konkurira okusu krompirjevega. Poleg tega je presenetljivo nasiten, hkrati pa zelo zdrava priloga. Pa ne le zato, ker je osnovna sestavina cvetača… Namesto masla se v njem skriva oljčno olje, smetano pa so zamenjala okusna in maslena oluščena konopljina semena.

Cvetačni pire je torej prava zdrava bomba in zanimiva, čeprav preprosta priloga, ki jo lahko ponudiš h katerikoli glavni jedi.

2

Za piko na i sem pire prelila še z nekaj kapljicami konopljinega olja. Tega lahko izpustiš oz. ga nadomestiš z oljčnim, a če si tu pa tam želiš nekoliko drugačnega okusa, ti ga priporočam. Ne le, da je konopljino olje izjemno zdravo, tudi okusno je – vsaj meni. Morda pa ti njegov okus ne bo všeč – priznam, ta je res nekoliko specifičen (rahlo spominja na oreščke, tako kot tudi semena), zato z njim na začetku ne pretiravaj. Pa še to – omenjeno olje vselej uporabljaj kot začimbo, kot piko na i. Z njim prelij že gotove jedi, nikakor pa takšno olje ni primerno za kuhanje. S segrevanjem namreč izgubi na svoji vrednosti, kar bi bila velika škoda.

3

Količine so primerne za prilogo za eno osebo…

Sestavine:

 • 150 g cvetače
 • pol stroka česna
 • pol manjše čebulice
 • zelenjavna osnova
 • 1 JŽ konopljinih semen
 • 2 JŽ oljčnega olja
 • sol
 • poper

ter…

 • 1 čž konopljinega olja
 • malo konopljinih semen
 • svež peteršilj

Postopek:

Na nekaj kapljicah olja nežno popraži drobno nasekljano čebulico in česen. Dodaj na majhne koščke narezano cvetačo, premešaj ter zalij s toliko osnove, da bo zelenjava ravno prekrita. Kuhaj do mehke, a je ne prekuhaj. Če z osnovo nisi pretiraval(a), bo ta verjetno povrela, sicer odvečno tekočino odlij. Kuhano cvetačo vrzi v sesekljalnik, dodaj konopljina semena, olje, sol in poper. Zmiksaj do gladkega.

Pire naloži na krožnik, dodaj žličko konopljinega olja ter potresi s semeni. Okrasi s svežim peteršiljem in takoj ponudi.

4

Konopljina semena so ena izmed (po mojem mnenju redkih) superživil, ki jih je vredno imeti doma. Polna so samih zdravih hranil in rastlinskih beljakovin (več informacij o njih pa pojdi na splet). Potreseš jih lahko praktično kjerkoli želiš in tako na enostaven način obogatiš svoje jedi.

Nekaj receptov z njimi sem že objavila, npr. testenine s konopljinim pestom (klik), uporabila sem jih kot posip na prav posebni veganski pici (klik), za zajtrk sem jih dodala kuhani proseni kaši s svežimi figami in kakavovimi zrni (klik), za sladico pa potresla po domačem čokoladnem sladoledu (klik). Z njimi bom zagotovo ‘ustvarjala’ še naprej. Če potrebuješ ideje, spremljaj blog 🙂

Navadno sem kupovala ekološka semena konoplje tujih držav, zdaj pa že nekaj časa uporabljam slovenska. Znamka Be Hempy na večih lokacijah po Sloveniji goji konopljo iz katere prideluje različne proizvode. Če si tudi ti mnenja, da je domače najboljše, izbiraj lokalno.

Dodaj odgovor