Bučkini špageti s peso, avokadom in pečenim kozjim sirom

1

Moja nova, mala poletna obsesija je sir za žar! Saj ne, da ga prej še nikoli nsem uspela poskusiti, a to vsekakor ni bil sir, kakršnega kupujem sedaj. Sir, ki si ga zadnje čase tako rada privoščim je namreč kozji. Mlečni izdelki drugih živali mi namreč ne ustrezajo najbolj, zato sem še toliko bolj navdušena, da končno obstaja tudi sir, ki je iz kozjega mleka in narejen posebaj za žar! In ne le to, izdelek je povsem naraven in brez umetnih dodatkov, izdeluje pa ga ena izmed slovenskih mlekarn.

To, da so kozji izdelki veliko boljši za telo, lažji za prebavo, sploh pa veliko okusnejši, ne bom izgubljala besed 😉 Sama obožujem kozje jogurte, skuto in sire, no, po novem pa še sir za žar, ki si bom od zdaj naprej zagotovo privoščila vsako poletje.

2

Zakaj? Ker je res ena krasna zadevica za poletne dni. Čeprav je časa za kuhanje v tem letnem času navadno več kot čez leto, pa smo ravno zdaj za kuhanje najbolj leni. Zaradi vročine se marsikomu resnično ne ljubi dolgo stati za štedilnikom, zato hitro pripravljene jedi pridejo še kako pav.

Če ti ni do mesa pa si vseeno želiš nekaj beljakovinskega, hkrati pa še lahkega, je sir za žar kot nalašč zate.

Tole je že tretji recept, ki ga objavljam in v katerem je glavna zvezda ravno okusni kozji sirček. Vsi recepti so zelo preprosti, hitro pripravljeni in nadvse okusni. Sir si seveda lahko pripraviš čisto po svojem okusu. Pred peko ga lahko celo mariniraš, po želji potreseš še s suhimi začimbami ali sezamom. Zase vem, da naslednjič zagotovo preizkusim še nekaj od tega.

3

Na začetku poletja sem objavila ražnjiče s sirom (klik), malce pozneje pa je prišla na vrsto še okusna solata s pečenimi breskvami (klik). Danes pa hitro pripravljena priloga, s kosom domačega hruha malica ali pa le lahka poletna večerja.

To, da se pesa, avokado in sir dobro ujemajo, sem ugotovila že pred leti. Ne dolgo nazaj sem si to še enkrat potrdila, ko sem pripravila pesine burgerčke s feta sirom in hitro avokadovo omakico (klik). Za tokratni recept pa poleg kuhane pese in avokada potrebuješ še bučko ali dve ter seveda kozji sir.

4

Sestavine:

  • dve manjši rdeči pesi
  • en majhen avokado (ali polovica večjega) + nekaj kapljic limone
  • kozji sir za žar (mlekarne Beka)
  • kozji ghee (znamke Zlati ghee)
  • nekaj mladih listov rdeče pese
  • solni cvet
  • olivno olje

Postopek:

Do mehkega skuhaš rdeči pesi, ju rahlo ohladiš, olupiš in narežeš na poljubno velike kose. Avokado narežeš na koščke in nanje kapneš nekaj kapljic limone. Žar ponev segreješ in iz obeh strani popečeš sir. Kako močno, je čisto tvoja izbira.

S spiralnim rezalnikom iz čvrstih zelenih bučk narediš špagete. Po želji lahko uporabiš kar surove, jaz sem si vseeno zaželela nekoliko toplo jed, zato sem jih na visoki temperaturi na kozjem gheeju (če je že sir kozji, naj bo takšna tudi maščoba 😉 ) na hitro popražiš bučkine špagete.

Bučke zmešaš s koščki avokada, dodaš peso, na vrhu še sir. Okrasiš z nekaj mladimi majhnimi lističi rdeče pese (ki naj nikakor ne bo le za okras, so namreč tudi okusni), začiniš z grobo morsko soljo (še bolje solnim cvetom) ter pokapljaš z olivnim oljem.

5

 

One comment

Dodaj odgovor